Vad är beteendeekonomi?

 Det handlar om mer än att bara katalogisera beteendebias.

Morningstar 2023-10-20 | 13:05
Facebook Twitter LinkedIn

Designed Image

När du tänker på ämnet "Beteendeekonomi" kan ditt sinne vända sig mot beteendefördomar. Du kanske tänker på flockbeteende och den roll det spelade i memeaktier och kaoset efter Silicon Valley Banks kollaps. Eller du kanske tänker på nycitetsbias och hur det bidrog till att människor förlorade pengar genom att ta ut pengar på marknadens lägsta nivåer 2008 eller 2020.

Beteendefördomar är en viktig del av beteendeekonomi, men de är långt ifrån ämnets enda fokus. Istället är beteendeekonomi studien av hur riktiga människor fattar verkliga beslut om sina pengar i verkliga miljöer, som alla är ofullkomliga.

Vad innebär det att fatta ett rationellt ekonomiskt beslut?

Kort sagt, det är komplicerat.

Man kan tro att det mest rationella ekonomiska beslutet är det som maximerar en persons vinster, men det kanske inte alltid är fallet.

I litteraturen om ämnet finns det konkurrerande åsikter om vad som gör ett rationellt val, med vissa modeller som bara fokuserar på att maximera en persons förväntade nytta, andra tar in påverkan av sociala preferenser och referenspunkter, och andra tar hänsyn till våra inneboende begränsningar när vi fattar beslut. Vad allt detta beror på är att det inte är lätt att beteckna vad det mest rationella valet är, och det kan bero på andra saker än strikt objektiva frågor.

Ta till exempel en persons beslut att betala av studielån direkt istället för att investera för pensionen. När man tittar på detta beslut ur ett dollar-och-centperspektiv är detta ett irrationellt val – om räntan på lånet är under 7%, förlorar den här personen pengar på att inte investera. Men låt oss ta en närmare titt på detta scenario. Säg att den här personen förväntar sig att behöva ta ledigt från arbetet snart, och därför måste han minimera kortsiktiga regelbundna skuldbetalningar för att klara sig. Eller låt oss säga att den här personen inte kan sova på natten på grund av vikten av studielånen. I dessa fall är det mest "rationella" att göra att betala lånen och skjuta upp pensionssparandet.

Genvägar är inte så illa – det är fördomar du måste hålla utkik efter

Med tanke på rationalitetens komplexitet kan du se hur våra sinnen har fullt upp med att hantera dem. Att fatta "rätt" beslut kan kännas som att försöka pricka ett rörligt mål. Det är här studier av beteendeekonomi kommer in i bilden.

I vår forskning utforskar vi hur människor brottas med ekonomiska beslut. En del av beteendeekonomi inkluderar till exempel studiet av heuristik – eftersom vi har att göra med så många beslut dagligen, alla med sina egna lager av komplexitet, tar våra sinnen genvägar, där vi bara överväger en del av tillgänglig information för att fatta ett beslut. De flesta av dessa genvägar fungerar faktiskt väldigt bra för oss, men vissa leder oss till felaktiga slutsatser och handlingar.

Det är då dessa genvägar förvandlas till fördomar - de välkända och diskuterade fördomarna i det mänskliga sinnet som nu utgör mycket av människors tolkning av beteendevetenskap.

Vad är nästa steg för beteendeekonomi

Att lära sig om genvägarna som våra sinnen tar när vi fattar beslut är egentligen bara en del av beteendevetenskapen. Istället fokuserar fältet mer brett på varför människor fattar de beslut de fattar och hur vi positivt kan påverka deras beteende.

Under de senaste åren har fältet fördubblats när det gäller att göra forskningsresultat praktiska och effektiva. Denna ökade granskning i beteendeekonomivärlden kan ses som ett sätt att göra detta en gång spirande ämne till ett mer rigoröst studieområde.

För finansiella rådgivare och investerare är detta goda nyheter: Det innebär mer handlingskraftiga insikter man kan använda när man fattar finansiella beslut.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Morningstar  Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar