Vid strax efter 16.00 på onsdagseftermiddagen handlas fastighetsbolaget SBB:s aktie ned över 27%. Sedan årsskiftet har investerare som suttit med aktien i portföljen fått uppleva ett ras på 80%, på ett års sikt har aktien fallit 87%.
Efter att tidigare pendlat mellan -2% till -5% under dagen tilltog kursfallet ordentligt när Dagens industri publicerade en artikel om att bolaget inte uppfyller kraven för räntetäckning så som lånevillkoret definieras i euroobligationernas basprospekt, enligt en kommentar från Danske Banks kreditanalytiker.
Detta möjliggör för blankande hedgefonder att köpa obligationerna till rabatt för att sedan pressa bolaget mot en konkurs, skriver Dagens industri.
”Om det skulle lyckas blir konsekvenserna helt förödande”, skriver Richard Bråse.
Enligt prospektet har fastighetsbolaget 90 dagar på sig att rätta upp ett kovenantbrott efter att långivarna påpekat det. Om det inte är löst inom den perioden har obligationsägarna rätt att begära omedelbar återbetalning.
Euroobligationerna är ryggraden i SBB:s finansiering och räntorna på lånen har varit förmånliga på 1,8 procent, om hybridobligationerna inkluderas. Efter att kreditbetyget sänktes i början av maj höjdes räntan på en del av lånen med 1,25 procentenheter. Euron har dessutom löpt amok under de senaste veckorna och valutaeffekten på euroskulderna är under andra kvartalet nästan i nivå med SBB:s kassaflödeskapacitet före investeringar under 2023, baserat på Dagens industris beräkningar.
Risken för att SBB ska tvingas till default (inställda betalningar) inom ett år ligger på den högsta nivån någonsin, skriver Di med hänvisning till Bloombergs modell för att bedöma konkursrisken i stora bolag. Enligt Bloombergs så kallade DRSK-index uppgick risken för default till över 22 procent per tisdagen.