Fonden som tog mig till Japan & Bali

Ett konstant månadssparande i tre år och börsens magi resulterade i en fyra veckor lång semester, men det krävdes att jag gick emot en av grundpelarna när det kommer till investeringar.

Johanna Englundh 2023-09-29 | 10:50
Facebook Twitter LinkedIn

bild

En tumregel när det kommer till fonder, och investeringar i stort, är långsiktighet och att välja produkter som man kan känna sig bekväm med under en lång tid i alla olika marknadsklimat. Men ibland kan det finnas tillfällen att bryta denna regel. Och nu ska jag berätta om hur jag själv gått emot mina egna ledord och investerat på kort sikt, till hög risk, och utöver detta tagit med min tvillingsyster på resan.

Trots att det såklart finns en viktig anledning bakom filosofin att investeringar på den finansiella marknaden, och framför allt på aktiemarknaden, bör vara långsiktiga så kan det finnas anledning att avvika från detta. En anledning kan vara ett mer kortsiktigt mål där den slutliga summan inte är allt för viktig, där en investering kan leda till ett större intresse och skapa incitament för att fortsätta med sitt mer långsiktiga sparande.

En annan anledning kan vara att leva i nuet, och inte avstå allt kul i närtid för att kanske få leva rikt som pensionär. Visst är det viktigt med ett långsiktigt sparande, men jag själv mår betydligt bättre av en balans och att få möjligheten att njuta av livet här och nu också.

Hur det hela började 

Vintern 2020 började jag och min syster spåna kring hur vi skulle fira vår stundande 30-årsdag. Mitt i vårt slaviska tittande av realityserien ”Below Deck” dök tanken om en storslagen resa upp. Tänk om vi skulle kunna lyckas spara ihop tillräckligt med pengar för att hyra en lyxyacht en vecka! Vi bestämde oss för att börja spara 1 000 kronor i månaden, men insåg vid en snabb kalkyl att vi inte skulle hinna komma upp i yacht-summor innan födelsedagen i oktober 2023. För att ens ha chansen att nå målet behövde vi utsätta vårt sparande för risk. En risk som såklart även innebar att vi skulle kunna bli kvar på hemmaplan. Men den risken var vi villiga att ta.

Sagt och gjort beslöt vi oss för att sätta vårt sparande i arbete i en fond. Valet av fond föll på mig och jag började leta efter en fond med låg avgift och bred exponering globalt. Visst hade vi kunnat minska risken genom att välja fler fonder med olika inriktningar, men då detta var ett experiment utöver vårt enskilda sparande beslöt jag mig för att en fond (som ändå har flera hundra innehav) var rimligt och passade vår strategi. Vi hade även kunnat öka risken betydligt genom att välja en smalare fond som riktar in sig på ett mer volatilt område, men en globalfond kändes tillräckligt riskfyllt i detta fall.

Fonden som fick uppgiften att avgöra ödet för vårt firande blev Storebrand Global All Countries, en indexnära fond med en förvaltningsavgift på 0,30%. Fonden har fyra Morningstar-stjärnor och en silvermedalj där Storebrands starka förvaltningsteam och sunda investeringsprocess framför allt lyfts fram. Utöver detta poängterar även Morningstars analytiker att Storebrand Global All Countries ligger i den billigaste kvintilen av sin Morningstar-kategori. Jämfört med fonder i sin kategori har den levererat en överavkastning på 1,9 procentenheter under en 10-årsperiod (per den 25 september 2023), men jämfört med kategoriindexet MSCI ACWI har den släpat efter något. För en indexnära fond är det dock att förvänta, då avkastningen bör landa kring indexets avkastning minus avgift.

3 år av kaotiska marknadsrörelser

Sedan vi inledde vårt sparande i januari 2020 har mycket hänt. Under dessa 3,5 åren har vi genomlevt en pandemi (som ledde till det snabbaste börsraset i historien), kaos i leveranskedjor, skenande inflation, räntechocker och ett krig i Ukraina. Det enda som varit konstant är vårt sparande på 1 000kr var i fonden. Men trots dessa marknadschocker har börsen gång på gång klättrat upp igen. 

Under det senaste året har även den rekordsvaga kronan varit till vår fördel, i alla fall när det kommer till fondens utveckling (vår köpkraft när vi väl åker utomlands är dock kraftigt försvagad...). För alla fonder som investerar på en marknad där den inhemska valutan stärks mot kronan kommer utvecklingen i svenska kronor förstärkas, om du vill lära dig mer om hur valutarörelser påverkar ditt fondsparande kan du läsa denna genomgång.

Resultatet: fyra veckors semester

Under dessa dryga 3,5 åren har vi sparat totalt 90 000 kronor och i mitten på september summerades utvecklingen till +45,60% och ett extra tillskott i reskassan på cirka 26 000 kronor. Det blev ingen lyxyacht, i stället valde vi att satsa på en lite längre resa. Varken jag eller min syster har varit i Japan så det kändes som en spännande destination för två veckor. Därefter åker vi till Bali i två veckor för att fira födelsedagen med resterande familj som ansluter till vår resa.

Med tanke på den svaga kronan kommer vi säkerligen behöva betala lite mer för resan än det vi lyckats spara ihop när vi väl är på plats, men sparandet kommer kunna täcka en stor del av resan. 

Var medveten om riskerna men utnyttja börsen fullt ut 

Som du säkert har förstått handlar detta om en högst spekulativ investering, och bör hållas separat från ditt långsiktiga sparande. Men genom att använda börsens krafter till mer än det långsiktiga sparandet kan du även på lite kortare sikt sätta guldkant på vardagen. 

Informationen som delas är ENDAST för utbildnings- och informationsändamål. Den är inte avsedd och bör inte heller betraktas som en inbjudan eller uppmuntran att köpa eller sälja värdepapper som nämns, och det ska inte heller ses som ett meddelande som syftar till att övertala eller uppmuntra dig att köpa eller sälja värdepapper som anges. Alla kommentarer som lämnas är författarens åsikt och bör inte betraktas som en personlig rekommendation. Informationen bör inte vara en persons enda grund för att fatta ett investeringsbeslut. Kontakta din finansiella rådgivare innan du fattar ett investeringsbeslut.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar