Cathie Woods Disruptive Innovation sämsta fonden i Sverige i april

Över 70% av fonderna i Sverige levererade positiv avkastning under april, och endast en fond stängde månaden med en tvåsiffrig nedgång. Bland de bäst presterande hittas investmentbolag och fastigheter. 

Johanna Englundh 2023-05-04 | 12:38
Facebook Twitter LinkedIn

Pilar upp och ned

SIXRX stänge april på plus 3,03% och kollar vi på Morningstars Sverigeindex var det upp 2,62%. Det globala indexet Morningstar Global steg å andra sidan något mer blygsamma 0,26% räknat i svenska kronor. 

Genomsnittsavkastningen för de drygt 800 svenskregistrerade fonderna i vår databas landade på +0,75% för april. 587 fonder redovisade en positiv avkastning, vilket representerar 74% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden under mars landade på 18,2%. 

Nyhetsflödet lugnade ned sig något i april och den tidigare bankoron mildrades. Det fortsatte komma in inflationssiffror och räntebesked, där marknaden tror sig se ett slut på räntehöjningarna. Regeringen meddelade även att de väntar sig en lågkonjunktur i Sverige under 2023 och 2024. 

Om vi kikar närmare på de svenskregistrerade fonder som klarade sig bäst under april hittar vi ett par investmentbolagsfonder i topp, men även fastighetsfonder som återkommande placerat sig bland de sämst presterande fonderna senaste året och flera föll tvåsiffrigt under mars: 

Investmentbolag och fastigheter i topp 

Ett tydligt tema bland de bäst presterande fonderna i april är att Europeiska aktier gick starkt, sex av tio fonder hamnar i kategorin Europeiska aktier Large Cap eller Mid/Small Cap. Två av fonderna i topp fokuserar på svenska investmentbolag, Kvartil Investmentbolag+ Calus och Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som båda var upp över 6%. Båda fonderna har fem stjärnor av Morningstar. 

Kvartil Investmentbolag+ Calcus, som lyckades leverera högst avkastning i april, har en portfölj på cirka 15 svenska investmentbolag där Industrivärden står för 26,1% av portföljen och Investor för 25,4% (portföljdata är inrapporterad per den sista februari). 

Från att tidigare hamnat i botten under ett flertal månader så återfinns ett par fastighetsbolagsfonder bland de bäst presterande. SEB Fastighetsfond Norden var upp 5,4% och Carnegie Fastighetsfond Norden noterade en snarlik avkastning. 

Tvåsiffrigt tapp för Cathie Woods Disruptive Innovation

Fonden som det gått sämst för i april är Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest, med ett tapp på hela 12,2%. Sedan start i slutet på januari i år har fonden backat 14,1%. Fonden investerar i disruptiv innovation, vilket definieras som introduktionen av en teknikbaserad produkt eller tjänst som omformar den ekonomiska aktiviteten genom att skapa enkelhet och tillgänglighet samtidigt som kostnaderna minskar.  

Fondens investeringsinriktning uppges vara i linje med Ark Invests flaggskeppsfond ”Ark Innovation” och investerar i 42 olika bolag. De största bolagen i portföljen är Tesla (9,7%), Roku (9,5%) och Zoom (8,4%) (portföljdata är inrapporterad per den sista mars). Största nedgången i procent under månaden stod Cerus, Twilio, Roblox och Tesla för, med ras på mellan 21-23% räknat i svenska kronor. 

Det är en fond där man bör förvänta sig hög volatilitet, Morningstars analytiker Robby Greengold förklarade i en intervju tidigare i år att det är en produkt med väldigt hög risk där det just kan svänga kraftigt. Cathie Wood är en omtalad investerare, med många kritiker såväl som fans. Över 25.000 sparare äger Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest. 

Bland övriga fonder som hade en tuff månad avkastningsmässigt är det spretigt, och fonder inom Blockchain, Kina, ädelmetaller och energi noteras. Gemensamt för de flesta är dock att de är nischade sektorfonder, som i sin natur har en högre risk och därmed kan vara mer volatila på kort sikt. 

Hur ska man tolka dessa listor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar