Ännu en bankkris, ännu ett samtal till Buffett

Berkshire skulle kunna tillföra kapital i amerikanska regionala banker i utbyte mot preferensaktier med hög kupong och teckningsoptioner för att köpa stamaktier. Vi förväntar oss dock inte att Berkshire ska köpa en bank.

Greggory Warren 2023-03-20 | 8:52
Facebook Twitter LinkedIn

Buffett Holding Cards

Vi blev inte alltför förvånade över att se historier dyka upp under helgen om att Warren Buffett, VD för Berkshire Hathaway (BRK.A/BRK.B), är i samtal med Biden-administrationen om bankkrisen. Bara under de senaste tio dagarna har vi sett två amerikanska banker kollapsa, Silicon Valley Bank och Signature Bank, den schweiziska regeringen gå in för att stötta upp Credit Suisse (CS), och de amerikanska tillsynsmyndigheternas arbete med 11 banker – inklusive JPMorgan Chase (JPM) – för att stödja First Republic Bank (FRB) genom att placera 30 miljarder USD av sina egna medel i inlåning hos den kämpande institutionen.

Trots allt detta sjönk First Republic ytterligare 33,0% på fredagen, med SPDR Regional Banking ETF ned 6%, SPDR S&P Bank ETF ner 5,6% och SPDR Financial Select Sector ETF ner 3,3 %. Sedan början av året har First Republics aktier tappat 81,1% av sitt värde, medan SPDR Regional Banking ETF, SPDR S&P Bank ETF och SPDR Financial Select Sector ETF har minskat med 21,3%, 16,1% och 6,4%. Så berättelser om att Biden-administrationen och de amerikanska tillsynsmyndigheterna tittar på alla möjliga sätt att stödja bankerna och lugna marknaderna borde inte komma som någon överraskning.

Fördelarna med "Banking with Buffett"

När det gäller Buffett och Berkshire i synnerhet, har vi vid flera tillfällen under de senaste två decennierna sett företag söka kapital från Berkshire i tron att det "Buffett Seal of Approval" som följde med kapitaltillskottet skulle minska trycket de upplevde på sina aktier.

Detta var mest uppenbart under finanskrisen 2008–09, när Berkshire utnyttjade styrkan i sin balansräkning, sin stora kassa och värdet som kämpande företag (och deras investerare) satte på att ha Buffetts godkännande kopplat till deras verksamheter.

Buffett klev in i Goldman Sachs och Bank of America

Två exempel på "Buffett Seal of Approval" är Goldman Sachs (GS) och Bank of America (BAC).

Två dagar efter att Goldman Sachs blev ett bankholdingbolag i september 2008 tillkännagav de ett privat erbjudande till Berkshire Hathaway, där försäkringsbolaget skulle köpa 5 miljarder USD på 10% eviga preferensaktier (perpetual preferred stocks) utgivna av Goldman (med investeringsbanken som behåller möjligheten att köpa tillbaka preferensaktierna för 5 miljarder USD plus en engångsutdelning på 500 miljoner USD). Som en del av affären fick Berkshire också teckningsoptioner (som löpte ut 2013) att köpa 43,5 miljoner av Goldmans stamaktier för 5 miljarder USD (eller 115 USD per aktie). Detta blev ett starkt stöd för Goldman vid en tidpunkt då marknaderna var i kaos, främst för att Buffett hade undvikit investeringar i investeringsbanker efter sin egen erfarenhet av skandalomsusade Salomon Brothers i början av 1990-talet.

Berkshire hjälpte till igen i början av september 2011 när Bank of America, sträckte ut handen efter en livlina. Det ledde till en investering i 5 miljarder USD i 6% eviga preferensaktier, samt teckningsoptioner för 700 miljoner stamaktier för 5 USD biljoner (eller 7,14 USD per aktie). Investeringen sågs som en enorm förtroendevotum för Bank of America, som hade plågats av ökande juridiska kostnader som härrörde från finanskrisen 2008-09, samt tvivel om styrkan i dess kapitalbas. Buffetts godkännandestämpel hjälpte också andra banker att se en återhämtning i sina aktiekurser, efter att även de hade tyngts av svaghet på aktiemarknaden till följd av en rädsla för en avmattande amerikansk ekonomi och oro för deras exponering för Europas statsskuldskris, 

Buffett kommer inte att köpa en bank

Med allt detta i åtanke förväntar vi oss att alla åtgärder från Berkshire/Buffetts sida på kort sikt kommer att innebära samma typ av kapitaltillskott (och Buffetts godkännandestämpel) i utbyte mot preferensaktier med hög kupong och garantier att köpa stamaktier. Som sådan kommer den livlinan inte att vara billig för de som är intresserade av att gå den vägen. Vad vi inte förväntar oss att se är att Berkshire kliver in och köper en bank. Företaget har inte visat något intresse av att inneha mer än 10–15% av aktierna i en amerikansk bank, främst för att ägande över denna tröskel kommer med rapporteringskrav och tillsyn från tillsynsmyndigheterna som Berkshire inte är särskilt intresserad av att följa.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Greggory Warren  CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar