Integreringen av Credit Suisse i det nya moderbolaget UBS kommer att snedvrida resultatet kraftigt för de kommande tre eller fyra åren. Men utöver det skapar förvärvet framtida möjligheter. UBS fick trots allt stora tillgångar till ett fynd, vilket ger en stark potential – förutsatt att de städar upp ordentligt.
Nu har dammet från det högprofilerade övertagandet av Credit Suisse av UBS lagt sig och Morningstar uppdaterar sina åsikter om vad som nu är Schweiz enda totemiska finansbolag.
Aktieanalytikern Johann Scholtz landar i en uppskattning av verkligt värde på 27,50 CHF per aktie, en ökning med 22% från hans tidigare siffra som dateras till eran före övertagandet av Credit Suisse.
Det gör UBS till en undervärderad aktie, eftersom aktiekursen ligger runt 18,50 CHF. Den nya uppskattningen av verkligt värde innebär ett värde på cirka 19 miljarder CHF för den förvärvade Credit Suisse-verksamheten.
För att sätta det i sitt sammanhang: i mars 2021 var Credit Suisses marknadsvärdering 32 miljarder CHF. I februari 2023, strax före kollapsen, värderades Credit Suisse fortfarande till 13 miljarder CHF av marknaden.
Tufft jobb framöver
UBS primära uppgift är inte att öka intäkterna. Det är att dra ned på kostnaderna.
De måste nu drastiskt minska den förlustbringande, volatila och kapitalhungriga investeringsbankverksamheten och återställa lönsamheten för Credit Suisses förmögenhetsförvaltningsverksamhet. Även om de är i en mycket bättre position att göra detta som förälder än Credit Suisse någonsin var på egen hand, kommer det att bli ett tufft jobb.
Inledningsvis, uppskattar Scholz, kommer Credit Suisses gamla verksamhet att minska med 16% kumulativt under de kommande fem åren: "vi tror att UBS aggressivt kommer att krympa Credit Suisses investeringsbankverksamhet", säger han. Merparten av de 8 miljarder dollar i avsedda kostnadsbesparingar kommer att realiseras från den processen.
Dess förmögenhetsförvaltning lovar mer potential och det kan bidra med 16% till koncernens intäkter 2023 och Scholtz förväntar sig att den kommer att växa med 4% årligen under de kommande 5 åren, vilket adderar till UBS egen förmögenhetsförvaltning som har fortsatta kund- och tillgångsinflöden.
När vi ser längre in i framtiden, räknar Scholtz med fem år med blygsam intäktsökning på 1% förstärkt årligen och rörelsekostnader som minskar med 2% årligen. Det mesta kommer från att effektivisera den tidigare Credit Suisse kostnadsbasen. Det kommer att resultera i en beräknad vinst per aktie på $3,92 år 2027.
Framtida potential
När integrationen är klar 2027 kommer den konsoliderade förmögenhetsförvaltningen och kapitalförvaltningsverksamheten att vara ännu mer dominerande än UBS var som ett fristående företag.
UBS kommer att bidra med 63% av vinsten, enligt Scholtz prognoser, som också säger att han tror att övertagandet på längre sikt kommer att vara "mycket intäktstillande".
För det första har UBS skaffat talangfulla medarbetare, goda kundrelationer och en betydande tillgångsbas till ett reapris, säger Scholtz. För det andra var Credit Suisses förmögenhets- och kapitalförvaltningsverksamhet en lönsam och högkvalitativ verksamhet tidigare.
I den nya eran kommer antagligen oron som ledde till Credit Suisses bortgång att försvinna. Solvensproblemen kring Credit Suisse fick till exempel finansieringskostnaderna att skjuta i höjden före förvärvet, men de lägre finansieringskostnaderna som UBS har nu kommer förmodligen att stödja verksamheten.
Och om integrationen utvecklas framgångsrikt kommer UBS att stegvis öka utdelningen. Som sådan uppskattar vi att UBS kommer att betala en utdelning på 0,61 USD per aktie för 2023. År 2027 ser analytiker utrymme att återuppta sitt aktieåterköpsprogram på 15 miljarder USD, vilket är 20% av dess nuvarande marknadsvärde.
Externa frågor kan ändå orsaka problem. Att UBS är den enda makten i Schweiz kan leda till betydande motstånd från allmänheten, och på grund av det kan UBS "mycket väl komma att besluta att avveckla den inhemska schweiziska bankverksamheten" till ett separat företag, säger Scholtz. De kombinerade inhemska Credit Suisse- och UBS-verksamheterna bidrar med cirka 27% av koncernens vinster.
Kundlojalitet nu avgörande
Allt detta övervägt ger Scholtz nu UBS ett "smalt" Vallgravs-betyg, främst baserad på byteskostnader. Inom bank och förmögenhetsförvaltning är dessa byteskostnader vanligtvis implicita; det är klientens värdefulla relation med en sittande rådgivare som vet allt om sin klient och tillhandahåller service för att hålla klienten bekymmersfri.
En sådan relation byggs över år och ofta även generationer. Under tidigare år har både UBS och Credit Suisse lutat sina affärsportföljer mer och mer mot så kallade ultrahöga nettoförmögna kunder, som kan kräva mycket, men också tillföra stora tillgångar och lojalitet till rådgivare om banken gör sitt jobb rätt och avkastningen är god.
Värdefulla relationer levererar, vilket bevisas av det faktum att Credit Suisses förmögenhetsförvaltningsverksamhet fortsatte att visa inflöden även när oron började stiga och riskhanteringsmisslyckanden orsakade ökande tvivel kring banken. Det är en liten glimt av hopp i ett annars rörigt äktenskap av omvälvningar och smärta.