8 marknadsrisker som investerare står inför 2024

Att jaga de svarta svanarna är en dålig idé. Det är bättre att acceptera verkligheten och förbereda sig för den. 

Sara Silano 2023-12-11 | 13:05
Facebook Twitter LinkedIn

svart svan

Investerare balanserar alltid på riskens lina. Men att jaga svarta svanar är ett spel som bör undvikas, eftersom sällsynta och katastrofala avvikande händelser är oförutsägbara. Det är bättre att acceptera verkligheten av marknadsrisker och förbereda sig för det.

Vi har identifierat åtta marknadsrisker när vi går in i 2024. Vi tittar närmare på dessa, med hjälp av experter från Morningstar Investment Management (MIM).

1. Utökad konflikt i Mellanöstern

Efter att Hamas attackerade Israel den 7 oktober är många observatörer oroade över en eskalering av konflikten som involverar andra länder i Mellanöstern. Detta kan påverka energimarknaderna och orsaka oljeprischocker, vilket i sin tur kan öka risken för recession för sårbara ekonomier. Även om de flesta kommentatorer har varit relativt agnostiska om risken för att Israels egna marknader hamnar i centrum för en finanskris, beror situationen på den roll som Tel Aviv spelar i eventuella mark- eller luftkonflikter.

2. Förlängd konflikt mellan Ukraina och Ryssland

Den förlängda konflikten mellan Ukraina och Ryssland kan fortfarande påverka energi- och livsmedelsmarknaderna, vilket i sin tur kan öka risken för recession för europeiska länder. Eurozonens ekonomiska aktivitet stagnerade generellt sett under 2023. I september reviderade Europeiska centralbanken (ECB) ned prognostiserad tillväxt för bruttonationalprodukt (BNP), särskilt för detta år och nästa, "på grund av en större kontraktionseffekt från stramare finansieringsvillkor och den försvagade internationella handelsmiljön". Den förväntar sig nu att ekonomin inom blocket kommer att expandera med 0,7% 2023, 1,0% 2024 och 1,5% 2025.

3. Återkommande inflation

Inflationen sjönk markant från sina toppar 2022 både i Europa och USA, men det finns fortfarande risker på uppsidan. "Det är klart att nedgången i energipriserna var den dominerande faktorn som fick huvudsiffran att sjunka till 2,4% (i november, i eurozonen)", säger Morningstars europeiska marknadsstrateg Michael Field.

"Emellertid kan energipriser vara volatila, [så] de kan lätt stiga igen under de kommande månaderna". Om inflationen ökar igen kommer centralbanker att tvingas höja räntorna, trots marknadens förväntningar på en sänkning nästa år. Detta kan också påverka företagsvinster och öka risken för recession.

4. Budgetunderskott för utvecklade marknader

Med stigande skuldnivåer kräver investerare ökade terminspremier eller kompensation för risken att hålla obligationer i utvecklade marknader. Med andra ord letar de efter högre terminsavkastning. Dessutom återinvesterar centralbankerna inte längre intäkterna från förfallna obligationer som en del av kvantitativ åtstramning, och investerare har svårt att smälta en ström av nya obligationer. I det här scenariot förväntas långsiktiga avkastningar återställas högre, medan priserna faller.

5. Viktiga val

Det finns två viktiga val 2024: i Storbritannien och USA. När de närmar sig föreslår MIM-experterna att de två huvudfrågorna för investerare kretsar kring finansiellt ansvar och effekterna av potentiella policyändringar. Vilken riktning vinden blåser för dessa frågor kan avgöra marknadens kurs. En brittisk omröstning måste äga rum senast i januari 2025 och har planerats till oktober, även om det kan ändras. De amerikanska presidentvalen är planerade till den 5 november 2024. Europaparlamentet kommer också att hålla val mellan den 6 och 9 juni.

Tidigare erfarenhet av den här typen av "händelserisk" visar att stora förändringar kan orsaka försäljning i så kallade risktillgångar - aktier och företagsobligationer. Samtidigt tenderar statsobligationer att fungera som en värdeförvaring eftersom regeringarnas långsiktiga finansiella stabilitet inte nödvändigtvis är i spel. Det finns dock märkbara undantag från denna regel som investerare alltid bör vara medvetna om.

6. En krasch på kommersiell fastighet

Som med de flesta andra investerare ser MIM-experterna potential för betydande nedskrivningar inom kontorsutrymmet, till stor del på grund av förändrade arbetspreferenser i kölvattnet av Covid-19. "Vi har försökt identifiera de olika punkterna där den bredare ekonomin har beröring med kommersiella fastigheter, och medan vi ser potentiella smärtområden för pensioner, till exempel, tror vi att de flesta smärtorna för offentliga marknader kommer att vara lokaliserade i regionala banker", säger de.

7. Kinas sekulära tillväxtkrasch

Många observatörer förutspådde att Kinas tillväxt skulle stiga 2023 efter återöppnandet efter Covid-19, men det har inte visat sig vara fallet. En av de främsta anledningarna är fastighetskrisen, eftersom fastigheter representerar mellan 15% och 30% av landets BNP, beroende på hur du definierar sektorn. Ekonomisk svaghet kan fortfarande utgöra en utmaning 2024. Om Kinas ekonomi är stillastående eller kollapsar ökar också risken för recession för handelspartners.

8. Kina-USA-konflikten

Den 15 november höll USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping sitt första möte ansikte mot ansikte på ett år i San Francisco, i ett försök att stabilisera alltmer ansträngda relationer. Men risken för konflikt kvarstår, och det orsakar redan global ekonomisk osäkerhet och en snabb "reshoring" av företag skrämda av konsekvenserna av antingen ett ordkrig eller ett vapenkrig.

Hur man kompenserar risker och hittar möjligheter 2024

Enligt MIM-experterna visar listan över risker 2024 två konsekventa teman:

"För det första tror vi att de flesta av dessa risker leder till volatilitet, men förändrar inte nödvändigtvis förväntningarna på framtida avkastning, vilket innebär att i många fall kan prisavvikelsen som uppstår som ett resultat av dessa händelser vara en bredbaserad köpmöjlighet", säger de.

"För det andra tenderar vi att titta på högkvalitativa statsobligationer för att hedga geoplitisk risk. Varför? Det är ett relativt säkert förslag. Geopolitiska händelser orsakar inte konsekvent säljtryck på aktiemarknaden, men när de gör det, finner vi oftare än inte att statsobligationer - särskilt långsiktiga, men ibland också kortfristiga obligationer - ger en motvikt".

Förbered dig för nästa börsår med Morningstar

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar