Teknikfonder vinnare i maj, fortsatt tufft för fastigheter

Teknikfonder och globalfonder seglade genom maj i solsken, medan fastighetsfonder stod inför ännu en storm. Cathie Woods Disruptive Innovation tog revansch från förra månadens tapp och tog plats som den näst bästa fonden i maj. 

Johanna Englundh 2023-06-07 | 13:59
Facebook Twitter LinkedIn

Pilar upp och ned

SIXRX stänge maj på minus 2,71% och kollar vi på Morningstars Sverigeindex var det ned 3,07%. Det globala indexet Morningstar Global steg å andra sidan 4,82% räknat i svenska kronor. 

Genomsnittsavkastningen för de 800 svenskregistrerade fonderna i vår databas landade på +1,13% för maj. 531 fonder redovisade en positiv avkastning, vilket representerar 66% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden under mars landade på 36,1%. 

Nyhetsflödet i maj bjöd på spridda skurar, det kom räntehöjningar från centralbanker, medan inflationen kom in lägre än väntat. Ett tydligt tema var dock fortsatt turbulens i fstighetssektorn, där stormen kring SBB fick ny fart efter S&P som sänkte kreditbetyget för bolaget till skräpstatus, vilket fick SBB att slopa utdelningen och dra tillbaka den planerade företrädesemissionen

Om vi kikar närmare på de svenskregistrerade fonder som klarade sig bäst under maj hittar flertalet teknikfonder och globalfonder, men en blockchain-fond samt en Brasilienfond lyckades också skapa god avkastning under månaden och knipa en plats i topplistan. 

Teknik och globalfonder i topp i maj

Teknikbolagen har stigit sedan början av året, drivet av förhoppningar om en räntesänkning i slutet av året eller början av nästa år. Denna förhoppning bygger i synnerhet på inflationssiffror som verkar tyda på en avmattning, och på en Fed som är nära att pausa, eller till och med vända trenden, i sin penningpolitik. De stora amerikanska teknikjättarna har klättrat kraftigt, exempelvis Apple, Microsoft, NVIDIA, Alphabet och Amazon har redovisat en ökning med 42% sedan årsskiftet, jämfört med 9% för S&P 500-indexet. 

Swedbank Robur Technology tog hem förstaplatsen sett till avkastning under maj, med en uppgång på 20,6% Fonden har fem stjärnor från Morningstar och kategoriseras som en branschfond inom ny teknik. De fem största bolagen i portföljen är NVIDIA, Microsoft, Taiwan Semicondoctur Manufacturing, VMware och Broadcom. Portföljens största exponering sett till länder är USA, som representerar 78% av portföljen. 

Förra månadens förlorare har denna månad seglat upp bland fonderna med högst avkastning. Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest intog en andraplats efter en uppgång på 19% under maj. Portföljens starkaste procentuella uppgångar kom från Iovance Biotherapeutics, NVIDIA och Twilio, som steg 64,4%, 44,7% respektive 40,4% under maj. 

Vid utgången av maj hade den svenska kronan nått historisk låga nivåer mot både dollarn och euron. Denna kronförsvagning ger stöd till de fonder som har stora innehav noterade i euro och dollar, ett fenomen du kan läsa mer om här. Trots att globalfonder indikerar att de är "globala" i namnet så är deras exponering mot USA, och därmed dollarn, väldigt hög. 

 

 

Fortsatt tufft för fastighetsfonder

Nio av tio fonder i avkastningsbotten var fastighetsfonder, men den tioende har även en koppling till fastighetsbranschen då den är en av de fonder med högst portföljvikt i krisande fastighetsbolaget SBB. Nedgraderingen av SBB:s kreditbetyg utlöste ett ras i aktien, vilket spred sig till hela fastighetssektorn som drogs med i fallet. Marknaden är uppenbart orolig över bolagens höga belåning och hur de ska klara av att parera denna nya verklighet med högre räntor. Samtliga fonder i bottenlistan redovisade ett tvåsiffrigt tapp för maj. 

Gemensamt för fyra av dessa fonder är att de var med i min lista över fonderna som har stört portföljvikt i SBB. Simplicity Fastigheter vad etta även på den listan, då SBB hade en portföljvikt om 4,8% 30 april. Highlight Sverige, PLUS Fastigheter Sverige Index samt Carnegie Fastighetsfond Norden återfanns även bland de fonder med högst portföljvikt i SBB. 

I början på juni kom nyheten att SBB:s grundare och vd Ilja Batljan avgår som vd, vilket fick aktien att rusa. Mindre än en vecka senare stod det klart att även Oscar Engelbert, som grundat fastighetsbolaget Oscar Properties, lämnar som vd. Frågan är om vi kommer få se fortsatta stora förändringar i våra svenska fastighetsbolag framöver, och vilka som kommer klara av att navigera rätt under de nya förutsättningarna.  

Hur ska man tolka dessa listor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar