Den skandalomsusade sagan om Credit Suisse

Credit Suisse är det senaste – och överlägset största – offret för en ny förtroendekris inom bankväsendet. Dess upplösning i UBS kommer dock inte ur det blå. Här är tidslinjen över de skandaler, misslyckanden och besvikelser som förde oss hit.

Johanna Englundh 2023-03-21 | 8:09
Facebook Twitter LinkedIn

Credit Suisse sign outside building

Under sin 167-åriga historia har Credit Suisse bidragit till att positionera Schweiz som en nyckelaktör inom internationell finans och banken var med och slogs med Wall Street-titaner. På sistone har dock en stadig serie skandaler och dåliga resultat raserat bankens rykte, inte bara som en stor global aktör, utan som en värdig konkurrent till den lokala rivalen UBS. Skandalerna sträcker sig från plötsliga förändringar i ledningsgrupper, miljardförluster, penningtvätt och spionanklagelser. Låt oss arbeta oss igenom raden av skandaler som kulminerade i Credit Suisses förfall.

Februari 2020: En spionskandal störtar vd:n

Credit Suisses vd Tidjane Thiams femåriga tid vid rodret slutade abrupt den 7 februari 2020 efter att en utredning fann att banken anlitade privatdetektiver för att spionera på sin tidigare chef för förmögenhetsförvaltning Iqbal Kahn, som hade lämnat för att arbeta för UBS några kvarter bort. 

Credit Suisse försökte upprepade gånger framhäva att det var en isolerad incident. Den schweiziska finanstillsynsmyndigheten Finma sa dock att Credit Suisse hade vilseledd dem gällande omfattningen av spionaget. Enligt tillsynsmyndigheten planerade banken sju olika spionoperationer mellan 2016 och 2019 och genomförde de flesta av dem.

I en sällsynt tillrättavisning sa tillsynsmyndigheten att det fanns allvarliga organisatoriska brister hos Credit Suisse och att banken till och med hade försökt täcka sina spår genom att manipulera en faktura för övervakning.

Mars 2021: Greensill Capital kollapsar och lämnar hål i Credit Suisses plånbok

Greensill Capital, ett brittiskt finansföretag specialiserat på kortfristiga företagslån via en komplex och grumlig affärsmodell, kollapsade 2021. Credit Suisse var en av de största investerarna i företaget och var tvungen att stänga fyra anslutna fonder, i vilka cirka 10 miljarder dollar hade investerats.

Den schweiziska finanstillsynsmyndigheten FINMA drog slutsatsen att banken "allvarligt brutit mot sina tillsynsskyldigheter" och beordrade banken att genomföra ytterligare rapportering och skyddsåtgärder. Det inledde också fyra verkställighetsförfarande  mot tidigare Credit Suisse-chefer.

Mars 2021: Archegos fallerar och Credit Suisse förlorar pengar, igen

Bara tre veckor efter att Greensill kollapsade förlorade Credit Suisse 5,5 miljarder dollar när det amerikanska familjekontoret Archegos Capital Management gick i konkurs. Hedgefondens högt belånade satsningar på vissa teknologiaktier slog tillbaka och värdet på dess portfölj med Credit Suisse rasade.

"De Archegos-relaterade förluster som Credit Suisse (CS) ådragit sig är resultatet av ett fundamentalt misslyckande med ledning och kontroll i CS:s Investment Bank och i synnerhet i dess Prime Services-verksamhet. Verksamheten var fokuserad på att maximera kortsiktiga vinster och misslyckades för att tygla och, faktiskt, möjliggjorde Archegos omättliga risktagande," sa den 165 sidor långa analysen av advokatfirman Paul Weiss, Rifkind, Wharton & Garrisson.

Oktober 2021: En rejäl bot efter smutsiga affärer i Moçambique

Credit Suisse bötfälldes 475 miljoner dollar av amerikanska och brittiska myndigheter efter att ha hamnat i en mutskandal i Moçambique som involverade lån till statligt ägda företag.

Credit Suisse lånade ut 1,3 miljarder dollar till Folkrepubliken Moçambique mellan 2012 och 2016. Lånen var tänkta att finansiera havsövervaknings-, fiske- och varvsprojekt, men efteråt har det visat sig att både korrupta regeringsföreträdare och vissa Credit Suisse-anställda berikat sig på affären. Moçambique ordnade också ett lån med Credit Suisse som hölls hemligt från Internationella valutafonden; När IMF följaktligen drog tillbaka stödet skickade det landets ekonomi rakt in i en kris.

