Hur man håller kontroversiella vapen borta från portföljen

Omkring 50% av aktiefonderna i Europa utesluter specifikt företag som är inblandade i kontroversiella vapen, men andelen ökar genom att välja en Artikel 9-fond enligt SFDR-förordningen.

Fernando Luque 2023-02-21 | 10:30
Facebook Twitter LinkedIn

arma-granata

ESG-investeringar har blivit en populär strategi de senaste åren då investerare försöker anpassa portföljer till sina värderingar och fokusera på företag med positiv inverkan på samhälle och miljö. Medan ESG-investerare lägger stor vikt vid klimatförändringar, förbises ofta frågan om kontroversiella vapen.

Faktum är att kontroversiella vapen ofta ägnas mindre uppmärksamhet i ESG-investeringar, trots deras betydande inverkan på mänskliga rättigheter, men kriget i Ukraina har återuppmärksammat detta område.

Under 2019 introducerade Morningstar, med hjälp av information som tillhandahålls i regulatoriska dokument, en uppsättning indikatorer som identifierar strategier som använder exkluderingar av specifika branscher, företag eller affärspraxis. Nedan hittar du listan över uteslutningsattribut som identifierats av Morningstar Sustainalytics och ett av dessa undantag är "Kontroversiella vapen".

Strategie di esclusione dei fondi - sostenibilità

Indikatorn för exkludering av kontroversiella vapen identifierar strategier som undviker investeringar i företag som får en betydande andel av sina intäkter från kontroversiella militära vapen som massförstörelsevapen, kärnvapen, landminor och klustervapen. Dessa strategier utesluter inte nödvändigtvis att företag tjänar på konventionella militära vapen.

Företag i fokus

Vilka företag står i skottgluggen? Många är baserade i tillväxtländer, men det finns några i Europa och USA såsom...

SAAB Saab, Svenska Aeroplan Aktiebolaget, bildades 1937 för att tillverka militära flygplan till det svenska försvaret. Idag är Saab Sveriges största krigsmaterielexportör. År 2018 hamnade företaget på 30:e plats över världens 100 största vapenproducerande och militära företag, en ranking framtagen av fredsinstitutet SIPRI. Saab var det enda svenska företaget på listan. Saab tillverkar bland annat stridsflygplanet Jas Gripen, luftvärnssystemet Robot 70 (RBS 70), sjömålsrobotsystemet RBS 15, granatgeväret Carl Gustaf och radarsystemen Erieye/Globaleye, Arthur och Giraffe. 

BAE Systems PLC är ett globalt försvars-, rymd- och säkerhetsföretag som erbjuder ett brett utbud av produkter och tjänster för luft-, land-, sjö- och cyberförsvar. Företaget tillverkar vapensystem och ammunition, marin- och luftstöd, markstridsfordon och andra tjänster skräddarsydda för militären, samt militära lösningar för Royal Saudi Air Force, Australian Defense Force, Indian Military och Oman Armed Forces. Man tillverkar också stridsflygplan, som Typhoon och F-35 Lightning II.

Airbus SE är en leverantör och tillverkare av kommersiella och militära flygplan och försvarsutrustning. Företaget är verksamt i tre huvudsegment: Airbus, Airbus Defence and Space och Airbus Helikoptrar. Företagets försvars- och rymdsegment producerar militära flygplan som stridsflygplanet Eurofighter, transportflygplan A400M, tankfartyg A330 MRTT och taktiska transportflygplan C295. Airbus Helicopters betjänar också den militära industrin, och erbjuder en mängd olika helikoptrar som Tiger multi-rolle stridsflygplan, H225M militär transporthelikopter och H125M enmotorig helikopter. Dessutom tillhandahåller företaget säkra satellitkommunikationslösningar för militären.

General Dynamics Corp är verksamt inom flyg- och försvarsindustrin. Det utvecklar och tillverkar ett flertal försvarssystem, inklusive kärnubåtar, stridsvagnar, stridsfordon, raketer, Gatling-vapen, lednings- och kontrollsystem, kommunikationssystem, avlyssningslösningar och ammunition. Av bolagets fyra affärssegment finns tre inom försvarsindustrin: Combat Systems, Marine Systems och Technologies. General Dynamics rapporterar att försäljningen till det amerikanska försvarsdepartementet och USA:s utländska militära försäljningsprogram tillsammans stod för 57,15 % (21 984 miljoner USD) av de totala intäkterna (38 469 miljoner USD) under räkenskapsåret 2021.

Leonardo Spa är en tillverkare av högteknologiska lösningar, främst för flyg-, försvars- och säkerhetssektorerna. Företaget är verksamt inom flera områden, inklusive helikoptrar, flygplan, militär elektronisk utrustning, luft- och markförsvarssystem. Relevanta produkter inkluderar bland annat stridshelikoptrarna AW159 och AW249, Eurofighter Typhoon och F-35 JSF. Företaget rapporterar att militär försäljning stod för 83 % (11 732,1 miljoner euro) av de totala intäkterna (14 135,0 miljoner euro) för räkenskapsåret 2021.

Fonder med högst exponering mot kontroversiella vapen

Man skulle kunna tro att de flesta fonder uttryckligen säger att man inte ska investera i företag relaterade till kontroversiella vapen, men verkligheten visar en annan bild. Totalt sett, inom de huvudsakliga aktiekategorierna, är andelen fonder som uttryckligen exkluderar dessa typer av företag från sina portföljer cirka 50%.

I tabellen nedan har vi beräknat andelen fonder som exkluderar företag som specifikt är involverade i att tillverka kontroversiella vapen i olika Morningstar-kategorier.

Men hur vet vi om fonden faktiskt utesluter kontroversiella vapen? Det är inte lätt. Vi måste definitivt gräva djupare. Ett litet tips kan hjälpa. De flesta fonder som klassificeras som artikel 9 i SFDR-förordningen gör detta, men inte alla (artikel 9-fonder är de som har hållbarhet som ett specifikt mål). Till exempel, i kategorin Eurozone Large Cap Equity, tillämpar 75% av artikel 9-fonderna detta uteslutningskriterium.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar