Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Europa ett år efter kriget i Ukraina: vad har hänt på marknaderna

Denna vecka markerar den tragiska årsdagen sedan kriget i Ukraina bröt ut. Vi tar tempen på energikrisen, den ekonomiska nedgången, den skyhöga inflationen, men också konsekvenserna av konflikten på investeringar och hållbara strategier.

Johanna Englundh 2023-02-21 | 9:54 Sara Silano
Facebook Twitter LinkedIn

ukraine

Den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina och några veckor senare stod det redan klart att det inte skulle vara över i en handvändning. 

På de finansiella marknaderna var nervositeten omedelbart påtaglig, eftersom konflikten förde med sig många risker och osäkerheter. Europa borde ha förberett sig för en energikris, på grund av sitt stora beroende av ryska gasleveranser. De borde också ha tagit hänsyn till stigande råvarupriser, inklusive olja och vete, med konsekvenser för inflationen.

Centralbanker har ställts inför en ny verklighet med en inflation som tycks okontrollerbar. Både Riksbanken och övriga centralbanker runt om i Europa såväl som i USA har höjt styrräntor i ett försök att kyla ned de stigande priserna. 

Enligt EU-kommissionens senaste prognoser bör regionen undvika recession, även om en rad negativa faktorer kvarstår, såsom hög inflation som urholkar hushållens köpkraft och fortsatt penningpolitisk åtstramning som tynger affärsaktiviteten och håller tillbaka investeringarna.

Under veckan kommer du kunna läsa artiklar som täcker in det mesta av de finansiella effekterna av kriget. 

Det okända om gaskrisen

Gaspriserna i grossistledet har sjunkit och europeiska länder har drivit på för diversifiering av energikällor, vilket undanröjt riskerna för verklig ransonering, även tack vare en ganska mild vinter. Men det okända kvarstår om nästa år, eftersom gas kommer att anlända till Europa mer och mer med fartyg och mindre och mindre med rör, vilket väcker frågor om lokal återförgasningskapacitet och konkurrens från Kina.

Vad blir ödet för ryska aktiefonder

Kriget i Ukraina har påverkat Moskvabörsen och rubeln och tvingat många förvaltare att stänga eller likvidera Rysslandsfonder eller fonder med en stark exponering mot landet. Detta var dock ingen riktig jordbävning för investerare, eftersom exponeringen var låg och sedan 2017 hade det årliga nettoinflödet av dessa instrument alltid varit negativt. Hur som helst, enligt Morningstars uppskattningar, fanns det i början av 2022 cirka 5,3 miljarder euro i ryska aktiefonder och det finns en risk att investerare måste förbereda sig på att pengarna är borta för gott, med tanke på att Moskva har stängt sina dörrar för "icke-vänliga" investerare.

Utmaningar för hållbara investerare

Men den ryska invasionen av Ukraina hade också en inverkan på miljö- och hållbarhetspolitiken. Många regeringars prioritet har blivit energitrygghet, vilket resulterat i en återgång till fossila bränslen och återupptagandet av kärnkraftsdebatten, som kulminerade i att den inkluderades i EU:s Taxonomy of Sustainable Activities.

Kriget har också återupplivat frågan om att exponera hållbara investeringar för försvarsindustrin, under ett år då stater har varit tvungna att ompröva sina militära strategier och lagren inom sektorn har skjutit i höjden.

Men vad har egentligen förändrats på marknaderna ett år efter den ryska invasionen av Ukraina? Vi försökte besvara dessa frågor med analys och kommentarer från Morningstars europeiska redaktion.

Måndag 20 februari

Hur kriget skapade en börsboom för europeiska försvarsföretag

Kriget i Ukraina: Ett år senare, hade Bill Browder rätt? Video

Råvarumarknaden i fokus - ett år med krig Video

 

Tisdag 21 februari

Hur man håller kontroversiella vapen borta från portföljen

Kriget gynnade olja - nu väntar en förnybar energiboom

 

Onsdag 22 februari

Ett år av krig på marknaderna: vad de geopolitiska chockerna från det förflutna lär oss

Svänger pendeln mot tillväxtsektorn igen? 

 

Torsdag 23 februari

Betyder kriget en ny era för amerikanska försvarsföretag?

Flyg- och försvarsfinansiering tredubblades 2022

Matinflation: När globala problem blir lokala

 

Fredag 24 februari

Hur många miljarder har Europeiska investerare förlorat i Rysslandsfonder? 

Råvarupriser efter Ukrainakriget

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar