Det är nästan omöjligt att skydda din portfölj mot värmeböljor

Med extremt höga temperaturer som blir normen behöver arbetare och investerare vara medvetna om var värmen sannolikt kommer att slå hårdast de kommande åren.

Jocelyn Jovene 2023-11-29 | 11:40
Facebook Twitter LinkedIn

traffic jam and heatwave

Sommaren 2023 var den hetaste sedan mätningarna började 1880, enligt NASA. Globalt sett uppskattar forskare att den globala uppvärmningen ligger inom intervallet 1,2°C jämfört med den förindustriella eran.

Värmeböljor skapar inte bara torka och skogsbränder, utan också översvämningar och tornados som förstör mark och byggnader. De stör även infrastruktur som transport och andra offentliga tjänster.

Frekvensen av extrema väderhändelser ökar faktiskt, och det är nästan säkert att de har blivit intensivare och vanligare sedan 1950-talet.

Under sommaren 2023 drabbades tre regioner särskilt hårt: Sydeuropa, USA och Mexiko samt Kina. Det är osannolikt att denna sommar kommer sticka ut.

I sin rapport från 2022 identifierade och bedömde Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) åtta nyckelrisker för mänskliga aktiviteter, från störningar i vissa aktiviteter som transportsystem till förlust av inkomst, ökad fattigdom och hunger, sjukdomar, vattenbrist och konflikter. IPCC har redan bekräftat att klimatförändringar är relaterade till mänsklig verksamhet.

Dessa nyckelrisker, som kan öka i framtiden, kommer att bero på klimatförändringens omfattning, men också hur exponerade och sårbara samhällen är för dessa förändringar.

Värmeböljor är en av de dödligaste hoten mot mänskliga populationer, med cirka 500 000 dödsfall varje år globalt som resultat. Det finns direkta påverkningar (värmeslag) och indirekta påverkningar (spridning av sjukdomar).

Risker för arbetare

Värme påverkar även mänskligt kapital. I Europa var ungefär 23% av arbetstagarna utsatta för höga temperaturer under cirka 25% av sin arbetstid. Det var 2015. Det är ännu värre inom specifika sektorer som jordbruk eller byggsektorn där man arbetar utomhus.

När temperaturen passerar en viss tröskel ökar sannolikheten för arbetsolyckor (5 till 7% högre när temperaturen är mellan 30°C och 33°C och 10-15% högre när temperaturen är över 38°C), enligt Eurofound, EU:s byrå för förbättring av levnads- och arbetsvillkor.

För en investerare är det nästan omöjligt att isolera din portfölj från dessa risker på lång sikt. Du kan alltid leta efter företag som hjälper till att mildra och skydda mot konsekvenserna av värmeböljor.

Om vi inte kan minska nivån av växthusgasutsläpp, särskilt koldioxid och metan, kommer ingen sektor att undkomma konsekvenserna när det gäller tillgång till resurser, vare sig mänskliga eller råmaterial.

AI och robotar är långt ifrån att kunna ersätta människor för de mest påverkade jobben, särskilt de som kräver manuell fingerfärdighet.

Mest utsatta sektorerna

I en ny rapport uppskattade ESG-analytiker vid Oddo BHF Securities att de mest utsatta sektorerna inkluderar livsmedel, turism, energi, halvledare, flygplatser och försäkring.

Livsmedelsindustrin kommer att påverkas av minskningen av biologisk mångfald och kvaliteten och kostnaden för sina råvaror. "Svårigheten för sektorn är att majoriteten av dess påverkan och beroenden finns uppströms i dess värdekedja", skriver de i sin rapport.

Inom turism vet vi att länderna i södra Europa kan vara mer påverkade än andra. Ändå kan den potentiellt förlorade verksamheten i dessa länder mer än kompenseras av vinningen av ny affärsverksamhet i nordeuropeiska länder, inklusive Storbritannien, Polen och de nordiska länderna.

Under kriget i Ukraina visade olje- och gasindustrins sårbarhet för geopolitisk risk, men klimatförändringen kan ha ännu djupare konsekvenser för energisektorn.

Torka, orkaner, cykloner och översvämningar påverkar produktionen av energi eller material som används i deras produktion, som koppar eller kobolt. De påverkar också elsystemens motståndskraft och distributionen av energi globalt, enligt Oddo BHF-rapporten.

Inom tekniksektorn kan både halvledare och datacenter påverkas av vattenbrist. Vissa länder, som Taiwan, är starkt beroende av tillgängligheten av tillverkningskapacitet hos sin nationella mästare, TSMC. Högre temperaturer kan begränsa dess förmåga att öka produktionen när det behövs som mest.

Förvånansvärt nog är några av dess expansionsprojekt belägna i regioner mest utsatta för torka, som Arizona i USA. Många tillverkare av halvledare har valt Texas för att bygga nya kapaciteter och utsätter sig för samma typ av risker.

Flygbolag och försäkringsbolag

Bland den infrastruktur som är mest utsatt identifierar Oddo BHF flygplatser som potentiellt sårbara för klimatförändringar, särskilt översvämningar och värmeböljor.

Enligt IPCC blir prestandan för flygplan, landningsbanor, personal och byggnader mer skör under värmeböljor, vilket skulle översättas till accelererad avskrivning av vissa tillgångar och behovet av att investera mer pengar för att mildra klimatförändringens påverkan.

"Ökningen av extrema väderfenomen påverkar direkt försäkrings- och återförsäkringssektorns ekonomiska modell", förklarar Oddo BHF.

"För det första på den skuldsatta sidan av deras balansräkningar leder mångfalden av skador orsakade av naturkatastrofer oundvikligen till förluster kopplade till deras täckning. För det andra kan nedskrivningen av portföljer, inducerad av marknadernas reaktion i förväntan om nya regler, till exempel påverka tillgångarna på försäkringsbolagens balansräkningar."

Klimatförändringen har inte bara lett till en ökning av försäkringspremier, utan den har också använts som ett skäl för vissa försäkringsbolag att minska täckningen i sina policys.

"Ökningen av naturkatastrofer intensifierar de samhälleliga utmaningarna som sektorn står inför," säger Oddo BHF.

 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar