Bortsett från de dagliga dåliga ekonomiska nyheterna från Kina, visar ett urval av rubriker bara i augusti världen bortom våra gränser:
• Vietnam Carmarker VinFast Now Bigger Than Ford and GM;
• Saudi Arabia’s Mohammad Bin Salman set for UK visit;
• Brazil’s Neymar Signs for Saudi Pro League;
• Argentina’s Wannabe President Plans to Ditch Peso;
• Russia Hikes Interest Rates as Rouble Collapses;
• Burger King India Changes Menu Because of Tomato Prices, and;
• South Africa Plans Rival Bloc to G7.
Det känns som att världen förändras dramatiskt, med förändringar som utlöses av händelser 2022.
Plötsligt försöker väst att motverka ett ryskt angrepp genom diplomatiska kanaler samtidigt som det inte utlöser tredje världskriget, men också hantera olika och motstridiga frågor i Kina. Lojaliteter förändras hela tiden. Så medan kontrarister talar om en "fredsutdelning", kan uppsvinget i buller från tillväxtmarknader och gränsmarknader vara förvirrande för investerare.
Ska vi bara anamma risken med att investera i EM? Försiktiga investerare skulle kunna få förlåtelse för att den minskade exponeringen mot dessa volatila marknader till förmån för obligationer och kontanter – eller hemmabias-tillgångar som svenska aktier.
Problembarnet
Låt oss börja med det uppenbara problemet med EM-investeringar: Kina. För inte så länge sedan var investerare oerhört entusiastiska över Kinas framtidsutsikter och såg hur dess ekonomiska mirakel kunde ge överlägsen investeringsavkastning än de som sågs på västerländska marknader.
Den sista vågen av denna entusiasm kom 2020 men det har varit en nedförsbacke sedan dess, med undantag för det udda upplyftet som vi såg i juli i år. Kina gick från ett kraftpaket i MSCI EM-indexet till att se ut som en börda. År 2020 hade detta inflytelserika index (och det som aktiva fonder ofta jämförs mot) en vikt på nästan 41% mot Kina. Även om det nu är 33%, är viktningen mer än dubbelt så stor som för Taiwan (14,77%), Indien (14,21%) och Sydkorea (12,38 %).
Det betyder att investeringar i EM-index ger dig en stor portion kinesiska aktier och några mindre delar från andra asiatiska jättar. Brasilien, som åtnjuter något av en återupplivning på grund av råvaruboomen, ligger på ett avlägset 5,49%. Om du istället vill ha mer Indien och Brasilien måste du kanske leta efter aktiva strategier.
MSCI definierar tillväxtmarknader enligt tre pelare: deras ekonomiska utveckling; marknadernas storlek och likviditet; och deras öppenhet för utländska investerare.
Ekonomisk utveckling är beroende av bruttonationalinkomsten per capita och medborgarnas inkomster, enligt Världsbankens åtgärder. Det talas om justeringar av indexet i framtiden, med förändringar av den ekonomiska utvecklingsstatistiken och en breddning av börsvärdesmåtten.
Morningstar är en rival till MSCI när det gäller att tillhandahålla index, och vi har vårt eget Emerging Markets Index. Så syftet med den här artikeln är inte att kritisera MSCI EM i sig, utan att undersöka några av de dilemman som investerare på tillväxtmarknader står inför. Ett tillvägagångssätt är att äga indexet och anta att den spirande medelklassens konsumentberättelse kommer att utvecklas av sig själv.
Kina vs Indien
Nu en gigant i Asien och EM-rymden, kan Kina vara på väg att hamna i "medelinkomstfällan". Det är argumentet från Ned Groups Ian Beattie, som argumenterar mot idén att länder tenderar gå i en enda riktning allt eftersom de blir rikare.
Han hävdar att länder kan "fastna" lika lätt som de gör framsteg, och tror att Kina går baklänges under Xi Zinping. Beattie förvaltar Nedgroup Investments Global Emerging Markets Equity-fonden, som har ett Morningstar-betyg på brons.
Han är hausse mot Indien eftersom det är i ett tidigare utvecklingsstadium än Kina, med en mycket lägre BNP per capita.
"Indien börjar äntligen visa sin potential", säger han och hävdar att medelklassens tillväxthistoria där är "otroligt stor". På gatunivå kan Indien se mer kaotiskt ut än Kina, men Kinas renlighet och ordning kan vara ett tecken på att den bästa investeringsavkastningen ligger bakom oss. "Jag skulle alltid investera i kaoset och innovationen", säger han.
I Indien förbättras bolagsstyrningen, korruptionen minskar och den stora vikten av utomstående pengar som strömmar in i landet kommer att hjälpa till att driva ut dålig praxis, hävdar Beattie. Men generellt sett kan institutioner vara den avgörande faktorn i framsteg.
"Inget rikt land har dålig institutionell kvalitet, och inget fattigt land har hög institutionell kvalitet", säger han.
Så du kanske har hört att "Indien är det nya Kina" eller till och med "Vietnam är det nya Kina". Beattie tror att Vietnam och Indonesien kan ta del av Kinas tillverkningsbas. Men som alla cykler tror han att vi kan närma oss toppen av "anti-Kina", varefter känslorna lätt kan vända tillbaka.
Oavsett om Kina eller Indien "vinner" den kampen om sentimentet, kan ägandet av indexet göra hela frågan oväsentlig. Om du så klart är villig att ta lite risk.