Solparadoxen: ökad produktion, fallande aktiekurser

Solenergin växer explosionsartat, men börsvärderingarna har korrigerats kraftigt. Experter är mer optimistiska till sektorns långsiktiga framtidsutsikter.

Valerio Baselli 2023-11-29 | 8:41
Facebook Twitter LinkedIn

solar panels

Om du hade investerat i en tematisk ETF som riktat in sig på solenergi för ett år sedan skulle du hittills ha förlorat mellan 37% och 46% av dina pengar. Detta verkar paradoxalt vid en tidpunkt då produktionen av solenergi är på en historisk höjd.

Energikrisen, som utlöstes av kriget i Ukraina, har verkligen gett en extraordinär skjuts åt investeringar i förnybar energi, särskilt i Europa. Enligt en analys av SolarPower Europe är EU på väg att uppfylla sina självbestämda mål för solenergi, där flera länder överträffar sina mål: medlemsländerna har adderat totalt 90 GW solkraft som ska installeras fram till 2030.

Data från tankesmedjan Ember avslöjar att förra året genererades 22% av EU:s elektricitet av solpaneler och vindturbiner, jämfört med 20% från naturgas.

"Europa har undvikit det värsta av energikrisen", säger Dave Jones, chef för data på Ember. "Chockerna år 2022 orsakade endast en liten ökning av kolenergi och samtidigt en enorm ökning av stödet för förnybara energikällor."

Tuffa tider för solproducenter

Enligt BNEFs uppskattningar förväntas den globala efterfrågan på solenergi nå rekordhöga 392 GW år 2023, en ökning med över 55% jämfört med 2022. Men det finns några problem som solenergiproducenter står inför.

"Det största problemet är överkapacitet eftersom tillgången är mer än tillräcklig för nuvarande efterfrågan", förklarar Fabrizio Arusa, senior relationschef och ETF-specialist på Invesco.

"Solmoduler säljs för närvarande till historiskt låga 16 cent per watt, med prognoser om att de kan sjunka ännu mer fram till årets slut. Detta tynger marginalerna, även om det är en fördel för solindustrin." Kostnaden för fotovoltaiska paneler har sjunkit med 90% under det senaste decenniet, vilket gör solenergi livskraftig idag, men har konsekvenser för tillverkningsföretagens balansräkningar.

"Solenergiföretag har påverkats negativt av flera faktorer, inklusive stigande materialkostnader, förseningar i tillståndsgivning, höga räntor och politisk osäkerhet på nyckelmarknader", säger Madeline Ruid, forskningsanalytiker på Global X ETFs.

"Särskilt har höga priser på polysilikon [eller kristallinsk kisel], på grund av ökad efterfrågan och oflexibilitet i tillgången, lett till högre kostnader genom hela solenergivärdet. Detta har resulterat i betydande förseningar av projekt och en försvagning av efterfrågan."

Men amerikanska företag, bland de viktigaste, stod inte inför den gasbrist som upplevdes i Europa. "Den nyliga nedgången inom solenergi beror främst på de dåliga resultaten från amerikanska producenter, som drabbats av högre räntor och låga energikostnader", säger Fabio Massellani, säljare Italien på HANetf.

"Detta är tydligt om vi tittar på kvartalsrapporterna från branschledare som Enphase (ENPH), enligt vilka den amerikanska efterfrågan på nya solinstallationer för bostäder var svagare än förväntat. Detta skapade överskottslager och bromsade intäktsökningen."

Hemägare, som är de slutliga kunderna för företag som Enphase, First Solar (FSLR) och Sunpower (SPWR), står därför inför högre finansieringskostnader och låga elpriser, vilket tillsammans minskar deras incitament att bli energisjälvförsörjande.

"Höga räntor påverkar konsumenternas känsla och ändrar bekvämlighetskalkylerna för dem som överväger solenergi", fortsätter Invescos Arusa. "Storskalig solkraft verkar ha en fördel (och är en viktig drivkraft för den övergripande efterfrågan), så större aktörer kan klara sig något bättre."

En nödvändig korrigering

Sektorn har dock fortfarande gott om utrymme för tillväxt under de kommande åren. "Vi förväntar oss att några av de senaste motvindarna kommer att börja lätta under de kommande kvartalen på grund av förbättrade kostnadsdynamik för polysilikon och pågående policyåtgärder för att minska licenshinder och stödja tillväxten av ren teknik", säger Madeline Ruid.

