Varför tillväxtmarknader underpresterar

Kina, världens näst största ekonomi, tyngde utvecklingen för tillväxtmarknader, medan Taiwan och Sydkorea överträffade.

Jocelyn Jovene 2023-06-16 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

Xi Jinping

Sedan början av året har aktier i Kina – världens näst största ekonomi och den största komponenten i tillväxtmarknadsindex – tyngt hela tillgångsklassen.

I slutet av maj tappade Morningstar China-index 7,4% vilket delvis förklarar varför Morningstar EM-index, trots en uppgång på 1,52%, underpresterade Morningstar Global Markets-index med 7,4%. Även Indien underpresterade men slutade ändå på plus (+1,1%).

Omvänt överträffade Sydkorea och Taiwan mer märkbart, med uppgångar på 13,9% respektive 17,9%.

När det gäller de två asiatiska länderna beror mycket av denna överprestation på vikten av teknologisektorn och i synnerhet halvledare, där de två länderna är hem för två av de största chiptillverkarna i världen – Samsung Electronics (005930) ("Narrow Moat", 25,6% av det inhemska indexet) och Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSM) ("Wide Moat", 27,5% av indexet).

Kinas märkbara underprestation är inte något nytt, men den tycks nu förstärkas på grund av den uppenbara vacklingen av den efterpolitiska noll-Covid-19-återhämtningen och spänningarna med USA över Taiwan och Kinas president Xi Jinpings växande strypgrepp. Xi koncentrerar överdimensionerad makt och verkar ha prioriterat internationella relationer framför ekonomin.

Investerare hoppades i slutet av förra året att kinesiska konsumenter och företag skulle bidra till en snabbare BNP-tillväxt i linje med dess medelfristiga mål (cirka 5 % per år) då  strikta nedlåsningsåtgärder och "noll-Covid-19"-politiken passerat. 

Efter ett ganska uppmuntrande första kvartal verkar de senaste ledande indikatorerna tyda på att Kina bromsar in. PMI tillverkningsindex sjönk in i kontraktionszonen på 48,8 i maj (49,2 i april) och även om icke-tillverkningsindexet är mer solid (54,5 i maj) försämrades det också (56,4 i april).

Ogynnsam politik för kinesiska teknikaktier lämnar ärr

En annan orosfaktor för investerare är den kinesiska regeringens inställning till den privata sektorn och internationella företag etablerade i Kina. Tekniksektorn bromsades 2021 med den "gemensamma välståndspolitiken", som har lämnat synligt outplånliga spår och landet verkar inte göra något för att radera dem.

I en kommentar daterad den 31 maj, observerade ekonomer vid den japanska banken Nomura: "vi förväntar oss att tillverknings-PMI kommer att förbli i kontraktionszonen i juni, på grund av stark motvind från en strukturell tillbakagång från fastigheter, en global nedgång i produktionen och ökade geopolitiska spänningar".

"Mitt i en långsammare inkomsttillväxt, stigande arbetslöshetstryck, omfattande lönesänkningar och lägre förväntningar på framtida inkomster och förmögenhet förväntas efterfrågan på vårdtjänster också avta under de kommande månaderna. En försämrad tillväxttakt kan kräva politiska svar från Peking, medan [den centrala regering] kan vara mer försiktig den här gången på grund av begränsat politiskt utrymme och dess prioritering av nationell säkerhet framför ekonomisk tillväxt”.

Om du strikt tittar på aktier finns det dock några ljuspunkter. 

Kinesiska aktier fortfarande billigare

Enligt konsensusdata som sammanställts av JPMorgan är den kinesiska marknadens P/E för närvarande 9,8x jämfört med ett 15-årigt historiskt genomsnitt på 11,2x. Analytiker förväntar sig att landets företagsvinster kommer att växa med 16% i år och 15% nästa år.

Tillväxtmarknaderna handlas på en vinstmultipel på 11,7x (mot ett historiskt genomsnitt på 11,4x) med vinsttillväxtprognoser på -3% och +17% detta och nästa år.

"Problemet är bristen på förtroende, vilket har begränsat potentialen för en bredare återhämtning", skrev strateger vid JPMorgan Bank i ett meddelande daterat den 30 maj. "Våra ekonomer förutser inte några nya åtgärder för att stödja ekonomin i slutet av året", tillägger de.

Det är troligt att tills den ekonomiska och politiska situationen i Kina är mer betryggande för kinesiska konsumenter och företag, såväl som internationella företag, kommer tillgångsklassen att sakna det stöd som krävs för att överträffa igen inom en snar framtid.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar