Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Betyder kriget en ny era för amerikanska försvarsföretag?

Kriget i Ukraina och spänningarna med Kina tvingar USA att öka sitt försvarsspel, och dess entreprenörer ligger längst fram i linjen, redo att dra nytta av denna nya verklighet.

Jocelyn Jovene 2023-02-23 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

F16 fighter jet

Under loppet av två år kommer den amerikanska försvarsbudgeten att växa med nästan 10% för att nå 813 miljarder dollar (671 miljarder pund), snabbare än tillväxten i den amerikanska ekonomin.

Budgetökningen för det amerikanska försvarsdepartementet (DOD), som beskrivs i FY 2023 National Defense Budget Request, återspeglar de hot som uppstår från kriget i Ukraina, spänningarna med Kina och uppkomsten av lokala konflikter i Mellanöstern och Afrika.

Men trots ökade militära utgifter har de största amerikanska entreprenörernas prestationer varit långt ifrån spektakulära.

Under de senaste fem åren har Morningstar US Aerospace and Defence-index underpresterat Morningstar US Market-index med en betydande marginal, vilket framgår av diagrammet nedan.

En anledning har varit Boeings (BOE) massiva underprestation, som var inblandad i kontroversen och den efterföljande grundstötningen av dess 737 MAX-flygplan – innan det drabbades hårt av Covid-19-pandemin.

Morningstars Nicholas Owens, aktieanalytikern som täcker aktien, förväntar sig att Boeing ska återhämta sig. Detta beror till stor del på certifieringen av dess nya 737 MAX-7 och MAX-10 flygplansdesigner och återöppningen av Kina, där det nyligen har återgått till aktiv tjänst.


Efterfrågan på horisonten

Resten av branschen klarade sig något bättre, med kumulativa vinster mellan 39% och 80% under de senaste fem åren.

Men klimatet har inte alltid varit så gynnsamt för dessa företag. Mellan 2009 och 2014 minskade försvarsutgifterna i USA, vilket tvingade landets entreprenörer att fokusera mer på marginalskydd än affärsexpansion. Efter 2015 ökade budgeten igen, vilket speglar en växande efterfrågan på försvarssystem och fokus på Kina och Ryssland som stigande hot.

Ett par M&A-transaktioner ledde till kombinationen av Harris och L3 Technologies och sammanslagning av United Technologies och Raytheon till Raytheon Technologies.

Efter krigsutbrottet i Ukraina ger utsikterna till högre militärutgifter och en växande vinstpott flera möjligheter för amerikanska entreprenörer.

Enligt konsensusdata förväntas de kumulativa intäkterna för de sex största försvarskontrakten Lockheed Martin (LMT), Raytheon Technologies (RTX), General Dynamics (GD), Boeing, Northrop Grumman (NOC) and L3Harris Technologies(LHX) växa med 7,1% per år mellan 2022 och 2025.

Deras nettoinkomst förväntas nästan fördubblas från 19 miljarder USD 2022 till 34 miljarder USD 2025.

Värderingsmässigt verkar mer solida framtidsutsikter väl prissatta av investerare.

Den genomsnittliga EV/EBTIDA-multipeln för de största amerikanska försvarsentreprenörerna ligger för närvarande på 16,6 gånger uppskattade kommande tolv månader, jämfört med 12,6 gånger för den amerikanska marknaden.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
General Dynamics Corp287,99 USD-1,51Rating
L3Harris Technologies Inc247,00 USD-0,47Rating
Lockheed Martin Corp534,83 USD-0,77Rating
Northrop Grumman Corp493,99 USD-1,27Rating
RTX Corp118,53 USD0,20Rating

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar