Konsumentpriserna i Sverige ökade mindre än väntat i årstakt i april. Ökningstakten är dock väsentligt över målet och ligger i årstakt fortsatt över 10 procent.
På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 10,5 procent (+10,6), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 10,6 procent.
KPIF, exklusive energi, som är ett viktigt tal minskade till 8,4 procent, från 8,9 procent i mars. Väntat var 8,7 procent. KPIF ökade med 7,6 procent, ned från 8 procent månaden innan, och var lägre än väntade 8 procent.
"Livsmedelspriserna sjönk för första gången sedan november 2021, vilket bidrog till att inflationstakten gick ned i april", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
Stigande räntekostnader för hushållen bidrog med 3 procentenheter till inflationen, mätt som KPI. Drivmedelspriserna har backat med 7 procent.
Månadsförändringen från mars till april var 0,5 procent enligt KPI.
Matpriserna går ned för första gången på 17 månader
Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjunker i Sverige. I april minskade priserna för första gången sedan hösten 2021.
Under tiden däremellan steg de dock med över 25 procent. Priserna sjönk med 1,2 procent i månadstakt i april.
"Senaste gången priserna på livsmedel och alkoholfria drycker gick ner var i november 2021. Därefter gick priserna upp med över 25 procent innan det nu kom en vändning nedåt", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.
Han fortsätter.
"De största prisnedgångarna vi ser i april är för grönsaker och frukt, som minskat med 5,4 respektive 3,9 procent sedan i mars. Till exempel har gurkor blivit drygt 31 procent billigare."
Priset på kött låg oförändrat medan flera andra kategorier gick ned i pris. Fisk backade exempelvis 1,3 procent. Sötsaker och glass minskade med 0,7 procent.