Bästa och sämsta fonderna första halvåret

Teknikfonder avancerar på AI-vågen, medan fastighetsfonder hamnar allt längre efter. 

Johanna Englundh 2023-07-05 | 14:59 Sunniva Kolostyak
Facebook Twitter LinkedIn

 lopp

Årets första sex månader har passerat och det är dags för en halvårsavstämning. Vi kommer att kika närmare på samtliga fonder som finns tillgängliga att köpa på den svenska marknaden, vilket inkluderar fonder som är registrerade i andra länder. Det kommer ge en komplett bild av hur fonderna på den svenska marknaden har utvecklats under årets första månader. Endast fonder med inrapporterad avkastning per den 30 juni inkluderas. 

Av de 4 881 fonder som finns tillgängliga i Sverige gav hela 93% en positiv avkastning under första halvåret. Den genomsnittliga avkastningen landade på +10,05%. 

Om det finns en vinnare hittills i år så är det Nasdaq – och fonderna som investerar i bolag som återfinns i det teknikfokuserade indexet.

Låt oss kika närmare på dessa vinnare. Tekniksektorn är en gemensam nämnare i topplistan. Sju av tio är rena teknikfonder, men de övriga fonderna har även en stor tilt mot just tekniksektorn. Hypen kring generativ AI tycks ha startat en kursrusning bland en hel del teknikbolag, och varje fond i topp 10 har avkastat minst 42%.

 

Den starka avkastningen i teknikfonder kommer efter ett tufft 2022, ett år då fonderna i topplistan rasade allt i från 20% till så mycket som 62%. Nikko AM ARK Disruptive Innovation (den enda amerikanska flex-cap-fonden på listan) föll hela 61,4% i svenska kronor 2022 och var den sämst presterande i sin kategori. En uppgång på 48,7% hittills under 2023, räknat i svenska kronor, måste därmed vara en välkommen utveckling för fondens investerare.

Den bästa fonden hittills i år är Morgan Stanley Investment Funds Global Endurance. Fonden kategoriseras inom Global små/medelstora bolag och har en exponering mot tekniksektorn på cirka 46%. Utöver tekniksektorns starka bidrag adderar den svenska kronans svaga utveckling mot många utländska valutor, såsom dollarn, även lite extra till fondens utveckling i kronor. Fonden var dock den av de i topplistan som föll mest under fjolåret. 

Bland teknikfonderna leverade T. Rowe Price Global Tech den högsta avkastningen med +52%.

Ben Yearsley, chef för Shore Financial Planning påpekar att det har varit ett händelseriskt halvår: "Till att börja med är Apple nu ett företag värt 3 biljoner dollar, en siffra som skulle varit ofattbar för ett decennium sedan, men en siffra som är allt mer vanlig! Apple har stigit över 55% (i SEK) hittills under 2023, så föga förvånande att Nasdaq har presterat så bra och stigit med nästan 6% under den senaste månaden och 44% under sex månader."

Han tillägger att det normalt sett är svårt för teknikinriktade fonder att överträffa Nasdaq när det rusar, särskilt då de har en gräns på hur stora deras innehav får bli som andel av den totala portföljen: "Med Apple och Microsoft som båda överstiger 10% av indexet, kämpar aktiva fonder för att konkurrera.”

Under årets första månader har dock fem teknikfonder lyckats leverera en avkastning över 44%.  

 

Om vi kollar i andra ändan av listan så är det lite spretigare. Här hittar vi fonder inriktade på bland annat fastigheter, den kinesiska marknaden, europeiska och svenska marknaden. 

Just fastighetssektorn har varit ett stående tema bland de sämst presterande fonderna den senaste tiden då de drabbats hårt av de stigande räntorna. I bottenlistan hittar vi Simplicity Fastigheter och Lannebo Fastighetsfond, som har backat runt 18% och 15% vardera. 

Men absolut sämst har det gått för Allianz Clean Planet, som är en global aktiefond som fokuserar på företag som försöker bidra till en renare miljö. Fonden har backat 48% räknat i kronor. De största innehaven är Waste Management Inc, On Semiconductor Corp och Deere & Co. 

Hedgefonden Pensum Global Opportunities hamnar på en andraplats med en negativ utveckling på 23,3% sedan årsskiftet. Fonden tar exponering på den globala marknaden via investeringar i immateriella tillgångar där investeringarna kan bestå av korta och långa positioner och förväntas därför inte korrelera med utvecklingen på aktiemarknaden.

Vi hittar även en svenskinriktad fond i listan, Consensus Sverige Select, som backat 15%. Det är en aktivt förvaltat aktiefond som investerar utan begränsning till företagens storlek eller börsvärde. Fondens största innehav enligt den senast inrapporterade portföljen i slutet på maj är Ericsson, Sinch, BHG och Addlife. Innehaven med störst procentuella nedgång sedan åsskiftet är Desenio (-69%), Alcadon (-46%) och Sinch (-36%).

Specialfonden Consensus Småbolag finns även med i bottenlistan efter ett tapp på drygt 14%. Här hittar vi Urb-it (-86%), eDucation Albert (-56%) och Alcadon (-46,3) som de största sänkena sedan årsskiftet. Fondens största innehav är Better Collective, Hexatronic och Evolution som står för cirka 10% av portförljen vardera. 

Hur ska man tolka dessa listor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar