Ränte- och ädelmetallsfonder lyckades parera tuff oktobermånad

Under en tuff månad för börsen lyckades ränte- och ett par ädelmetallsfonder parera nedgången och leverera positiv avkastning. Småbolag- och teknikfonder återfanns dock återigen i botten. 

Johanna Englundh 2023-11-02 | 10:46
Facebook Twitter LinkedIn

Pilar upp och ned

SIXRX stängde oktober på minus 3,52% och kollar vi på Morningstars Sverigeindex var det ned 3,41%. Det globala indexet Morningstar Global stannade på en mindre blygsam förlust på -0,52% räknat i svenska kronor. 

Genomsnittsavkastningen för de 801 svenskregistrerade fonderna i vår databas som rapporterat in sin månadsavkastning för oktober landade på -1,80%. 171 fonder redovisade en positiv avkastning, vilket representerar 21% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden under oktober landade på 17,9%. 

Rapportsäsongen för det tredje kvartalet rivstartade under oktober, med flera versktadsbolag och storbanker som bekände färg. Flera storbanker möttes av negativa reaktioner, och i verkstadsbolagen kunde man se spåren av lågkonjunkturen trots att resultaten överlag var bra. 

Om vi kikar närmare på de svenskregistrerade fonder som klarade sig bäst under oktober hittar vi flertalet räntefonder, men även två ädelmetallsfonder samt en hedgefond i toppen. 

 

Hedgefonder och räntefonder bäst i oktober

Låt oss börja med fonderna som lyckades bäst. Bland dessa investerar nummer två och tre i ädelmetaller. Under oktober steg guldpriset drygt 8% till 1 994 USD per uns. Guld, som ofta beskrivs som en säker hamn, tenderar att stiga i tider av politisk volatilitet. Både AuAg Silver Bullet samt AuAg Gold Mining lyckades hamna på en pallplats under månaden efter uppgångar om 5,6% samt 4,8% vardera. 

"När vi ser framåt, med geopolitiska spänningar på uppgång och en förväntning om fortsatt robusta centralbanksköp, kan efterfrågan på guld överraska på uppsidan", kommenterade World Gold Council marknads analytiker Louise Street i en kvartalskommentar i slutet på oktober. 

Pensum Global Opportunities lyckades dock ännu bättre och knep förstaplatsen efter en uppgång på 5,7%. Fonden är en aktiebaserad hedgefond som investerar i både korta och långa positioner och förväntas därför ha en lägre korrelation med aktiemarknaden.

Utöver dessa hittar vi ett gäng räntefonder i topp, något som inte händer särskilt ofta. Ränteklimatet har förändrats dramatiskt sedan centralbanker runt om i världen inledde en rad kraftiga räntehöjningar för att få bukt på den skenande inflationen. Det är något som knappast har undgått de flesta bolåneinnehavare. Men med detta kommer även andra investeringsalternativ på kartan igen. 

Från att ha kämpat i klimat med nollräntor, eller till och med negativa räntor, kan nu räntefonder erbjuda ett attraktivt alternativ för investerare. Vägen hit har dock varit kämpig. 

"Visst, resan till högre avkastning har varit smärtsam för obligationsinvesterare. År 2022 gav totalavkastningen för Bloomberg Aggregate Bond Index, ett brett universum av amerikanska skattepliktiga obligationer, en avkastning på -13,01% (enligt Bloomberg den 31 december 2022), det sämsta resultatet under ett kalenderår för detta index sedan dess dess start 1976", skriver exempelvis CNBC, men tillägger att med smärta följer vinster. 

"Högre räntor kan nu ge mer totalavkastning och mer stabilitet i avkastningen framöver."

Tuff månad för småbolag och teknik

I botten ser vi å andra sidan ett gäng småbolagsfonder, men även teknikfonder. Även här spelar räntor en viktig roll. Småbolag och många teknikbolag, som klassas som tillväxtaktier, är sårbara i tider av stigande räntor eftersom högre lånekostnader försämrar lönsamheten. De stora teknikjättarna har även haft en stark uppgång under inledningen av 2023 tack vare en stark tilltro på framtiden för AI, men sedan sommaren har denna optimism dämpats rejält och många teknikjättar har tagit stryk på börsen

Kommande månader kan dock se annorlunda ut, då marknaden nu blir allt mer säkra på att räntetoppen är här. USAs centralbank Federal Reserve meddelade i inledning på november att de behåller räntan oförändrad, och retoriken uppfattades som mindre hökaktig än tidigare. 

Handelsbanken Microcap Sverige är den fond som levererade den sämsta avkastningen i oktober. Bland fondens innehav stod Re:NewCell, Ovzon och Hexatronic för de största procentuella negångarna, efter tapp om 82%, 65% respektive 42% under oktober. Re:NewCell är även fondens näst största innehav, med en portföljvikt på cirka 5,6%

Hur ska man tolka dessa listor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar