Valet i Argentina får börsen att rusa – vad händer nu?

En massiv aktiemarknadsrörelse på 20% har välkomnat Javier Mileis som president, men hans föreslagna radikala ekonomiska reformer kan stöta på problem, enligt Morningstar DBRS.

James Gard 2023-11-21 | 17:28
Facebook Twitter LinkedIn

Javier Milei

Förra gången vi skrev om det argentinska valet såg det ut som om status quo skulle råda och högervänsterns outsider Javier Milei skulle inte vinna. Naturligtvis hade opinionsundersökningarna fel.

Milei säkrade faktiskt presidentposten den 19 november med 56% av rösterna. Uppbyggnaden inför valet fokuserade på Mileis djärva planer för att tackla landets många ekonomiska och sociala problem. Dessa vallöften inkluderade att omfamna den amerikanska dollarn, överge den sjunkande peson och upplösa centralbanken.

Argentinas Merval-index steg 20% på tisdagen, första gången den inhemska aktiemarknaden hade chansen att reagera på helgens nyheter. Det var en seismisk rörelse, men den döljer de svårigheter som ligger framför.

"Valet signalerar att de flesta argentinarna är redo att ta sitt land i en annan riktning", säger Michael Heydt och Thomas Torgerson, senior vice president of credit ratings och managing director, co-head of sovereign ratings på Morningstar DBRS, respektive.

Båda förutspår nu en smärtsam "snabb makroekonomisk justering" när Milei tillträder ämbetet den 10 december.

De första 100 dagarna

Vad bör vi förvänta oss inledningsvis?

Att minska statens utgifter kommer att vara en prioritet, säger de. En ytterligare valutaförsvagning bör förväntas, och dessa initiala åtgärder och effekter kommer förmodligen öka inflationen på kort sikt. Detta kan avta, säger Heydt och Torgerson, vilket möjliggör återuppbyggnad av valutareserver "om administrationen snabbt kan leverera en positiv trovärdighetsschock".

De föreslår också att Mileis mer radikala politik - de som har fångat ögonen hos utomstående observatörer - troligen inte kommer att uppnå en mycket behövlig politisk konsensus.

Även om de ser administrationens ambition att tackla landets obalanser positivt finns det risker. Den globala medierna har fokuserat på Mileis färgstarka personlighet (se videorna på politikern som viftar med en motorsåg offentligt) och hans privata liv är redan föremål för många tidningskolumner. Även om dessa delvis är skvaller för kvällspressen, representerar de "styrbarhetsrisker", enligt DBRS.

Likaså kan "presidentens begränsade politiska erfarenhet, kontroversiella policyåsikter och anti-etablissemangsställning" leda till politisk paralys.

"Milei kommer att möta starkt motstånd från Peronistpartiet från dag ett", säger Gustavo Medeiros, chef för forskning på Ashmore Group, med hänvisning till den en gång dominerande politiska kraften som förlorade i detta senaste val.

Argentina måste också bibehålla en god relation med Internationella valutafonden, som har räddat landet tidigare, samt utländska obligationsinvesterare, som naturligtvis har undvikit att köpa landets skulder. Hur kommer det att fungera?

Obligationer och aktier för dem som vågar

När det gäller suveräna obligationbetyg förblir DBRS betyg för Argentina oförändrat på CCC (stabil), medan S&P sätter landet som CCC-. Detta är lägre än betygen för Etiopien och Ukraina. Brasilien är BB enligt DBRS-betyg och BB- enligt S&P. Mexiko är ännu bättre och får BBB från båda byråerna.

Den uppenbara frågan är: är Argentina nu en investeringsbar marknad? Det är förmodligen för tidigt att säga, men professionella fondförvaltare - som har liten eller ingen exponering mot landet - kommer att vilja se om den nya regimens chocktaktik börjar vända den latinamerikanska nationen.

Vi kommer att hålla ett öga på om tillväxtmarknadsfonder börjar öka sin exponering mot Argentina under de kommande månaderna och åren. Detta kommer naturligtvis inte att påverka indexfonder, eftersom Argentina inte är en del av MSCI EM Index och betraktas som en "enskild" marknad i sin egen rätt. En ihållande bullmarknad på börsen kommer sannolikt att locka tillbaka utländska investerare.

Sammanfattningsvis säger Morningstar DBRS effektivt att förändringarna kan leda till två olika utfall: 

"Om Milei kan bygga en hållbar koalition som snabbt ger sitt stöd för en omfattande stabiliseringsplan, skulle Argentina kunna backa från en kris", säger de.

"Om inte kommer utsikterna sannolikt präglas av spirande inflation, en djup ekonomisk recession och politisk osäkerhet."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar