Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

ECB höjer styrräntan som väntat till 4,00 procent

ECB meddelade på torsdagen att de höjer styrräntan som väntat till 4,00 procent från 3,75 procent.

Finwire 2023-06-15 | 14:59
Facebook Twitter LinkedIn

arrow

"Inflationen har gått ner men beräknas förbli alltför hög under alltför lång tid. ECB-rådet är fast beslutet att se till att inflationen inom rimlig tid återgår till det medelfristiga 2-procentsmålet. ECB-rådet beslutade därför idag att höja de tre styrräntorna med 25 punkter", skriver ECB i en kommentar.

Indikatorerna för underliggande pristryck är fortsatt starka även om vissa uppvisar preliminära tecken på att lätta.

"Samtidigt påverkar ECB-rådets tidigare räntehöjningar med kraft de finansiella förhållandena och får gradvis effekt i hela ekonomin. Lånekostnaderna har stigit kraftigt och lånetillväxten tappar fart. Stramare finansieringsförhållanden är det viktigaste skälet till varför inflationen bedöms gå ner ytterligare mot målet i och med att de i allt högre grad väntas dämpa efterfrågan", skriver ECB.

ECB-rådet kommer att fortsätta att följa ett databeroende tillvägagångssätt för att fastställa vilken räntenivå som är lämplig.

ECB-rådet bekräftar vidare att man kommer att upphöra med återinvesteringar i APP-portföljen (program för köp av tillgångar) från och med juli 2023.

ECB-tjänstemännen spår högre underliggande inflation jämfört med prognosen i mars

ECB:s experternas nya makroekonomiska prognoser visar höjningar i deras förväntningar på inflationen. Samtidigt väntas inflationen sjunka kommande år.

ECB-experterna förutspår nu att inflationen i genomsnitt kommer att nå 5,4 procent 2023 (tidigare bedömning från mars var 5,3). Inflationen väntas därefter i genomsnitt ligga på 3,0 procent 2024 (tidigare 2,9) och 2,2 procent 2025 (tidigare 2,1).

Den underliggande inflationen, det vill säga där energi- och livsmedelpriser har rensats bort, är fortfarande starkt. För 2023 spår experterna nu en inflation på 5,1 procent mot 4,6 procent som var bedömningen i mars. För 2024 är den nya prognosen 3,0 procent (tidigare 2,5) och för 2025 spås 2,3 procent (tidigare 2,2).

Vidare spår ECB-tjänstemännen att ekonomin växer med 0,9 procent 2023 (tidigare 1,0), 1,5 procent 2024 (tidigare 1,6) och med 1,6 procent 2025 (tidigare 1,6).

ECB presenterar prognoser vid fyra tillfällen på året: mars, juni, september och december.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar