Birkenstock var de slitna gamla tofflorna som farmor och farfar hade på landet. Eller sandalerna gamla män stylade med ett par sturmpor. Klipp till idag då Birkenstock älskas av många. När Margot Robbie, i rollen som Barbie, hoppade i sandalerna på filmdukar runt om i världen skjöt försälljningen av Birkenstocks i höjden.
Nu flyttar det tidigare familjeföretaget till New York Stock Exchange (NYSE). Enligt Morningstar PitchBook ansökte företaget om en börsnotering den 7 juli, med en börsintroduktion (IPO) i USA som förväntas redan i september.
Birkenstock IPO: Vad du behöver veta
Företaget, som grundades 1774, var i händerna på grundarfamiljen under ett kvarts millennium. Sedan, 2021, sålde sjätte generationens arvingar, bröderna Christian och Alexander Birkenstock, företaget till private equity-företaget L Catterton. Transaktionsvärdet vid den tiden var 4,828 miljarder dollar, visar PitchBook-data.
Efter bara 2,5 år letar det fransk-amerikanska private equity-huset, som tillhör lyxmärkeshuset LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE (LVMHF), nu efter att samla in pengar på aktiemarknaden. Den nya ägaren planerar att gå till börsen i samarbete med Goldman Sachs och JPMorgan - målvärderingen är över 8 miljarder USD.
Det kan dock vara lite för ambitiöst, säger Morningstar-analytikern Jelena Sokolova. "IPO-priset verkar brant, speciellt jämfört med ett liknande skoföretag som Dr. Martens (DOCMF), som har ett börsvärde på 1,9 miljarder dollar på jämförbar försäljning (baserat på PitchBook-data om Birkenstock) och har sett sin aktiekurs falla med 65% sedan börsnoteringen."
Enligt PitchBook ökade Birkenstock sina intäkter till 1,26 miljarder USD 2022, jämfört med 843 miljoner USD 2020. Justerad Ebitda mer än dubblades till 414,253 miljoner USD jämfört med 194 miljoner USD 2020.
Bakom framgångarna för sandaltillverkaren ligger också en försäljningsoffensiv i USA och Asien, som företaget startade efter att holdingbolaget engagerat sig, bland annat framgångsrik produktplacering i Hollywood-filmen. Produktionen sker dock fortfarande uteslutande på tyska platser.
En ny anläggning i Pasewalk i Mecklenburg-Vorpommern byggs i rekordfart. Produktionen är planerad att starta under tredje kvartalet. Enligt Mark Jensen, företagets tekniska direktör, "är det här ett absolut flaggskeppsprojekt och, med en total volym på nästan 120 miljoner euro, den största enskilda investeringen i företagets historia", som Nordkurier uttrycker det.
Birkenstock-IPO i USA: Varför New York och inte Frankfurt?
Trots alla kopplingar till Tyskland föredrar den nya ägaren "Big Apple" för börsintroduktionen. Generellt sett tenderar företag på den amerikanska marknaden att värderas högre än i Europa, vilket kan ha varit den främsta anledningen till att man valde börsen på andra sidan Atlanten. Att ägaren L Cattertons hemmamarknad är USA är troligtvis också en viktig faktor i beslutet.
Fenomenet att tyska företag avvisar Frankfurts handelsgolv är inte nytt. Tänk på avskedet till Linde (LIN) eller börsintroduktionen av BioNTech och CureVac. Den senare förde Deutsches Aktieninstitut till scenen.
I studien "Foreign Listings of BionTech, Curevac & Co" står det: "Tyska företag börsnoteras i USA främst för att det finns mycket kapital tillgängligt där. Detta börjar med finansieringen före börsintroduktionen som leder till att en start-up blir en börskandidat, men gäller även börsintroduktionen och framför allt vid efterföljande finansiering via kapitalökningar.”
Tillräckligt kapital är helt enkelt grunden för ett effektivt "kapitalmarknadsekosystem". Detta inkluderar investerare som med sin expertis kan bedöma tillväxtpotentialen för IPO-kandidaterna och specialisera sig på mindre emissioner av tillväxtbolag, samt emissionsbanker och expertanalytiker som stödjer börsintroduktionen av företag oavsett bransch eller storlek.
Tyskland saknar allt detta. Institutet klagar över att det inte finns tillräckligt med kapital och det betyder att investerarna och de behöriga emitterande bankerna saknar expertis. Bankerna koncentrerar sin verksamhet till större företag eftersom de inte kan hantera mindre börsintroduktioner.
Hälften av världens börsintroduktion i Kina
Men Birkenstock eller inte, saker och ting ser inte precis rosiga ut på den amerikanska emissionsmarknaden heller, som pwc konstaterar i rapporten "Global IPO Watch Q2 2023". Stigande räntor och ihållande inflation trycker ner stämningen på börsnoteringsmarknaden - både i USA och i Europa.
Om man tittar på globala emissioner stod fastlandet Kina återigen för nästan 50% av de globala börsintroduktionerna under andra kvartalet. IPO-marknaden i Mellanöstern var också aktiv, med hjälp av privatiseringsinsatser och efterfrågan från lokala investerare.