Januari 2022: Räddaren i nöden lämnar efter nio månader

Tidigare VD för Lloyds Banking Group, Antonio Horta-Osorio, togs in som Credit Suisses nya ordförande i maj 2021 för att styra skutan i rätt riktning efter Archegos och Greensills dubbelpipiga haverier. Med ett rykte om att hantera framgångsrika "turnarounds" sedan han tog Lloyds tillbaka från randen av den globala finanskrisen, lovade Horta-Osorio att han skulle införa en bättre riskhantering i hjärtat av Credit Suisses kultur.

Kort därefter stod han inför anklagelser om att ha brutit mot Schweiz Covid-restriktioner, och det påstods även att han deltog i Wimbledon-tennisturneringen. Han sa upp sig från sin tjänst efter bara nio månader. Under sin tid som ordförande sa han att Credit Suisses kris var värre än något annat han upplevt under sin tre och ett halvt decenniums karriär där han hunnit driva flera banker. 

Februari 2022: Dataläckan "Suisse Secrets"

I början av 2022 avslöjade en global medieutredning under namnet "Suisse Secrets" att banken har haft flera internationella högriskkunder som tjänat pengar på kriminella verksamheter. Bland namnen fanns statschefer, underrättelsetjänstemän, knarkbaroner och sanktionerade affärsmän, allmänt kända för sin inblandning i kränkningar av mänskliga rättigheter, narkotikahandel, korruption, penningtvätt och andra allvarliga brott.

Utredningen baserades på en läcka från banken, med data över mer än 18 000 bankkonton, som tillsammans hade mer än 100 miljarder dollar på kontona. Credit Suisse tillbakavisar anklagelserna.

Mars 2022: En bot på $533 miljoner till Georgiens förra premiärminister

I slutet av mars 2022 beslutade en domare i Bermuda att Credit Suisse Life Bermuda, Credit Suisses lokala livförsäkringsenhet, ska betala ett skadestånd på 553 miljoner dollar till Georgiens före detta premiärminister Bidzina Ivanishvili.

Domstolen sa att de var skyldiga till skadestånd som ett resultat av ett långvarigt bedrägeri som begåtts av en före detta Credit Suisse stjärnbankir, Patrice Lescaudron. Lescaudron dömdes till fem års fängelse 2018 för att ha missbrukat kundernas förtroende och infört ett bedrägligt system som gav honom tiotals miljoner francs. Han begick senare självmord 2020.

Juni 2022: Penningtvätt av bulgariska kokainpengar

I juni 2022 fann den schweiziska federala brottmålsdomstolen Credit Suisse och en tidigare anställd skyldiga till att ha underlåtit att förhindra penningtvätt av en bulgarisk kokainsmugglarliga mellan 2004 och 2008. Banken dömdes till böter på 2 miljoner schweizerfranc (419 miljoner kronor).

"Företaget kunde ha förhindrat inblandningen om det hade fullgjort sina organisatoriska skyldigheter", sa ordföranden när domen avkunnades och tillade att den tidigare anställdes överordnade hade varit "passiva".

Narkotikaligan ska ha tvättat mer än 146 miljoner schweizerfranc via sina konton. Den tidigare anställde sa under domstolsförhandlingarna att Credit Suisse fortsatte att förvalta pengarna även efter att de fått reda på en påstådd koppling till mord och kokainsmuggling till klienterna. Banken har förnekat brott och sagt att den planerar att överklaga beslutet.

Oktober 2022: Ännu ett försök att rädda banken

Den nya ledarduon, bestående av styrelseordförande Axel Lehmann och verkställande direktör Ulrich Koerner, presenterade en återgång till Credit Suisses schweiziska rötter som den bästa vägen framåt. De avslöjade en plan för att skära ned med 9 000 jobb och lyckades håva in 4 miljarder dollar i nytt kapital. Viktigast av allt, de planerade att knoppa av skandaltyngda investeringsbanksverksamheten och så småningom avveckla den återupplivade First Boston-enheten, den USA-baserade investeringsbanken som banken förvärvade 1990.

I samband med detta köpte Saudi National Bank en andel på 9,9% genom en riktad emission och blev Credit Suisses största aktieägare.

Februari 2023: Credit Suisse rapporterar massiva utflöden

Den ambitiösa planen lyckades dock inte imponera på investerare, något som resultatet för fjärde kvartalet i februari avslöjade. Kundutflödet hade stigit till mer än 110 miljarder CHF (119 miljarder USD) och banken led sin största årliga förlust sedan finanskrisen. Bankens aktie föll med 15% efter resultatrapporten.


Mars 2023: Störtdykningen

8 Mars: Credit Suisse skjuter upp sin årsrapport efter de fick ett samtal från U.S. Securities and Exchange Commission kvällen innan rapporten skulle publiceras. I den ifrågasatte bland annat SEC ändringar som banken tidigare gjort i sina kassaflödesrapporter för 2019 och 2020

14 Mars: När banken äntligen släppte sin årsrapport erkände Credit Suisse "väsentliga svagheter" i sina finansiella kontroller och tillkännagav att det nu var slut för bonusar för styrelsen. Nyheten kom vid en tidpunkt då marknaderna redan var bräckliga och försökte förstå misslyckandet hos de amerikanska regionala långivarna Silicon Valley Bank och Signature. "Gällande frågan om kontroll av finansiell rapportering kunde det inte ha kommit vid en sämre tidpunkt för Credit Suisse. Som vi återigen har sett med SVB-fiaskot är förtroende allt inom bankverksamheten. Credit Suisse var redan under press då insättare, och andra finansieringsleverantörer, tappat förtroendet för banken, vilket ledde till betydande kunduttag under det fjärde kvartalet, och dess finansieringskostnad ökade med stigande CDS-spreadar”, sa Morningstars bankanalytiker Johann Scholtz.

15 Mars: Bloomberg TV frågar ordförande för Saudi National Bank om den skulle erbjuda ytterligare ekonomiskt stöd till Credit Suisse. Hans svar är "absolut inte", vilket utlöser en panikförsäljning där långivarens aktier rasar 24% vid dagens slut.

16 Mars: Credit Suisse-aktien återhämtade sig efter att den schweiziska centralbanken kastade långivaren en likviditetslivlina på 50 miljarder CHF. Detta besvarade kortsiktiga kapitalproblem, men inte frågan om hur Credit Suisse skulle hejda flykten av sina kunder. Tidigare samma dag, hänvisade den saudiska nationalbankens Ammar Al Khudairy till bankens "sunda nyckeltal" och klargjorde att "allt är bra" på Credit Suisse, vilket tydligt visade på en ånger efter att de hårda orden dagen innan resulterade i att halva värdet i hans investering försvunnit. 

17 Mars: Men allt var faktiskt inte bra. Credit Suisse summerar en vecka med dagliga utflöden på cirka 10 miljarder dollar, rapporterar The Wall Street Journal.

18 Mars: Den schweiziska centralbankens livlina har misslyckats med att återställa förtroendet. Tillsammans med schweiziska finanstillsynsmyndigheten Finma förmedlar de att UBS tar över Credit Suisse för att stötta upp Schweiz finanssystem, rapporterar Financial Times.

19 Mars: UBS går med på att ta över Credit Suisse för 3 miljarder CHF (3,23 miljarder USD) i aktier och går med på att ta upp till 5 miljarder CHF (5,4 miljarder USD) i förluster. Lågt rankade obligationer värda 16 miljarder CHF (17 miljarder USD) utplånas. Aktieägare får motsvarande 0,76 CHF per aktie - 59% mindre än vad de var värda vid föregående stängning, och mindre än en tiondel av deras värde vid tidpunkten för Tidjane Thiams avgång i februari 2020.

UBS är den överlevande enheten i affären och Credit Suisses 167-åriga historia har kommit till ett slut.

Aktierna i Schweiz nybildade bankjätte UBS avslutade sin första handelssession efter fusionen upp 1,3%. "UBS kan utvinna värde från förvärvet och är i en mycket bättre position att genomföra en radikal omstrukturering av Credit Suisses verksamhet än vad Credit Suisse var,'' enligt Morningstars Scholtz.

Subscribe to Our Newsletters

Sign Up Here

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
UBS Group AG31,54 CHF-0,66Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar