Fonder som fokuserade på Östeuropa såg sitt investerbara universum förändras dramatiskt för ett år sedan, och det har varit 12 svåra månader för både portföljförvaltare och investerare.
Före kriget utgjorde ryska aktier en stor del av riktmärket, MSCI Emerging Markets Europe Index. Landet utgjorde 66% av indexet, följt av Polen med 16% och Turkiet 7%. Polen är nu det största landet i indexet med 35% viktning, följt av Turkiet med 29% och Grekland med 17%. Dessa dramatiska förändringar har allvarligt skakat upp portföljerna som är inriktade på tillväxtländer i Europa.
Men vad hände med de befintliga ryska aktierna i dessa fondportföljer? På grund av begränsningar och sanktioner kunde dessa aktier inte handlas, vilket orsakade allvarliga likviditetsproblem. Med tanke på dessa svårigheter värderade fondföretag effektivt sina ryska innehav till noll.
Men fondbolag tog till olika tillvägagångssätt. Vissa fonder beslutade att dela upp sin portfölj i två och separerade de likvida och de illikvida ryska innehaven.
De likvida tillgångarna i fonden kommer att bestå av tillgångar som inte är ryska, vitryska eller med exponering för någon av marknaderna. Planen är att de illikvida tillgångarna ska handlas när avstängningen vid handeln har upphävts, säger Morningstars fondanalytiker Lena Tsymbaluk.
Denna åtgärd vidtogs av bland annat JPM Emerging Europe Equity och Schroder ISF Emerging Europe, så att de kunde hålla sig öppna. Vissa fondföretag, som Abrdn och Danske, har beslutat att likvidera sina frysta Rysslanda och östeuropeiska strategier fullt ut.
Portföljförändringar
Emerging Europa-fonder har varit tvungna att anpassa sig till de dramatiska förändringarna i indexet och anpassa sina innehav betydligt.
När man tittar på fondportföljdata visar det att många fonder har utvidgat sina positioner inom finans-, energi- och konsumentsektorn (dessa sektorer utgör 35%, 12% och 11% av indexet). Om vi tar Allianz Emerging Europa som ett exempel på en Emerging Europe -fond, visar portföljen nya innehav i oljebolag från Grekland och Rumänien.
Den finansiella sektorn har den största vikten på grund av polska banker, men också de från Ungern, Turkiet och Grekland. Inom den defensiva konsumentsektorn tillkom nya innehav eller befintliga innehav utökades. Med en vinst på nästan 14% under de senaste 12 månaderna har portföljförändringarna lönat sig för denna fond.
Många europeiska tillväxtmarknadsfonder har innehav inom energi, basmaterial och råvaruföretag, som har presterat bra under det senaste året. Medan Ryssland är hem för många av dessa aktier, finns alternativ tillgängliga; Till exempel är det största företaget i MSCI EM Europe Index Polens PKN Orlen, en oljeraffinaderi och bensinhandlare. Koppar- och silverproducenten KGHM Polska Miedz, också från Polen, är också i indexets topp 10.
Den stora vikten till polska banker sticker också ut vid JPM Emerging Europe Equity Portfolio. Denna fond gjorde också en 12-månaders avkastning på knappt 14%.
Kontrasterande avkastning
När vi tittar på Morningstarkategorin Emerging Europe Equity, hittar vi cirka 50 fonder tillgängliga i hela Europa. De visar mycket spridd avkastning under de 12 senaste månaderna, men majoriteten av dessa medel gjorde en förlust. Det är inte förvånande med tanke på att indexet sjönk 71% 2022, mot en förlust på 20% för MSCI Emerging Markets och -18% för MSCI World. Men nio av dessa fonder noterade en positiv avkastning under denna mycket svåra period, inklusive KBC Equity Fund Emerging Europe Classic Cap, med en vinst på 26% under de senaste 12 månaderna.