För en vecka sedan hade inte många hört talas om Silicon Valley Bank (SIVB) men nu är historien i centrum för globala investerare, tillsynsmyndigheter och regeringar.
Jämförelser med den globala finanskrisen verkar långsökta för tillfället, men den hastighet som beslutsfattare och banker har rört sig tyder på ett behov av att begränsa krisen så snabbt som möjligt.
I en pressträff på måndagen meddelade president Joe Biden att cheferna på bankerna som tagits över av amerikanska myndigheten FDIC kommer att sparkas. Han säger även att investeringarna som gjorts i bankerna som kraschat är förlorade och inte är skyddade av amerikanska myndigheter.
"De tog medvetet en risk, och när risken inte betalar sig förlorar investerare sina pengar. Det är så kapitalism fungerar", sade presidenten på en pressträff.
En av investerarna är den svenska pensionsjätten Alecta, som räknar med att minst 12 miljarder kronor är förlorade efter kollapsen av Silicon Valley Bank och Signature Bank.
Men det finns även en del svenska fonder som har exponering mot den amerikanska banken.
Mina kollegor i USA har beskrivit den (mycket större) inverkan på amerikanska fonder och ETF:er. I Storbritannien är det samtidigt nästan 200 fonder som har en exponering mot banken. Men hur är det med svenska fonder? Logiskt sett finns det många många fonder, aktiva och passiva, med exponering mot stora bankaktier, som har fallit kraftigt sedan förra veckan. Men hur många svenska fonder har en direkt exponering mot SVB. där värdet nu kan förväntas vara utraderat?
Ser man på Morningstar Direct har mer än 3 000 fonder globalt en exponering på mer än 0,01 mot SVB. Om vi filtrerar ner det till fonder med hemvist i Sverige har vi en mycket mindre datauppsättning: 30 fonder vars portföljer har en vikt på mer än 0,01%. Sedan finns det ytterligare fyra fonder med en ännu lägre exponering.
Störst procentuell exponering har SEB Tekonologifond, med en vikt om 1,85%. Störst exponering i form av kapital har Swedbank Robur Transition Global med sin investering om 363 miljoner kronor och 121.000 aktier. Totalt har dessa svenska fonder drygt 1,2 miljarder kronor investerat i Silicon Valley Bank, vilket kan låta som mycket pengar men som i relation till det totala fondkapitalet är en försumbar summa. Sett till portföljexponering är det även tydligt i listan att just denna amerikanska bank har en ytterst liten vikt hos våra svenska kapitalförvaltare.
Men med detta sagt visar kollapsen av SVB riskerna som kommer när man investerar, och vikten av att sprida sina risker och diversifiera sin portfölj.
På grund av fondrapporteringens karaktär är en del av dessa uppgifter från 31 januari, så positioner kan ha ändrats under tiden. Det har det även gjort i Öhmans fonder. I en kommentar till Morningstar meddelar fondhuset att de hade avyttrat sina innehav i nischbanken innan kollapsen:
"De amerikanska regionala bankerna Signature Bank och SVB Financial Group drabbades av 'bank runs' i början av mars och togs över av amerikanska myndigheter. Positionerna i Öhman Global Global, Lärarfond 21-44 år och Lärarfond 45-58 år var redan avyttrade när detta hände", skriver Öhman Fonder.
Morningstars syn på saken
Morningstars europeiska aktieanalytiker Michael Field kommenterar den senaste utvecklingen:
"SVB har lite att göra med europeiska marknader direkt, men problemet är att under perioder med låga räntor, som vi har sett nu i mer än ett decennium, då kredit är billigt får många företag som inte borde få finansiering det. Så nu ser vi korrigeringen när räntorna ökar och långivare drar sig tillbaka. Riskkapital är den mest riskfyllda av alla investeringar, så rädslan bland investerare är att detta kommer sprida sig och att detta bara är början.
"När marknaderna handlas så högt som de gör krävs det inte mycket för att skrämma dem. Men logiskt sett borde dagens rörelser vara en engångsföreteelse, om vi inte ser fler långivare som har samma problem
"Vi ser fortfarande att marknaderna handlas med en liten rabatt i förhållande till där de borde vara, så trots riskerna skulle vi se dagens försäljning som en möjlighet."