"Särskilt har priset på polysilikon gradvis minskat under de senaste sex månaderna på grund av ökad produktionskapacitet, och tillverkare av solceller och paneler borde kunna förbättra marginalerna och stabilisera priserna; detta kan enligt vår uppfattning leda till en återhämtning i efterfrågan även på kort sikt. Faktum är att de senaste kvartalsrapporterna har avslöjat att solkraftsprojekt som tidigare försenades nu återupptas nu när kostnaderna har förbättrats."

För HANetfs Massellani är nedgången i värderingar till och med en positiv faktor. "Vi är glada att se en nedgång i sektorn på kort sikt. Så kallade animaliska krafter har bidragit till att driva upp priserna på rena energiaktier, på alla stadier av värdekedjan, särskilt inom kraftföretag och specialiserade komponenttillverkare."

"Men det är på lång sikt där den verkligt spännande aspekten av denna sektor ligger, och det är därför vi välkomnar en nedgång i aktiepriserna idag," tillägger han. "Enligt USA:s energidepartements prognoser kommer solenergi att bli den största bidragsgivaren till amerikansk elproduktion, med 40% av kapaciteten år 2035. Faktum är att en av riskerna var höga värderingar och dyra multiplar. Men, som nämnts, sjunker detta snarare än senare."

Invescos Fabrizio Arusa håller med. "Ur ett längre perspektiv fortsätter vi att tro att energiomställningen är en nyckelfråga och att den ökande skadan orsakad av klimatförändringarna bör spela en roll för att driva efterfrågan.

"Vi tror att detta är mer av en kortvarig övergång för branschen och att, även om det orsakar stress på mikronivå, kan det vara fördelaktigt för branschens tillväxt på lång sikt genom ökad kapacitet och effektivitet, även om avyttring och marginaltryck är negativa på kort sikt."

Möjligheter och risker

Precis som med alla tematiska strategier måste investerare noggrant bedöma dynamiken och riskerna för sitt valda tema, liksom den tidshorisont som är tillgänglig för dem.

I fallet med solenergi är det inte en enorm bransch med hundratals namn, utan 30-40 noterade företag som verkar som delsystembyggare, aggregerare och installatörer för både bostads- och storskaliga fotovoltaikprojekt.

"De förväntade tillväxttakterna för företag verksamma inom branschen är mycket attraktiva ur ett ekonomiskt perspektiv", säger Massellani.

"Både intäkter och EPS förväntas öka mellan 10 och 20% per år inom hela branschen. Mindre innovativa aktörer kan uppnå ännu snabbare takt. Denna tillväxt stimuleras både av nyinstallerad kapacitet på nyttonivå och av bostadssol. En annan möjlighet för investerare erbjuds av den gynnsamma reglerings- och policyomgivningen, som främjar solenergi i utvecklade marknader både som en lösning för att avkarbonisera elproduktion och som ett sätt att uppnå energisjälvständighet från oljexporterande länder."

Madeline Ruid från Global X ETFs tillägger att den amerikanska marknaden representerar en betydande möjlighet för solenergiföretag, särskilt efter Inflation Reduction Act (IRA).

"Under det första året av IRAs ikraftträdande i augusti 2022 meddelade solenergiföretag byggnationen eller expansionen av över 50 produktionsanläggningar i USA. Sammantaget kan dessa anläggningar lägga till mer än 70 GW produktionskapacitet för solkraftutrustning, vilket kan vara avgörande för att möta den ökade efterfrågan på solprojekt. Företag som Canadian Solar (CSIQ), Enphase, First Solar, Meyer Burger Technology (MBTN), Jinko Solar (688223) och JA Solar (002459) är bland de företag som har gjort tillkännagivanden."

Bland riskerna som investerare bör vara medvetna om finns definitivt handelsrestriktioner som skulle kunna påverka sektorn negativt, eftersom produktionen fortfarande är ganska utspridd över hela världen, och kinesiska tillverkare spelar en viktig roll i värdekedjan. Förlängda låga priser på fossila bränslen skulle också kunna sakta ned den allmänna adoptionen av solenergi.

"Något som jag tror bör hållas i åtanke är exakt vilken typ av företag investerare bör exponera sina portföljer för för att maximera avkastningen", förklarar Massellani vidare. "Den verkliga tillväxten inom sol kommer inte från ytterligare gigawatt energi som säljs till allmänheten, utan från att ersätta befintlig genereringskapacitet. Den verkliga poängen är att investera i företag inom hårdvaru-värdekedjan och endast i ett fåtal mycket utvalda försörjningsbolag med gynnsamma egenskaper."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar