Årets första kvartal har varit händelserikt med en januarimånad som började otroligt starkt för börsen, för att sedan följas av februari som var mer svängigt när en förnyad ränteoro tog fasta. Kvartalet slutade med bankoro i mars där nyhetsflödet dominerades av kollapsande banker i USA, krisande Credit Suisse i Europa och svenska Alecta som gjorde miljardförluster i dramatiken. Utöver detta förutspås det att Sverige kommer gå in i en recession under året och bostadsmarknaden fortsätter sätta käppar i hjulen för ekonomin.
Trots årets stökiga start noteras insättningar i aktiefonder på 37 miljarder kronor och 8 miljarder in i räntefonder (alla siffror är exklusive AP-fonderna). Det är tydligt att fondspararna fortsatt fylla på i sina portföljer trots det turbulenta marknadsläget och ett oroligt ekonomiskt läge.
Om vi kikar närmare på de fonder som spararna funnit mest intressanta under första kvartalet är det framför allt aktiefonder i toppen, och vår home-bias skiner igenom då flertalet Sverigefonder noteras i topp. Utöver det är det även ett par globalfonder, en USA-fond och en teknikfond i topplistan. Två räntefonder lyckades även knipa en plats bland de 10 mest köpta fonderna.
Fonden med det absolut största inflödet under kvartalet är Handelsbanken Sverige Index Criteria med ett nettoinflöde på 5,4 miljarder kronor. Fonden är en indexfond som följer utvecklingen i SIX SRI Sweden Index GI till en avgift på 0,65%. På plats nummer två kommer Handelsbankens globala indexfond, med ett inflöde på strax under 5 miljarder med en avgift på 0,40%. Storbanken kniper även tredjeplatsen med sin aktivt förvaltade Sverigefond Sverige Selektiv som hade ett inflöde på 3,3 miljarder under kvartalet och en förvaltningsavgift på 1,85%.
Teknikinriktade fonden Swedbank Robur Technology återfinns på plats sju i topplistan. Fonden är aktivt förvaltad och den största fonden i Sverige för tillfället sett till förvaltat kapital (bortsett från AP-fonderna). Fonden förvaltar totalt hela 96 miljarder kronor och under första kvartalet fylldes kassan på med 1,8 miljarder kronor. Det är även den fond med absolut bäst avkastning under kvartalet bland de 10 mest populära fonderna. Fonden är upp över 20% sedan årsskiftet.
Mest sålda fonderna
I andra änden av vågskålen hittas flertalet räntefonder, men även ett par svenska aktiefonder och en teknikfond.
Fonden med störst utflöde under kvartalet var aktivt förvaltade räntefonden Handelsbanken Räntestrategi. Det är dock ingen vanlig räntefond i den benämningen att det är en värdepappersfond, den klassas nämligen som en specialfond. Fonden får investera i räntederivat och för att försöka skapa positiv avkastning får fonden även ha en negativ genomsnittlig räntebindningstid.
Swedbank Roburs två teknikfonder befinner sig på varsin lista detta kvartal. Medan Swedbank Robur Technology noterade det sjunde största inflödet har Swedbank Robur Ny Teknik haft ett utflöde om 1,2 miljarder. Trots att de båda är inriktade på tekniksektor har fonderna haft en väsentligt skild utveckling senaste året. Ny Teknik har backat 22% medan
Technology har lyckats generera en positiv avkastning på 3,5%. Detta beror på att fonderna skiljer sig åt på flera punkter.
Ny Teknik investerar främst i Europa och har en tilt mot mellanstora tillväxtbolag, medan Technology främst investerar i USA med fokus på stora tillväxtbolag. Teknik står för 92% av innehaven i Technology, medan Ny Teknik även inkluderar hälsovård (25%) samt kommunikationsservice (21%)