Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Lägre inflation än väntat, fallande livsmedelspriser för första gången på 17 månader

Inflationstakten i Sverige, mätt som KPIF, landade på 7,6 procent i april. Det är en nedgång från månaden innan och lägre än analytikerna väntat sig, men fortsatt långt över målet på två procent. 

Finwire 2023-05-15 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

kundvagn

Konsumentpriserna i Sverige ökade mindre än väntat i årstakt i april. Ökningstakten är dock väsentligt över målet och ligger i årstakt fortsatt över 10 procent.

På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 10,5 procent (+10,6), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 10,6 procent.

KPIF, exklusive energi, som är ett viktigt tal minskade till 8,4 procent, från 8,9 procent i mars. Väntat var 8,7 procent. KPIF ökade med 7,6 procent, ned från 8 procent månaden innan, och var lägre än väntade 8 procent.

"Livsmedelspriserna sjönk för första gången sedan november 2021, vilket bidrog till att inflationstakten gick ned i april", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Stigande räntekostnader för hushållen bidrog med 3 procentenheter till inflationen, mätt som KPI. Drivmedelspriserna har backat med 7 procent.

Månadsförändringen från mars till april var 0,5 procent enligt KPI.

 

Matpriserna går ned för första gången på 17 månader

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjunker i Sverige. I april minskade priserna för första gången sedan hösten 2021. 

Under tiden däremellan steg de dock med över 25 procent. Priserna sjönk med 1,2 procent i månadstakt i april.

"Senaste gången priserna på livsmedel och alkoholfria drycker gick ner var i november 2021. Därefter gick priserna upp med över 25 procent innan det nu kom en vändning nedåt", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Han fortsätter.

"De största prisnedgångarna vi ser i april är för grönsaker och frukt, som minskat med 5,4 respektive 3,9 procent sedan i mars. Till exempel har gurkor blivit drygt 31 procent billigare."

Priset på kött låg oförändrat medan flera andra kategorier gick ned i pris. Fisk backade exempelvis 1,3 procent. Sötsaker och glass minskade med 0,7 procent.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar