Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Rheinmetall: Morningstar initierar täckning, verkligt värde på €343

Morningstars aktieanalytiker inkluderar nu det Düsseldorf-baserade försvarsföretaget i sin bevakning med ett uppskattat verkligt värde på 343 euro. 

Antje Schiffler 2023-12-20 | 9:51
Facebook Twitter LinkedIn

Rheinmetall

Aktierna i den tyska försvarsjätten Rheinmetall [RHM] har nästan tredubblats i värde sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022. Men till sitt nuvarande pris på 284 euro handlas aktien fortfarande i undervärderat 4-stjärnigt territorium.

Det Düsseldorfbaserade försvarsföretaget tillverkar främst stridsvagnar och andra militärfordon, men bygger även vapen och ammunition. Sedan Rysslands invasion 2022 har landet säkrat kontrakt efter kontrakt när Europa rustar upp och skickar förnödenheter till öst.

Enligt det tyska förbundsförsvarsministeriet har projekt till ett totalt värde av nästan 47 miljarder euro anbudsförts bara i år.

"Vi inleder täckning av Rheinmetall med en bred vallgrav och uppskattning av verkligt värde på 343 euro per aktie, uppbackad av förväntade ökningar av försvarsutgifter på grund av globala hot och en strategisk övergång till ammunition och tjänster", säger aktieanalytiker Loredana Muharremi.

"Konflikten i Ukraina förväntas öka omedelbara och långsiktiga intäkter eftersom Tyskland och andra Nato-länder levererar betydande försvarsutrustning, inklusive fordon, till Ukraina, som kommer att behöva underhållas och bytas ut".

Lageravveckling kommer att stödja produktionen på lång sikt

Under det senaste året har mycket av snacket kring konflikten fokuserat på flygplan och artilleri. Men det främsta problemet har varit ammunition, och i synnerhet 155 mm och 105 mm granater som ofta används av västerländska vapen.

"Konsumtionstakten i Ukraina leder till att lagren töms snabbt, vilket tyder på att det kan ta ett decennium att återuppbygga lagren till tidigare nivåer, till exempel i Tyskland," säger Muharremi.

"Rheinmetalls produktion förväntas öka från 100 000 omgångar 2022 till 700 000 år 2025, vilket tredubblar försäljningen från 1 miljard euro till 3 miljarder euro".

Bara denna månad har företaget meddelat tre stora order.

Den tyska armen beställde ammunition till de ukrainska väpnade styrkorna värda hundratals miljoner euro, medan Österrike har skrivit på en order värd mer än 500 miljoner euro för att modernisera Skyguards luftförsvarssystem. Ett icke namngivet NATO-medlemsland har också beställt ammunition värd 140 miljoner euro specifikt för de ukrainska väpnade styrkorna.

"Vapen- och ammunitionsdivisionen presenterar den högsta divisionens justerade EBIT på 25%", säger Muharremi. Divisionen beräknas växa med en sammansatt årlig tillväxttakt på 35 % under fem år.

Rheinmetalls elektronikdivision bör också dra nytta av försvarsdigitaliseringen i Tyskland och dess deltagande i European Sky Shield Initiative, med upphandlingen av Rheinmetalls Skyranger-plattform för de kommande tre åren som förväntas uppgå till cirka 5 miljarder euro.

Dessutom spelar företaget också en roll i F-35 jetjaktprogrammet som flygkroppstillverkare.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar