Vi undersöker för närvarande intermittenta problem som påverkar åtkomsten till vissa artiklar och sidor på vår webbplats. Vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter och arbetar för att lösa detta så snabbt som möjligt.

Dollarns tapp är åtminstone bra för alla andra

Den amerikanska centralbankens kraftfulla penningpolitiska åtstramning för att bekämpa inflationen har varit den främsta drivkraften bakom dollarns uppgång. Men hur vindarna kan vända.. 

Yan Barcelo 2023-02-17 | 8:33
Facebook Twitter LinkedIn

US dollar

Den amerikanska dollarn har tappat mer än hälften av sin ökning sedan den senaste uppgången startade i mars 2021, då US-dollarns valutaindex (DXY) låg på 90. Sedan dess har den stadigt rört sig upp till en högsta nivå på 114,2 i slutet av September 2022. Därifrån gick den tillbaka till det senaste lägsta 101,6 den 24 januari.

Det är ett bakslag på -11% som andra valutor har haft stor nytta av. Euron har stärkts med 12,9%, det brittiska pundet med 14,9% och den japanska yenen med 10,1%. Den kanadensiska dollarn är en outlier, efter att ha ökat endast 3,6%.

"Den amerikanska dollarn är dock fortfarande på en historiskt hög nivå", påpekar Thomas Torgerson, verkställande direktör och co-head för statskreditbetyg på DBRS Morningstar.

Vad driver fallet i dollarn?

Den amerikanska centralbankens kraftfulla penningpolitiska åtstramning för att bekämpa inflationen har varit den främsta drivkraften bakom dollarns uppgång, förklarar George Davis, teknisk chefsanalytiker, ränte- och valutor, på RBC Capital Markets.

En annan bidragande faktor var invasionen av Ukraina och den allmänna svagheten i Europas ekonomier, vilket provocerade fram en flykt till säkerheten i amerikanska dollarn. Valutans uppgång började direkt efter invasionen, ett år innan Fed började höja räntorna.

Det faktum att Bank of Canada intog en lika aggressiv hållning till räntorna som Fed förklarar varför den kanadensiska dollarn inte gynnas lika mycket som andra valutor, förklarar Davis. Under USD:s uppgång, "har CAD deprecierat, men inte lika mycket som euron, pundet eller yenen", säger han. Nu har vinden vänt.

"När inflationen slår tillbaka och Fed närmar sig slutet av sina räntehöjningar, glider den amerikanska dollarn tillbaka", säger Pascal Bédard, ekonom och heltidsinstruktör vid HEC Montreal.

En annan faktor är samtidigt att pressa ner USD, konstaterar Torgerson: "energichocken som drabbade Europa är inte så gynnsam för USA, säger han, som är en exportör av gas. Priserna har börjat sjunka, och de bidrar med en neddragning på USD."

Andra centralbanker höjer också styrräntor

Medan Fed lättar på sin räntepolitik har Europeiska centralbanken startat sina räntehöjningar medan Bank of Japan också har gjort mycket blygsamma steg i den riktningen. "Nu förmedlas tidpunkten för valutor till andra centralbanker", konstaterar Bédard. I Europa "gynnar det euron mot USD trots Ukraina-effekten", tillägger han.

Kommer USD:s nedgång att fortsätta? "De relativa ränteförväntningarna har skiftat mot dollarn, konstaterar Torgerson, men det kunde kanske inte bestå." Bédard tror att nedgången är på väg att nå sitt slut och att USD slutligen hamnar mellan 95 och 100 på DXY-skalan.

En utveckling skulle kunna vända den nuvarande rörelsen av valutor. "Om inflationen stannar kvar eller till och med ökar igen kan det få Fed att höja räntorna igen och få USD att stärkas igen", säger Davis. Men det återstår att se.

Vem vinner?

"Den allmänna effekten av en försvagning av dollarn är generellt stimulerande för världen", säger Bédard. I tillväxtländer är skulder märkta i USD lättare att betala tillbaka, vilket är gynnsamt för många länders finanser – "även USA!" påpekar Bédard.

"Vissa länder kommer att gynnas ganska mycket, tror Davis, Mexiko för en. Du kan se det i peson: det har varit ganska motståndskraftigt sedan andra hälften av juli. Den huvudsakliga effekten, inte bara på tillväxtmarknaderna utan för alla länder, inklusive USA, kommer att vara ett uppsving för handeln. Fruktpriserna från både Mexiko och USA "kommer att vara lägre och semestern kommer att bli billigare", tillägger han.

Men inte så mycket. Jämfört med de flesta länder dämpas effekterna av en lägre USD på Kanada eftersom kanadensiska dollarn har rört sig relativt lite i förhållande till den. "Det kan finnas en viss risk för de som redan har tillgångar i Europa och i Sydostasien", tror Davis. 

Men effekten förblir positiv för investerare som är villiga att flytta tillgångar utanför Kanada. "USD är alltid viktig för investerare", säger Bédard. Dess depreciering innebär att världsekonomin med största sannolikhet kommer att förbättras och det kan få investeringar att röra sig mot utländska marknader, inklusive USA, eftersom valutarisken kommer att stabiliseras.”

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Yan Barcelo  är en erfaren finans- och ekonomijournalist med mer än 30 års erfarenhet, skriver för många publikationer i Toronto och i Montreal, inklusive CPA Magazine, Les Affaires och Commerce.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar