Kommer tillväxtaktier att fortsätta att överträffa? Det är en fråga som flera investerare funderar på, särskilt efter de många rubrikerna som beskriver de så kallade "Magnificent Seven" och deras otroliga avkastning under året. Eller kan det vara så att de oälskade värdeaktierna är redo för en revansch och kommer att överträffa nästa år?
För vissa står valet inte mellan värde eller tillväxt, och de investerar faktiskt i båda utan att ta parti i den här debatten. Peter Bates, en "core equity"-portföljförvaltare på T. Rowe Price, är en sådan investerare.
"Mitt jobb är att slå marknaden, och jag kommer inte att slå marknaden genom att ta en riktad satsning på tillväxt eller värde. Jag ska behålla balansen och låta mitt aktieval driva mitt värde", säger han.
Istället för att fundera på om en värderotation äntligen skulle kunna realiseras, är hans stil att hitta och äga det bästa företaget i ett segment, och sedan hålla fast vid sin disciplin att balansera risk och avkastning. Han driver T. Rowe Price Global Select Equity Fund, en koncentrerad, stilagnostisk kärnportfölj med 35 aktieinnehav. Fondens billigaste andelsklass tilldelas ett silverbetyg i Morningstar Medalist Rating.
Bates, som har sin bas i Baltimore, berättade för Morningstar: "Om du är en tillväxtförvaltare och värde står som vinnare år 2022, tänker du: 'Åh, det är bara en förfärlig, förfärlig marknad för tillväxt. Jag kan inte göra något åt det.' För mig är det en ursäkt."
Två misstag för "stock pickers" att undvika
Bates har sett två andra misstag under sin 20-åriga karriär som "inte är något han vill vara skyldig till":
- Att ignorera cykliska risker och;
- Att vara överdrivet koncentrerad.
"När du har en dålig cyklisk händelse kan du inte kasta händerna i luften och säga, 'vem kunde ha förutsett att det skulle hända?' Jag såg det överallt runt omkring mig under den globala finanskrisen. Jag tycker att vi som investerare har ett ansvar att tänka på risk och avkastning och inte bara alltid vara positiva."
Hans jobb skiljer sig inte från andra stock pickers – att identifiera framtiden genom en upprepbar process. Därför anser han att han, under tiden, tycker att hanterande av risk spelar en stor roll i hans fond.
"At vara överdrivet koncentrerad tror jag är vårdslöst", säger Bates.
"Jag känner till några av de koncentrerade strategierna som finns där ute som jag tävlar mot. Ärligt talat tycker jag att de är vårdslösa eftersom de kommer att ha två eller tre positioner som kan vara 30% av fonden och sedan är de andra 25 positionerna resten.
"Och om de har fel på en av dessa två eller tre positioner kommer det att överväga allt som händer med resten."
Istället väljer han att uttrycka preferenser genom att variera varje akties vikt mellan 2 och 4%. Således återspeglar en typisk innehav i hans portfölj en vikt på 3%. Enligt Morningstar hade portföljen en aktiv andelspoäng på 90 i slutet av oktober 2023.
"Inga ursäkter betyder inte inga misstag"
Att inte ha ursäkter för att man inte slår marknaden innebär inte att vara fri från misstag. Bates medger öppet några lärdomar han fått den senaste tiden.
"Jag gör fortfarande misstag. Jag försöker fortfarande lära mig. Jag är säker på att jag kommer att göra aktiemisstag och jag är säker på att jag kommer att ha perioder där jag underpresterar. Men det kommer att vara på grund av aktiemisstag, inte för att jag gör vårdslösa makrobet."
"Med 35 aktier måste jag ha rätt 20 till 25 gånger. Men jag måste också se till att om jag följer min process kommer det inte att kosta mig massor av pengar när jag har fel.
"För det är en del av risk och avkastning. Och jag tänker mycket på risk och avkastning. Och jag vill köpa aktier när du får betalt för att ta risken med att äga aktien. Om du inte får betalt för att ta risken med att äga aktien, äg inte aktien."
Han säger att för varje namn av de 35 aktierna han äger, "jämför jag det nästan med fem eller fler liknande företag för att avgöra vilket som erbjuder bäst risk och avkastning, och det är det jag försöker äga."
Beslutet om Nvidia misslyckades
I januari övervägde Bates sina satsningar mot halvledarcykeln. "Det har varit mycket motvind, och för mig kändes det som en bra plats att ta cyklisk risk. Vid den tiden ägde jag AMD, B-tillgången– och Nvidia var A-tillgången. Nvidia var dyrare än AMD enligt våra uppskattningar", minns han.
"Jag kände att jag hade bättre nedåtskydd i AMD och slutligen bättre risk och avkastning. Nu under året underskattade vi kraftigt uppsidan i NVIDIA."
Under sommaren insåg Bates att AMD låg längre efter när det gäller GPU än han trodde och att kunskapsgapet eller tiden att komma ikapp med Nvidia var större än först förväntat.
"En del min tes kring AMD var att AMD är riktigt bra på CPU:er och tar marknadsandelar och de arbetar hårt för att utveckla en GPU. Uppenbarligen dominerar Nvidia GPU:er. Marknaden vill ha mer än en spelare. Vi trodde att den andra spelaren skulle vara AMD. Även om det är 10 eller 15% av marknaden är det väsentligt för AMD." Men Bates säger att investeringstesen "misslyckades".
Även om Nvidia:s återkomst hittills överstiger AMD:s, ansåg Bates att det var rätt att göra bytet eftersom det finns mindre möjlighet och mer risk i AMD.
"Min lärdom var att jag är koncentrerad och vill ofta äga det bästa företaget även om det är lite dyrare. Jag gjorde ett misstag som kostade mig 150 baspunkter för att jag inte gjorde det i år", säger han.
I september beslutade han att likvidera fondpositionen i datorprocessorproducenten AMD [AMD] och Nederländernas ASML Holding [AMS], som tillverkar maskiner som är en väsentlig komponent i chipproduktionen. Vikterna användes för att köpa Nvidia [NVDA].
En annan avyttrad position: Yum China
Medan halvledaraktier är ett exempel där han äger för en strukturell trend finns det affärer han gjorde för några kortare trender. Återöppningen av Kina är en, där han spelade med Yum China [YUMC], operatören av KFC och Pizza Hut-butiker på fastlandet.
"Yum China var definitivt en historia om Kinas återöppnande. Företaget ändrade verkligen inriktningen för att göra butikerna mer kostnadseffektiva med saker som online- eller digital beställning via kiosk för att minska arbetskraften", säger Bates.
När Kina återöppnades var investeringstesen att försäljningen per butik på Yum China skulle återhämta sig till tidigare nivåer och marginalerna skulle vara högre på grund av de minskade kostnaderna.
"Tesen spelade ut sig och så snart det fanns bevis för att försäljningen hade återhämtat sig till den nivå den skulle återhämta sig till ville jag inte äga den för nästa del av tesen, vilket inkluderade att öppna fler och fler butiker," tillägger han.
Fonden ägde 1,5% av Yum China innan positionen avyttrades. "Vi tjänade bara runt 10%. Det var inte en dålig investering; det var inte en fantastisk investering. Men det var dags att gå vidare. Eftersom när den organiska historien hade blivit mer mogen kände jag att jag inte ville spela nästa del av tesen."
Yum China, ner 21,6%, är en 4-stjärnig aktie enligt Morningstar Equity Research-analytiker.