Mest undervärderade aktierna i Norden

Av de 44 nordiska aktier som bevakas av Morningstar anses 14 vara undervärderade varav en aktie anses handlas till en rabatt på 48%

Johanna Englundh 2024-06-19 | 9:20
Facebook Twitter LinkedIn

flaggor

Av de drygt 1 790 aktier som bevakas globalt av Morningstars analytiker hör 44 hemma i Sverige, Finland, Danmark eller Norge. Dessa aktier har fått ett stjärnbetyg utifrån huruvida analytikern anser att aktien är över- eller undervärderad. De som anses undervärderade får ett stjärnbetyg mellan 4 och 5, medan övervärderade aktier får ett 1-stjärnigt betyg.

Morningstars analytiker granskar aktier med hjälp av måttet "pris/verkligt värde", på engelska "Price/Fair Value". Ett pris/verkligt värde på 1 betyder att företaget är så nära att vara verkligt värderat som det går, medan allt runt 2 betyder att det är dubbelt så mycket som det verkliga värdet (och därmed är aktien övervärderad).

De fyra mest undervärderade aktierna i Norden

  1. Ericsson ERIC B
  2. Nokia NOKIA
  3. Elekta EKTA B
  4. Svenska Handelsbanken SHB A

 

Drygt en tredjedel av de nordiska bolagen är undervärderade

Majoriteten av de nordiska aktier som täcks av en Morningstar-analytiker har en P/FV under 1, bortsett för 13 aktier som har en värdering på 1 eller strax över. De aktier med högst värdering just nu, och som alltså anses vara övervärderade, är Novo Nordisk (1,65), Wartsila (1,45), Atlas Copco (1,38) och Alfa Laval (1,29).

Morningstars betygssystem tar också hänsyn till en osäkerhetsjustering. Detta är känt som Fair Value Uncertainty-betyget, och det bedömer hur volatila vinster eller kassaflöden sannolikt kommer att vara under de kommande fem till tio åren. Detta är som ett "riskbetyg" för en aktie, och det finns alltid gott om risker när man pratar om aktier. Endast två av de nordiska aktierna får betyget "Low", Handelsbanken och Kone, medan Swedbank är den enda med betyget "Very High".

Om vi kollar på de aktier som för tillfället anses vara undervärderade enligt Morningstars analytiker kvalar 14 bolag in på listan:

På listan hittar vi sju svenska bolag, sex danska och ett finskt bolag. Fyra av dessa bolag har fem stjärnor, och är således de mest undervärderade. Vi tar en närmare titt på de mest undervärderade bolagen nedan:

Ericsson ERIC B

Analytiker: Matthew Dolgin, CFA

 

Nokia NOKIA

Analytiker: Matthew Dolgin, CFA

 

Den svaga utvecklingen och undervärderingen av Nokia- och Ericssonaktierna under de senaste åren beror delvis på en betydande nedgång i de globala operatörernas investeringar i trådlös utrustning, menar Morningstars aktieanalytiker Matthew Dolgin.

”En naturlig tillbakagång från de höga nivåerna av nätverksinvesteringar för ett par år sedan och mer fokus på finansiell disciplin har resulterat i mycket svaga intäkter för dessa företag. Vi tror inte att operatörerna kan behålla en sådan hållning på lång sikt, eftersom den fortsatt snabba tillväxten i konsumenternas användning av mobildata kommer att kräva att operatörerna fortsätter att investera i sina nätverk”, säger analytikern i en kommentar på onsdagen.

Varken Nokia eller Ericsson har belönats med en ekonomisk vallgrav, så konkurrensen kan bli ett problem. I takt med att öppna radionät (O-RAN) blir allt vanligare tror analytikern att det finns en risk för att dessa företags utrustning och teknik blir mer standardiserad.

”Vi såg Nokia förlora ett AT&T-kontrakt (till Nokia) förra året, och detta kan bli vanligare i hela branschen. För Ericsson är vi inte övertygade om att förvärvet av Vonage 2021 kommer att visa sig vara fruktbart, vilket gör att det verkar vara en oklokt användning av kapital och ett potentiellt hinder för framtida resultat”, säger Matthew Dolgin.

Nokia stängde på tisdagen till en kurs på 3,46 EUR, medan Ericsson handlades till 62.46 kronor per aktie. Det innebär en potentiell uppsida på 59% för Nokia och 47% för Ericsson, jämfört med Dolgins uppskattning av verkligt värde.

Elekta EKTA B

Analytiker: Alex Morozov, CFA

 

Strålterapibolaget Elekta rapporterade ett nedslående resultat i fjärde kvartalsrapporten, som släpptes 5 juni. Enligt Elekta berodde underskottet och den svaga guidningen för det första halvåret på utmanande marknadsförhållanden och tuffa jämförelser, ett argument som Alex Morozov tyckte var ansträngt eftersom de flesta av dessa förhållanden redan rådde under föregående kvartal.

“Underskottet i förhållande till vår prognos kompenseras till stor del av kassaflöden som realiserats sedan vår senaste uppdatering av modellen. Vi ser aktien som undervärderad, men besvikelsen minskar vårt förtroende”, skrev Alex Morozov, Morningstars chef för aktieanalys i Europa, efter rapporten.

Sett till tisdagens stängningskurs på 64.95 kronor finns det en uppsida på drygt 95% jämfört med Morozows uppskattning av verkligt värde på 127 kronor.

Svenska Handelsbanken SHB A

Analytiker: Niklas Kammer, CFA

 

Att Handelsbanken är så undervärderad för tillfället beror enligt Morningstars analytiker Niklas Kammer delvis på bankens betydande exponering mot den svenska fastighetsmarknaden, både gällande bostäder och kommersiella fastigheter.

”Den svenska fastighetsmarknaden anses vara en av de mest uppblåsta i Europa. Vi har nu sett Riksbankens första räntesänkning, vilket bör minska trycket på räntetäckningen, men riskerna är fortfarande förhöjda”, säger han i en kommentar, samtidigt som han tillägger att Handelsbankens rörelsekostnader har ökat jämfört med jämförbara banker. Med tanke på att Handelsbankens nya VD har satt operativ effektivitet som en av sina fokuspunkter, kom utvecklingen inte heller vid en lämplig tidpunkt för banken, menar han.

Utöver detta kan Handelsbankens affärsmodell skilja sig från konkurrenterna, både positivt och negativt. Han tror att marknaden har svårt att förstå de låga kreditförlusterna som Handelsbanken bokför i förhållande till konkurrenterna och skillnaden i operativ effektivitet skapar dessutom negativ uppmärksamhet kring banken.

”Allt detta sammantaget, och eftersom börsnoterade svenska banker har ganska likartade affärsmixer med begränsad exponering mot trading och investment banking, misstänker vi också att många investerare väljer att undervikta Handelsbanken och få exponering mot den svenska banksektorn via sina konkurrenter”, konstaterar han.

Analytikern tror att Handelsbanken kan tjäna en avkastning på materiellt eget kapital på cirka 11% i genomsnitt. I kombination med en av de sundaste balansräkningarna i någon europeisk bank och en stark utdelning anser Niklas Kammer att Handelsbanken bör handlas närmare sina konkurrenter om vi tittar på jämförande nyckeltal som pris i förhållande till bokfört värde.

Jämfört med tisdagens stängningskurs på 99.30 kronor finns det en potentiell uppsida på 38% mot Niklas Kammers uppskattning av verkligt värde på 137 kronor.  

 

Författaren eller författarna äger inte aktier i några värdepapper som nämns i denna artikel. Ta reda på mer om Morningstars redaktionella policy här.

Håll dig uppdaterad med de senaste aktieanalyserna

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Elekta AB Class B61,70 SEK2,32Rating
Nokia Oyj4,28 EUR1,50Rating
Svenska Handelsbanken AB Class A113,65 SEK0,22Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B90,70 SEK0,93Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar