I stora delar av världen uthärdar konsumenterna höga priser och höga räntor. I sin kamp mot inflationen har den amerikanska centralbanken skjutit upp räntorna till de högsta nivåerna på 22 år. Under de senaste månaderna har Bank of Canada, Europeiska centralbanken och Bank of England alla höjt räntorna. Och det råder liten konsensus om vilka beslut centralbankerna kommer att fatta i september.
En centralbank sänkte dock räntorna i augusti - People's Bank of China sänkte sin ettåriga prime rate till 3,45%. Kina har inte en överhettad ekonomi och chartrar därför sin egen makroekonomiska politik. Därmed inte sagt att bilden är guld och gröna skogar. Politiker i Peking konfronteras med sina egna utmaningar, inklusive deflationstryck, depreciering av yuanen samt en krympande fastighetssektor.
Ekonomer och marknadsobservatörer föreslår att dessa utmaningar potentiellt kan ha bredare konsekvenser utanför Kinas gränser, som:
- Inverkan på globala metallexportörer,
- Nya handelspartnerskap, och
- Billigare varor för utvecklingsmarknader.
Betyder detta att det är dags att satsa på Kina nu? Eller är det vettigt att satsa mot världens tillverkningsnav? Vi tar upp var och en av dessa i detalj.
Metallexportörer tar stryk
Nedgången i fastighetssektorn, som brukade vara en primär ekonomisk tillväxtmotor, är ett exempel på effekterna av Kinas kampanj för att minska sin ekonomi och minska sitt beroende av skuld- och investeringsledd tillväxt. Denna nedgång har haft mer omfattande effekter, eftersom bland svaga kinesiska inhemska investeringar och trög försäljning av nya bostäder har råvaruexporterande länder som är exponerade mot Kina som slutmarknad fått en omedelbar smäll.
Ekonomer tror att denna miljö kommer att fortsätta att sänka den globala efterfrågan på råvaror och priset på råvaror.
Robert Gilhooly, senior emerging markets-ekonom på abrdn, säger: "Råvaruexportörer, som Chile, Peru, Sydafrika och Australien, kan se mindre efterfrågan från Kina. Detta kommer i sin tur att leda till svalkande globala priser, med följdeffekter som påverkar investeringar, skatteintäkter och bredare affärssentiment.”
På längre sikt är den skuldminskningsövning som för närvarande pågår ett försök att ställa om ekonomin till en som är mer konsumtionsledd, i motsats till en investeringsledd. Gilhooly förklarar: "Eftersom investeringar är relativt importintensiva kommer Kinas övergång till endemisk livsstil sannolikt att ge ett relativt dämpat uppsving för sina handelspartner."
Enligt Gilhoolys uppfattning är Chile och Peru särskilt beroende av metall- och malmexport bland stora tillväxtmarknader, och som sådana kan de vara mer utsatta för en ytterligare nedgång i fastighetsrelaterad importefterfrågan från Kina.
Avmattningen i Kina kan leda till nya handelspartnerskap
På samma sätt bör investerare inte glömma att handelsmönstret inte är statiskt, och dämpad efterfrågan från Kina kan kompenseras av andra ekonomier och sektorer som är i behov av råvaror och råvaruinsatser.
Chris Kushlis, chef för Kina och tillväxtmarknadernas makrostrategi på T Rowe Price, håller med om att producenter av metaller som enbart är knutna till bostadsbyggande kan möta press från Kinas avtagande fastighetsutveckling. En övergång till grön energiinfrastruktur kan dock ge stöd till metallintensiva exportörer i Sydamerika, Indonesien och Sydafrika.
Å andra sidan tror Kushlis att Kinas offshoring av produktion med lägre förädlingsvärde till gränsmarknader i Asien har potential att stärka exporten av konsumentvaror från dessa regioner och hävdar att dessa förändrade handelsmönster har olika effekter över Asien och tillväxtmarknaderna.
Aninda Mitra, chef för Asiens makro- och investeringsstrategi på BNY Mellon Investment Management, övervakar dynamiken i importintensiteten mellan Kina och dess handelspartner.
"Utsikterna för asiatiska exportörer beror i allt högre grad på den globala utsikten och inte bara på Kina. Detta beror på att Kinas importintensitet – hur mycket det importerar per enhet av BNP-tillväxt – har sjunkit ett tag nu. Fallande importintensitet har letts av den sekulära lättnaden av förädlingshandeln, handelskonflikten mellan Kina och USA och nedgången i Kinas fastighetssektor", säger han.
Priset är rätt
Exporten till Kina kan vara under press, men billigare produkter är en välsignelse för importörer av kinesiska tillverkare. Detta gäller särskilt för ekonomier som drabbas av envist hög inflation, som välkomnar lägre priser från världens tillverkningsnav.
"Medan störningar och förändringar i post-pandemiska ekonomier har väckt frågor om i vilken utsträckning den kinesiska ekonomin fortfarande dominerar den globala handeln och industricyklerna, ser vi flera skäl att förvänta sig att spridningseffekter kommer att intensifieras. på utvecklade marknader", säger Tiffany Wilding, ekonom och verkställande direktör på PIMCO.
Hon tror att försämrade kinesiska ekonomiska fundament har skapat ett deflationstryck som redan dämpar inflationen både i Kina och på de globala marknaderna som betjänas av kinesiska varor.
Enligt Wildings uppfattning skulle en ihållande deflation i Kina sannolikt sprida sig till utvecklade marknader. "En svagare yuan och förhöjda lager i förhållande till försäljning sänker kostnaderna för kinesiska varor utomlands - en utveckling som centralbanker på utvecklade marknader troligen skulle välkomna."
Enligt National Bureau of Statistics of China sjönk producentprisindexet (PPI) – som spårar priserna som fabrikerna tar ut grossister för produkter – med 4,4% på årsbasis i juli och var lägre för tionde månaden i rad.
Medan en sjunkande PPI som är typisk för deflationsperioder tenderar att signalera en kommande ekonomisk nedgång, menar Wilding att spridningen av fallande priser på kinesiska produkter anses vara goda nyheter på kort sikt för de västerländska centralbankernas kamp mot förhöjd inflation.
"Trots förändrade kopplingar mellan Kina och den globala ekonomin när Peking försöker övergå till en konsumtionsledd tillväxtmodell och handelsspänningarna förblir höga med västvärlden, är Kina fortfarande världens tillverkare", förklarar hon
På kort sikt observerar Wilding de vanliga eftersläpningarna i ekonomiska utskrifter och säger: "Deflationära spridningseffekter har sannolikt bara börjat påverka de globala konsumentmarknaderna, med rabatter som sannolikt kommer att accelerera under de kommande kvartalen.
Ekonomer som väntar på stimulans
Eftersom bakgrunden fortfarande är deflationär för Kina, säger ekonomer att nästa katalysator som de tror är relevant för att kickstarta ekonomin är politiska stimulanser. BNY Mellon IM:s Mitra är bland de marknadsbevakare som oroar sig för att Kina kan se ett sämre år framför sig om rätt mängd politiskt stöd inte finns på plats.
"[Fastighetssektorn] är verkligen den största drivkraften bakom nedgången i den kinesiska ekonomin. Den står för omkring en fjärdedel av Kinas BNP och dess nedgång har tydligt skadat tillväxten. Men urholkningen av den privata sektorns förtroende har sannolikt begränsat utrymmet för någon kompenserande uppgång och underblåst deflationsspiralen."
Just nu säger Mitra att han väntar på "en större stimulans, som har antytts, men som ännu inte har förverkligats." När han efterlyser ett stödjande policypaket säger han: "En långvarig försening av policystöd och marknadsreformer kommer sannolikt att äventyra utsikterna för Kina 2024 och därefter."
Huruvida risken för ett mer uttalat deflationstryck skulle kunna fördjupas, tillägger PIMCOs Wilding att adekvat finanspolitisk stimulans för att öka den inhemska efterfrågan kan påskynda inflationen, medan försenade eller otillräckliga politiska åtgärder kan leda till en nedåtgående spiral.
T Rowe's Kushlis, som tittar på effekterna på valuta och ränteintäkter, tror att det behövs mer stimulans, inklusive ytterligare räntesänkningar och ökade skatteutgifter.
I annat fall kommer Renminbin att fortsätta att möta deprecieringstryck från den globala amerikanska dollarstyrkan, givet höga front-end amerikanska räntor i förhållande till lägre räntor i Kina. Detta trots myndigheternas ansträngningar att hantera takten i detta tryck genom en rad aktiva åtgärder på valutamarknaden, säger han.
Deal: Satsa på ett policydrivet rally...
Matt Wacher, investeringschef för Asia Pacific på Morningstar Investment Management, säger att investeringar kräver mer än ekonomiska indikatorer.
"Det finns en nedgång och det går inte att förneka det. Eftersom det är en effektivt statskontrollerad ekonomi där regeringen har ett antal ledtrådar som de kan dra, tror jag inte att det kommer att gå in i ett scenario av Japan-typ, även trots den demografiska motvinden.”
Wacher fortsätter: "Vi tenderar att titta igenom cyklerna, så vi tror inte att den här situationen i Kina kommer att vara för evigt. Vi tror att om man tittar igenom cykeln är några av värderingarna, särskilt i själva Kina, ganska övertygande vid denna tidpunkt."
"Länder som USA, jag tror att de kommer att påverkas mindre av vad som händer i Kina nuförtiden eftersom USA har en mycket större ekonomi än både Australien och Brasilien för den delen, en mycket mer diversifierad ekonomi", tillägger han.
När det gäller värdering säger Wacher: "Nu är en bra tid att investera i Kina och det har vi också gjort. Vi har inga jättepositioner, men vi har ganska bra exponering.”
…eller ska du satsa mot Kina?
Efterdyningarna av det förväntade stödet måste forsätta att övervakas, säger Gary Ng, seniorekonom för tematisk forskning i Asien och Stillahavsområdet vid Natixis CIB.
Ng säger att investerare, särskilt de som satsar på ett policydrivet aktierally, bör hålla förväntningarna i schack med den ackommoderande politiken, trots tecken på regeringens vilja att stabilisera tillväxten.
"Marknaden bör inte vara överoptimistisk om storleken. Det betyder att det är osannolikt att se någon betydande ökning av företagens vinster och hushållsinkomster. Det finns fler sektorer med gröna skott, som elfordon, grön energi och teknik, men de är inte tillräckligt stora för att kompensera för motståndet från fastigheter", säger han.
BNY Mellon IM:s Mitra säger till Morningstar att företaget har intagit en neutral ställning till kinesiska aktier innan ytterligare politiska stimulanser från de kinesiska myndigheterna tillkännages och lanseras. Risken kan begränsas eftersom marknaden allmänt förväntade sig en sådan nedgång.
"I den här bakgrunden är det svårt att förutse hur mycket värre situationen är om inte tillväxtutsikterna försämras väsentligt härifrån - säg till under 4% från år till år, vilket inte är vårt basfall. På liknande sätt återspeglar priset på råvaror sannolikt redan det försvagade tillståndet för kinesiska investeringar i anläggningstillgångar.”
Han har en neutral hållning till kinesiska aktier. Detta beror på att värdepapperen fortfarande är för billiga för korta positioner och för svaga för långa positioner för att ge ett betydande skydd mot stigande räntor på G3-marknaderna (USA, Eurozonen och Japan). Eller mot recessionsrisker i delar av den utvecklade världen.