Den nya filmen "Dumb Money", som skildrar GameStop-aktiehysterin, återberättar historien om David mot Goliat. För att citera regissören direkt, illustrerar filmen hur "underdogs" för en gångs skull segrade över "Wall Street-degenererade".
Även om detta inte är min tolkning av händelserna, fördömer jag inte försöket. Shakespeare's Richard III mördar kung Henry VI, hans fru Anne och hans bror Clarence - var och en av dessa händelser är ett dramatisk påhitt som saknar ett uns av bevis. Om Bard kan sälja Tudor-propaganda, då kan säkerligen "Dumb Money"-regissören Craig Gillespie berätta myten om den ädla investeraren.
Jag kan heller inte opponera mig mot filmens grundläggande berättelse. Som den beskriver det var GameStop en gång en sömnig aktie. Fram till slutet av 2020 hjälpte investeringar gjorda av medlemmar i ett Reddit-forum till att femfaldiga dess aktiepris. I januari 2021 hade spänningen över aktiens uppgång blivit en mani. Den månaden började forumet få 3 000 nya användare om dagen. Den 28 januari var den dagliga tillökningen 1,8 miljoner.
De nya köparna satte GameStops aktiepris i rörelse. Dessa ökningar tvingade flera blankare att täcka sina positioner, vilket endast kunde göras genom att köpa ytterligare GameStop-aktier. "Short squeeze"-fenomenet var igång.
Allt korrekt, hittills. Det finns dock mer att säga.
Inledningsvis korrekt
Sommaren 2020 hade den så kallade "Dumb Money" faktiskt rätt. Trots en årlig omsättning på över 6 miljarder dollar hade GameStop en börsvärdering på endast 250 miljoner dollar. Visst, företagets verksamhet med att sälja videospelsprogram genom fysiska butiker var både ogynnsam och krympande. Å andra sidan var företaget prissatt för konkurs samtidigt som det endast var marginellt olönsamt och hade en halv miljard dollar i kassan. Det var en rimlig, om än högrisk, investering.
Å andra sidan var att blanka GameStop ett riskabelt spel. (Den Wall Street-klassiska visdomen säger: "Tjurar kan tjäna pengar, björnar kan tjäna pengar, men giriga kan inte." ) Aktien hade tappat 93% av sitt värde under de senaste sju åren, då investerare insåg att framtiden låg hos online-återförsäljare istället för fysiska butiker. Varför vänta på den sista 7%? När aktierna säljs så billigt, kan även måttligt goda nyheter fördubbla eller tredubbla deras pris. Risken verkar ha övervägt avkastningen.
Detta är naturligtvis en efterhandsanalys. Men den beskriver korrekt vad som hände. Från augusti 2020 fram till årets slut, troligen på grund av köp gjorda av deltagare i Reddit-forumet, ökade GameStop-aktierna från en splitjusterad 0,94 dollar till 4,75 dollar. Utan att överdriva kan man säga att GameStops köpare blev belönade genom att efterlikna Ben Graham och kräva en säkerhetsmarginal, medan de som blankade aktien straffades för att ha avstått från detta.
Slutligen fel
Om det hade varit GameStops topp, skulle aktien ha förblivit obskyr och det skulle inte ha blivit någon film. Under januari 2021 växte emellertid aktiens pris med 25 gånger (!). Företaget som en gång såldes för 4% av sin årliga omsättning nådde en pris/omsättningskvot på 500%. Å andra sidan handlades konkurrenten Best Buy BBY till 60% av sin omsättning, även om det var mer lönsamt och hade mindre skulder.
Punkten då GameStop gick från att vara trovärdigt värderat till att vara irrationellt prissatt inträffade på en av två möjliga datum, beroende på ens perspektiv. Den 13 januari såldes GameStop för 5,11 dollar, knappt upp från nyårsdagen. Den fördubblades snabbt som svar på helgens nyheter att företaget hade anställt tre styrelseledamöter knutna till e-handelsföretaget Chewy CHWY.
För mig var det då GameStop passerade Rubicon. På morgonen den 14 januari hade aktien stigit med 1 000% under de senaste sex månaderna. För mycket, för snabbt - särskilt eftersom investerare felaktigt antog att lägga till direktörer från ett internetbaserat företag skulle påskynda GameStops utveckling.
Men även de med en mer generös inställning skulle medge att aktien överskred sina gränser veckan därefter, när den fördubblades till tisdagen, och sedan mer än fördubblades på onsdagen.
Vem var lång?
GameStop’s plötsliga ökning berodde delvis på den "short squeeze" som visas i Dumb Money. Men eftersom GameStops handelsvolym i januari var 21 gånger högre än i december, måste en annan förklaring beaktas: Aktien sköt i höjden helt enkelt eftersom så många köpte den.
Det var SEC:s slutsats efter månader av studier om ämnet. Dess rapport från oktober 2021 noterade torrt att de affärer som gjordes av blankare som täckte sina positioner bara utgjorde en "litet bråkdel av den totala handelsvolymen." Utan tvekan ägde "short squeeze"-fenomenet som visas i Dumb Money rum. Men av större betydelse var beteendet hos de långa investerarna. Kraftfullt, om än kortvarigt, trampade de ned allt som stod i deras väg.
Då hade även Wall Street gått med i festen. Enligt denna artikel från The Wall Street Journal anslöt sig flera institutionella jättar, inklusive den före detta obligationskungen Bill Gross, till småsparare och köpte GameStop under januari. Till skillnad från många vardagliga köpare hade dock proffsen inga avsikter att stanna. De var där enbart för att köpa dyrt och sedan nästan omedelbart sälja dyrare.
Slutsats
Den konventionella uppfattningen om GameStop-sagan, som i stor utsträckning återspeglas i Dumb Money, är att de goda tillfälligt besegrade de onda, genom att vända det senares taktik för marknadsmanipulation mot sig själva. Jag ser det annorlunda. Jag anser moralen som oväsentlig. GameStop var en initialt sund investering som gradvis blev fullt värderad och sedan enormt övervärderad.