En vinnande fondportfölj

2023 börjar gå mot sitt slut och det är dags att rikta blicken mot ett nytt börsår. Kanske är du en av dem som har som nyårslöfte att börja fondspara, eller vill förbättra din nuvarande fondportfölj? För att du ska lyckas så bra som möjlig finns det en del faktorer att överväga.

Johanna Englundh 2023-12-22 | 9:49
Facebook Twitter LinkedIn

    en vinnande fondportfölj

Till att börja med - att försöka förutspå hur marknaden ska gå nästa år är nästintill omöjligt, och därmed något som du helt kan strunta i. Se i stället till att din fondportfölj klarar av alla sorters marknadsklimat. Då kan du tryggt fortsätta månadsspara och undviker att på impuls köpa och sälja fonder vid det absolut sämsta tänkbara tillfället.

Vad är då en ”bra fondportfölj” undrar du? Och då kommer jag svara precis så som du inte vill att jag ska svara: det beror på. Det gäller nämligen att du tar din livssituation och riskvilja i beaktning. Om du ska investera på riktigt lång sikt och inte oroas av kortsiktiga marknadssvängningar kan du med fördel dra upp risken i dina fondval. Men om du vet med dig att du kommer vara nervös när börsen svänger, eller har en kortare tidshorisont, bör du sätta ihop en portfölj med lägre risk.

Men för att ändå dela något konkret ska vi kika närmare på hur svenska folket fondsparar. Även om det inte bör ses som facit för din framtida fondportfölj kan det kanske ge en liten tankeställare. Liknar det din portfölj, eller har du valt en högre eller lägre risk? Är du trygg med denna risknivå?

Hög andel aktiefonder gynnar den riskvillige på lång sikt

Majoriteten av fondkapitalet i Sverige ligger i aktiefonder, med hela 63% i slutet på november 2023. Det är anmärkningsvärt om vi kollar både i ett europeiskt och globalt perspektiv, där motsvarande siffra är 40% respektive 44%. Svenskar tenderar alltså att vara mer riskbenägna än andra i världen.

Att vi svenskar har en sådan hög andel aktiefonder har gynnat vår avkastning historiskt, och kommer sannolikt även göra det framöver. Kollar vi närmare i aktiefondkategorin ser vi två givna vinnare: globalfonder och Sverigefonder. Nästan 48% av förmögenheten i aktiefonder är investerade i globalfonder, följt av Sverigefonder med 22%.

En grundplatta med en globalfond och en Sverigefond är således en vanlig strategi för svenska fondsparare. Därutöver kan man med fördel komplettera med en räntefond för att justera risknivån, eller kanske en mer nischad fond för att fånga upp ett spännande tema eller en intressant sektor. Men gör det inte svårare än så. En enskild fond kan innehålla flera tusen innehav, så det räcker oftast med ett par olika för att få en god riskspridning.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar