Lider aktiva fondförvaltare av self-serving bias?

Ny akademisk forskning har funnit att fondförvaltares underprestationer delvis kan förklaras av en övertro som leder till överdrivet risktagande.

James Gruber 2023-09-28 | 8:35
Facebook Twitter LinkedIn

 

Stock fundamentals vs manipulation

Ta en titt på bilden ovan och fråga dig själv: har jag någonsin gjort det här?

Oroa dig inte om du har, du är inte ensam. Det som har hänt här kallas self-serving eller self-attribution bias. När det går bra, tenderar människor att tro att det är tack vare dem själva, medan när saker går fel är det någon eller något annats fel.

Vd:ar gör det hela tiden. Till exempel, om företaget går bra, lyfter vd:n deras stora beslut, outtröttliga ansträngningar och utveckling av en vinnande företagskultur. Men om företaget har ett dåligt år läser vi om externa faktorer, såsom råvarukostnadstryck, växelkursmotvind, dämpat konsumentförtroende eller regeringsbeslut som påverkar negativt.

Self-serving bias börjar dock tidigt. I skolor, hur ofta hör du om bra betyg från intelligens och hårt arbete, jämfört med dåliga betyg som beror på att provet är orättvist eller att en person känner sig dålig, och så vidare? Ibland är din prestation i tentor ett fall av tur: lyckligtvis överlappade dina revisionsinsatser väl innehållet i en tentan som likväl kunde ha frågat dig en massa saker du inte visste!

En av många

Studiet av hur psykologiska fördomar påverkar beslutsfattande har blivit trendigt de senaste decennierna. Delvis tack vare Nobelprisbelönte Daniel Kahneman, författare till Thinking, Fast and Slow, har den utökats till att även omfatta ekonomiskt beslutsfattande.

Psykologer har ställt hundratals kognitiva fördomar genom åren, men en nyligen genomförd akademisk uppsats har begränsat dem till bara en handfull grundläggande övertygelser, i kombination med så kallad bekräftelsebias (vi filtrerar in saker som bekräftar våra befintliga övertygelser och filtrerar bort information som motsäger dessa övertygelser).

Cognitive biases

Du kanske har märkt self-servis bias under "Jag är bra"-bias i diagrammet. Det visar sig att vd:ar, skolbarn och enskilda investerare inte är de enda som visar denna bias, som fondförvaltare också gör.

Att vinna är skicklighet, att förlora är otur

Akademikern Meng Wang är författaren bakom studien med titeln Heads I Win, Tails It's Chance: Mutual Fund Performance Self-Attribution. Fascinerande nog använde Wang artificiell intelligens och Chat GPT för att analysera fondandelsägarrapporter från 2006 till 2018, inklusive 15 434 aktieägarrapporter från 1 969 separata fonder.

I dessa rapporter brukar fondförvaltare lyfta fram vad som bidrog till eller försämrade fondens resultat samt faktorer bakom dem. Kommentarerna kan innehålla interna faktorer, såsom aktieurval, sektorsvikt och avvikelse från riktmärket. Och de kan också inkludera externa faktorer som den ekonomiska miljön, förhållanden i specifika sektorer och gemensam exponering med riktmärket.

Till exempel säger Wang: "påståendet att fonden upplevde ett positivt bidrag från sin överviktsexponering i industrier, vilket vi tillskriver effekterna av individuellt aktieurval" antyder en intern faktor, vilket tyder på att fondens aktieval var en viktig bidragande orsak till dess prestanda." Omvänt, "påståendet 'under de senaste sex månaderna var detta ett hinder för fondernas resultat, eftersom värdeaktieavkastningen har fortsatt att överträffa tillväxtavkastningen' antyder en extern negativ faktor."

Här är de viktigaste resultaten av rapporten:

  • Förvånansvärt nog var i genomsnitt 59% av faktorerna som tillskrevs prestationsbidragsgivare interna medan 41% av faktorerna var externa;
  • Å andra sidan var 83% av faktorerna som tillskrevs prestationsnedsättande externa, och 17% var interna;
  • Fondförvaltare uppvisade betydande self-serving bias: de var 40,6% mer benägna att tillskriva prestationsbidragsgivare jämfört med prestationsnedsättande till interna faktorer;
  • Fonder som uppvisade större egennyttiga partiskhet var involverade i ett större risktagande och tenderade att ägna sig åt överdriven handel under den efterföljande rapporteringsperioden. Detta påverkade deras resultat negativt och ökade fondens volatilitet;
  • En ökning med en standardavvikelse i självtillskrivningspoäng resulterade i en minskning med 0,8% i kumulativ prestation under den efterföljande rapporteringsperioden;
  • Fonder hade en högre self-serving bias efter bättre resultat.

Den psykologiska litteraturen tyder på att uppfattningen om self-serving bias hos andra kan framkalla negativa reaktioner, inklusive frustration och missnöje, och denna studie stöder det. Den fann att fondflöden totalt sett påverkades negativt av självtillskrivningsbias.

Sammanfattningsvis kopplar fondförvaltare bättre resultat till sin skicklighet och skyller dålig prestation på otur.

James Gruber är assisterande redaktör på Firstlinks och Morningstar.com.au

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gruber  är assisterande redaktör för Firstlinks och Morningstar.com.au.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar