I slutet av 2022, efter ett år med negativ utveckling för både aktier och obligationer, var basfallet som investerare hade i åtanke när de gick in i 2023 att det skulle bli en ekonomisk recession.
Hög inflation innebar mer åtstramningar från centralbankerna, vilket oundvikligen skulle leda till en nedgång i affärsaktiviteten. Vid något tillfälle skulle centralbankerna behöva sänka räntorna för att undvika risken för en uttalad lågkonjunktur.
Inget av det hände.
"Kinas återöppning, stora finanspolitiska stimulanser i USA och Europa och den kvarvarande styrkan hos amerikanska konsumenter stabiliserade tillväxten. Ytterligare marknadsoptimism var relaterad till ChatGPT, lyxvaror, viktminskningsläkemedel, förväntningar på Fed-räntesänkningar, bitcoin-rally, etc., vilket resulterade i i stort sett positiv utveckling av riskmarknaderna”, skrev Global Market strateger på JPMorgan nyligen i en rapport.
När vi stänger 2023 i Europa är aktiemarknaderna i bättre form än väntat. Morningstar Europe-index har gett en avkastning på 12,9% hittills den 8 december, inklusive utdelningar. Uppgången har framför allt drivits av södra länder: Italien har varit den bäst presterande marknaden med en uppgång på 30,5%, följt av Spanien +26,5%, Tyskland +17,7%, Nederländerna +15,9% och Frankrike +15,1%.
Mycket bättre än befarat
Tillväxten har varit mycket bättre och inflationen mycket lägre än befarat, skrev strateger på BNP Paribas. "Den övergripande bilden har varit en av i stort sett motståndskraftig ekonomisk tillväxt, följaktligen har 2023 sett aktier som överträffat obligationer, med cykliska bolag som presterat bättre, eftersom marknader, ganska kontroversiellt, klättrat på muren av oro."
Orsakerna till detta positiva resultat varierar mellan länderna. För Italien och Spanien har de stora inhemska bankernas överprestationer varit en viktig drivkraft då Unicredit [UCG] och Intesa Sanpaolo [ISP] ökade med 96% och 40%. i Spanien steg Santander [SAN] och BBVA [BBVA] med 42,9% respektive 58,5%.
Samtidigt fick Tysklands DAX stöd av att dess största beståndsdel SAP [SAP] steg 54%; medan Siemens [SIE] steg 27%, Allianz [ALV] 26% och Deutsche Telekom [DTE] 26%. Tillsammans står de fyra för 30% av indexet.
I Frankrike var det ett rally i cykliska namn, som Air Liquide [AI], upp 33,6%, Schneider Electric [SU], upp 34,5%, Airbus [AIR] +26,3%, Hermes [RMS] +34%, BNP Paribas [BNP] +22%. Lyxaktien L’Oreal [OR] sticker ut med 33% upp.
Aktiemarknaden är inte ekonomin
Ett kännetecken för finansmarknaderna 2023 var avbrottet mellan hur ekonomin och aktiemarknaderna betedde sig.
Det gäller särskilt för Tyskland. Den största europeiska ekonomin upplevde en recession med en blygsam nedgång på 0,4% i BNP, men aktiemarknaden är bland de bästa i Europa i år.
En förklaring är idiosynkratisk risk. En annan, enligt JPMorgan, är att investerare "drog pengar från kinesiska marknader och allokerade dem till olika proxymarknader som Japan, Indien, Europa och amerikanska sektorer som anses dra nytta av Kina".
Både vinstuppskattningar och flerfaldiga värderingsökningar drev de europeiska aktiemarknadernas återhämtning 2023.
Beräknad vinst för Stoxx Europe 600-index steg till 36,94 euro per aktie den 8 december från 35,34 euro per aktie i slutet av 2022, en ökning med 4,5%, medan den vägda genomsnittliga P/E-multipeln växte 6,7% till 12,8x från 12x över samma period.
Värderingsmultiplar hade en större inverkan på europeiska aktier i år då investerare blev mer optimistiska om potentialen för räntesänkningar in till 2024, tack vare avtagande inflation och perspektivet på en "mjuklandning" i USA.
Tillväxtaktier i täten
Denna miljö hjälper till att förklara varför tillväxtaktier fortsatte att överträffa 2023, men ändå mer blygsamt än tidigare.
Om vi tittar närmare på de enskilda bolagen vars aktier har haft de största marknadsvärdestegringarna under året är de flesta tillväxtbolag. Å andra sidan var företag som drabbades av de största nedgångarna i marknadsvärde mestadels defensiva namn.
Även om 2023 inte var det år de flesta investerare förväntade sig, visade det sig vara ett positivt år för europeiska aktieinvesterare.