Antalet nya fonder som registrerats i Sverige under de första fem månaderna ligger i linje med de tre senaste åren, som snittat på just 22 fonder per år. Bland årets nykomlingar är 15 aktiefonder, fyra räntefonder, en blandfond, en alternativ och en konvertibel.
Om vi kollar på de nystartade aktiefonderna så är fyra inriktade på Europa och lika många har ett globalt fokus. Utöver dessa så är det dock en stor variation. Vi hittar allt ifrån fastigheter, hälsovård, industri, teknik till Kina bland de nystartade aktiefonderna.
Genomsnittsavgiften ligger på 1,01 för samtliga nystartade fonder där den billigaste har en förvaltningsavgift på 0,4% (Alfred Berg Nordic IG ACC A-C) och den dyraste 1,90% (Space Fund). En del av fonderna har dock inte rapporterat in sin förvaltningsavgift till Morningstar ännu och listan baseras på den äldsta andelsklassen, vilket kan skapa problem när man ska undersöka avgifter. En hel del fonder har nämligen olika andelsklasser och den äldsta är inte nödvändigtvis den som erbjuds till "småsparare", därför kan avgiften variera om du kollar på den plattform eller bank där du investerar.
Sett till hur det har gått för aktiefonderna sedan lansering är det även här spridda skurar. Men självfallet blir en sådan jämförelse svår att göra rättvis, då de lanserats på olika datum och därmed har haft olika lång tid på marknaden för att skapa avkastning. Det är även en väldigt kort tidsperiod vi kollar på och det behöver inte säga något om fondernas potential att skapa avkastning på lång sikt.
Men om vi ser till de som har haft den tuffaste starten hittills hittar vi Space Fund, som är ned nästan 16% sedan start första februari, och Catella Fastighetsfond System Select, som har tappat nästan 13% sedan 28 april. Som vi alla vet har fastighetsbranschen haft ett otroligt tufft år, och har återkommande befunnit sig bland de sämst presterande fonderna senaste tiden. Men för den som tror att fastighetsbolagen har potential att återhämta sig, och som snarare ser detta som ett tillfälle att köpa in sig i en korg fastighetsbolag till en billigare värdering, kan det vara ett gott tillfälle att kolla närmare på fastighetsfonderna.
En bättre start hade Handelsbanken Global Digital, som stigit nästan 14% sedan start den 2 februari. Swedbank Robur Emerging Europe (lanserades 27 april) och Avanza Disruptive Innovation by ARK Innovation (lanserades 27 januari) har även lyckats skapa positiv avkastning sedan start.
Även bland de nystartade räntefonderna ser vi en god variation. Vi har två fonder som investerar i norden, en i Sverige och en som investerar globalt. Bäst har det gått för Simplicity Nordic Corporate Bond EUR som noterar en avkastning om 3,2% i svenska kronor sedan startskottet 14 april. Men här är det värt att poängtera att fondens basvaluta är euro, vilket gör att den fått en skjuts av den svaga utvecklingen för svenska kronan mot euron.
Bland de övriga fonder som lanserats hittar vi en blandfond (Mix Balanserad som förvaltas av Swedbank Robur), en alternativ fond (SilverDome One) samt en konvertibel (SEB Hybrid Capital Bond Fund). SilverDome One, som räknas som en alternativ fond, är aktivt förvaltad och kan investera i både värdepapper och derivatinstrument. Minsta insättningen är även 1 miljon kronor vid första insättning för O-andelsklassen. För andelsklass D gäller 100kr minsta insättning och en förvaltningsavgift på 1,30%. SEB Hybrid Capital Bond Fund är även den aktivt förvaltad och fokuserar på ett värdepapper som heter contingent convertible bonds (CoCos).