Redaktörens tillägg: Charlie Munger, som arbetade tillsammans med Warren Buffett på Berkshire Hathaway i decennier, dog den 28 november 2023, 99 år gammal, lite mer än en månad innan han fyllde 100 år. Munger upplyste många investerare om värdet av praktiska, fundamentbaserade investeringar – och han gjorde det med en humor som kommer att saknas.
Det är lätt för mig att göra en lista över visdomsord från Warren Buffett och hans partner Charlie Munger på Berkshire Hathaway som har påverkat mitt eget och mina Buffett-kollegers tänkande här på Morningstar. Det svåra är snarare att begränsa listan till endast 12 punkter. Men vi gör ett försök.
1) Var skeptisk till exotiska finansiella instrument
Buffett och Munger har varit konsekventa kritiker av derivat, katastrofobligationer, krypto och andra typer av finansiell "innovation". Sättet de driver Berkshire Hathaway på återspeglar denna försiktighet. Företaget opererar med väldigt lite skulder och en stor kudde av kontanter och investeringar, ett tillvägagångssätt som har påverkat hur Morningstar hanterar sin egen balansräkning. Skepsisen till Wall Streets kreativitet i utvecklingen av nya produkter har påverkat våra analytiker under åren när de ställs inför det senaste och bästa produkterbjudandet från kapitalförvaltare eller investeringsbanker.
Ett av mina favoritcitat från Buffett är, "om du har spelat poker i en halvtimme och du fortfarande inte vet vem som är patsy, är du patsy." Tyvärr är finansbranschen full av spelare som är ivriga att få dig att spela spelet på deras villkor, alltid med en rejäl startavgift. Till denna dag ska jag erkänna att jag aldrig har köpt eller sålt en option, shortat en aktie, köpt en triple-inverse-short ETF eller 130/30-fond, sysslat med strukturerade sedlar eller investerat i en rörlig livränta. Enkelhet är bra. Det sänker definitivt kostnaderna.
2) Inflation är en ytterligare anledning att värna om vallgravar
Fram till 2022 har det varit lätt att ignorera inflationen i cirka 40 år. Men alla som studerar Buffetts skrifter vet att inflation var ett vanligt ämne för honom på 1970-talet och början av 1980-talet. Vad han då betonade var svårigheten för företagen, särskilt de som är mest utsatta för inflationskostnadstryck, att få anständig avkastning till aktieägarna i en period av hög inflation. Väldigt få företag – de med starka ekonomiska vallgravar – kan höja priserna för att kompensera för urholkningen av köpkraften. Denna underliggande prissättningskraft är en anledning till att vi tycker så mycket om företag med breda vallgravar. De är bättre på att motstå vad makromiljön slänger i vägen. Nu när inflationen är tillbaka med hämnd, är det ett bra tillfälle att läsa Buffetts nyktra inflationskommentar igen.
3) Volatilitet är inte risk
Min långvariga chef på Morningstar var ett Buffett och Munger-fan, och de första orden jag någonsin hörde ur hennes mun var: "beta är bullshit." (Jag visste då att Morningstar skulle vara en intressant arbetsplats.) Med tanke på att skrivandet av massiva försäkringspolicys är en betydande del av Berkshire Hathaways verksamhet, är det ingen överraskning att risk har förbrukat en stor del av Buffetts och Mungers uppmärksamhet. De har en helt annan uppfattning om risk än akademisk ekonomi och dess betoning på mått som beta eller standardavvikelse. Finansiella akademiker gillar att använda volatilitet som en proxy för risk (till stor del för att det är så lätt att mäta), men det har den perversa effekten att antyda att en tillgång blir mer riskfylld när den sjunker i pris – precis motsatsen till hur en rationell köpare tänker på en lägre pris.
Risk, säger Buffett, är chansen att du lider av en permanent förlust av kapital. Jag har också insett att Buffett och Munger konsekvent har betonat systemrisker och existentiella risker: till exempel risken att derivat får en rad finansiella institutioner med sammankopplade exponeringar att kollapsa som dominobrickor, eller risken för kärnvapenkrig eller biologisk infektion (naturlig eller annat). Som investerare och medborgare måste vi erkänna dessa risker och göra vad vi kan för att minimera dem.
4) Integritet på ett enkelt sätt
Buffett sa berömt till Salomon Brothers anställda när han klev in för att driva företaget 1991: "förlora pengar för företaget, och jag kommer att vara förstående. Förlora en gnutta rykte för företaget, och jag kommer att vara hänsynslös. " Han föreslog också följande som en guide till uppförande: om du skulle känna dig bekväm med att dina handlingar beskrivs i detalj på förstasidan av din lokala tidning, där din familj och vänner kommer att läsa det, fortsätt då på det spåret. På Morningstar modifierade vi detta till: skulle du vara bekväm med att detta visas på förstasidan i The Wall Street Journal?
5) Fondstyrelser är knähundar
Det var Buffetts slutsats i hans klassiska brev till aktieägarna från 2002, och det stämmer verkligen överens med vad Morningstar har sett genom åren. Trots sin tydliga roll som väktare för fondandelsägare, slår fonddirektörer – även oberoende styrelseledamöter – sällan tillbaka mot fondförvaltare och röstar nästan aldrig för att avskeda fondförvaltaren. Buffett kritiserade företagsstyrelser av samma anledning: deras kultur att gummistämpla vad lednings- eller ersättningskonsulter lägger framför dem. (Han har till och med varit kritisk till sin egen prestation som styrelseledamot.) Lärdomen: leta efter styrelseledamöter med affärserfarenhet som investerar i det de förespråkar (i form av meningsfullt ägande i företaget de övervakar), men förvänta dig inte särskilt mycket ens då. Viktigast är att ledningsgruppen och övriga medarbetare har integritet (se föregående punkt). Att hoppas att en styrelse, oavsett hur oberoende på pappret, effektivt kan övervaka en ledningsgrupp är en dröm.
6) Vid investeringar är det OK att vara passiv
Buffett jämförde en investering med en basebollspelare som väntade på en fet pitch. Men till skillnad från i baseboll blir du inte utropad efter tre strejker när du investerar. Detta koncept med tålamod har påverkat hur vi betygsätter aktier på Morningstar genom att vi inte har något minsta antal aktier som vimåste ge det 5-stjärniga betyget; ibland har vi väldigt få aktier som vi rekommenderar. I min personliga portfölj har jag aldrig känt press att ändra om, om jag inte är bekväm. Att låta pengarna hopa sig är bra. Det kommer vanligtvis en marknadskorrigering någon gång för att få ner priserna igen till attraktiva nivåer.
7) Sluta aldrig lära
Både Buffett och Munger läser alltid, och särskilt Munger betonar vikten av vetenskap – inklusive förståelse för evolution – som väsentligt för att förstå vad som får människor att spinna. Många av mina favoritböcker var Munger-rekommendationer, inklusive Influence: The Psychology of Persuasion av Robert Cialdini, The Selfish Gene av Richard Dawkins och Guns, Germs and Steel av Jared Diamond. Sådan eklekticism har alltid påverkat anställningsfilosofin på Morningstar. Vi anställer mycket hellre någon med intellektuell nyfikenhet än ett smalt fokus på ekonomi. Munger sa en gång, "du skulle bli förvånad över hur mycket Warren läser – hur mycket jag läser. Mina barn skrattar åt mig. De tror att jag är en bok med ett par ben som sticker ut."
8) Marknaderna är bra, men inte perfekta
Efter att ha studerat ekonomi vid University of Chicago började jag min yrkeskarriär med en fast tro på marknadernas visdom. Lyckligtvis (åtminstone i efterhand) var mitt första jobb att analysera japanska aktier precis när bubblan i japanska tillgångspriser (förmodligen den mest skrämmande tillgångsprisbubblan i historien) höll på att sprängas. Det var en tidig läxa att ibland går marknader för hårt – eller närmare bestämt, människorna som utgör marknader går utom kontroll och tror att träd växer till himlen.
Det är roligt nu att tänka på det nu, men seriösa människor i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet lade fram berättelser om varför P/E-tal på 80 eller 90, som var vanliga i Japan på den tiden, var rimliga, eller rekommenderade att allokera 30% eller 40% av en portfölj till japanska aktier eftersom det erbjöd den optimala mixen av risk och belöning. När du läser Buffett och de typer av böcker som Buffett och Munger rekommenderar, kommer du att internalisera att även om marknader vanligtvis gör ett fantastiskt jobb med att allokera kapital, är de bara lika pålitliga som de (imperfekta) människorna som utgör marknaden.
9) Indexfonder är en underbar uppfinning
Detta kan verka i strid med föregående punkt om ofullkomliga marknader, men det är det faktiskt inte. Marknader kan ibland bli galna, men det är fortfarande väldigt svårt att överträffa dem. När jag började på Morningstar 1991 verkade det som om de enda som var fans av indexfonder var Jack Bogle, några universitetsprofessorer och en handfull akademiskt sinnade finansiella rådgivare. Indexfonder utgjorde en liten andel av fondvärldens totala tillgångar. Herregud, hur saker och ting har förändrats.
Man skulle kunna tro att Buffett – den huvudsakliga aktiva investeraren – skulle ha varit bland den främsta att bojkotta indexfonderna. Jag minns många Morningstar-konferenser där aktiva förvaltare dissade indexfonder och hävdade att de var oamerikanska (de flesta av dessa förvaltare är borta sedan länge). Buffett har däremot konsekvent hyllat indexfonder som det bästa sättet för de flesta investerare att få exponering mot aktiemarknaden. Han pekade upprepade gånger ut Bogle för särskilt beröm för att ha lanserat indexrevolutionen. Buffett visade att du intellektuellt sett kan omfamna både aktiva och passiva investeringar – det är inte antingen/eller.
10) Ingen bra investerare är antingen "Värde" eller "Tillväxt"
Munger hjälpte till att få Buffett att gå bortom Ben Grahams cigarrfimp-stil av värdeinvesteringar (som går ut på att leta efter aktier som fortfarande har en bra puff kvar i dem) och omfamna fantastiska företag – även om det innebär att betala högre priser för dem. Den viktigaste insikten är att värdet av ett företag är en funktion av dess tillväxtutsikter och hur säker man kan vara på att tillväxten kommer att realiseras. Du bör inte analysera ett "värde"-företag annorlunda än ett "tillväxt"-företag. Medan vi populariserade skillnaden mellan tillväxt och värde med Morningstar Style Box (och det är en användbar stenografi för att se vilken typ av företag en viss fondförvaltare gynnar) är det ett misstag att se på värde och tillväxt som separata investeringsstilar som en aktieinvesterare.
11) Vad det innebär att vinna födelselotteriet
De sista två lektionerna gäller livet i allmänhet och inte bara det lilla hörn av livet vi spenderar på att investera. Buffett har betonat hur lyckligt lottad han var som föddes där han gjorde (USA) och när (1900-talet). Hade han fötts i en annan tid och plats hade hans något specialiserade talanger för företagsbedömning varit värdelösa. Han kallar detta födelselotteriet. Det är en bra påminnelse för oss alla vilken roll tur har spelat i våra liv. Om du läser det här är chansen stor att du har haft en jäkla tur. Jag vet att jag har haft det.
12) Nyckeln till lycka
Nyckeln till ett lyckligt äktenskap är inte en vacker make, smarta barn eller trevliga konversationer. Nej, säger Buffett och Munger, nyckeln till ett lyckligt äktenskap är att hitta någon med låga förväntningar.
Detsamma gäller när man läser artiklar som denna; Jag hoppas att du klickade på den med tillräckligt låga förväntningar. Och detsamma gäller för investeringsframgång. Jag har för vana att mentalt ta bort 30% av vad mitt portföljvärde än råkar vara, helt enkelt för att saker kan hända. Genom att generalisera denna bit av visdom, skulle jag föreslå att låga förväntningar är i stort sett det bästa sättet att säkerställa en brist på ånger på ens dödsbädd. Och det bästa sättet att inte bli besviken efter döden också!
En version av denna artikel publicerades i november 2022. Haywood Kelly, CFA, var chef för Morningstar Research. Han övervakade företagets global manager and equity research operations.