Efter ett svängigt och turbulent 2022 inleddes 2023 med en rivstart på börsen. SIXRX stängde på plus 7,91% för januari, att jämföra med -22,77% för fjolåret. Kollar vi på Morningstars Sverigeindex var även det upp 8,2%. Det globala indexet Morningstar Global steg drygt 7,7% räknat i svenska kronor.
Genomsnittsavkastningen för de drygt 800 svenskregistrerade fonderna i vår databas följde samma positiva trend och landade på +5,02%. Hela 746 fonder redovisade en positiv avkastning, vilket representerar 94% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden under månaden landade på 32,2%.
Trots ett nyhetsflöde med fortsatta rapporter om en stundande recession och stigande räntor tog investerarna fasta på indikationer om att räntetoppen för centralbankerna är nära och att inflationen är på väg ned.
Om vi kikar närmare på de svenskregistrerade fonder som klarade sig bäst under januari hittar vi en drös fonder med inriktning mot teknik och blockchain:
Teknik och blockchain i topp
Efter att ha straffats hårt under 2022 fick teknikaktier återigen luft under vingarna. Något lägre inflation, drivet av sjunkande energipriser och en svagare amerikansk dollar, bidrog till ett optimistiskt marknadsklimat. Detta ledde i sin tur till en tro hos marknaden att Fed ska börja stimulera igen och sänka räntorna i mitten av 2023 om USA går in i en recession, vilket har lyft en mängd sektorer som var pressade under fjolåret till följd av de stigande räntorna. Bland dessa finns teknikbolagen. Men visst kan de pressade aktiekurserna även ha lockat fyndjägare.
Det tydliga "risk-on"-sentimentet i början på året fick även investerare att vända sig till krypto och blockkedjor igen. Bitcoins starka momentum i januari resulterade i dess starkaste månad på över 10 år då kryptovalutan steg 40%. Det är en tydlig kontrast mot november då Bitcoin rasade 60% till följd av FTX kollapsen.
"För det första är ekosystemet för kryptovaluta och blockchain fortfarande i sitt förstadium, vilket är den främsta anledningen till att det förblir volatilt. Alla som deltar på marknaderna måste förstå de potentiella riskerna och inte bara leta efter belöningar, utbildning och kunskap är avgörande. För det andra, varje gång vi har en nedgång på marknaden får vi höra att detta kommer att vara branschens död. Dessa åsikter tittar dock inte på djupet av blockchain-ekosystemet, från NFT till Web3. Det är en komplex och innovativ teknik som är motståndskraftig och börjar bli en del av allas liv", resonerade Jehanzeb Awan, ordförande för Middle East, Africa & Asia Crypto & Blockchain Association (MEAACBA) i ett pressmeddelande.
Hedgefonder och räntefonder i botten
Att Nordic Cross Bear hamnar i botten på listan denna månad är inte särskilt förvånande då fonden positionerar sig för en negativ utveckling på den svenska marknaden, raka motsatsen till vad januari bjöd på. Denna fond kan användas av kortsiktiga investerare som vill spekulera i en eventuell nedgång på marknaden, men lämpar sig inte för långsiktigt sparande.
Ett par välkända namn är Lynx och Lynx Dynamic, som var ett återkommande tema i topplistorna under förra året, men som även hamnade i botten ett par gånger. I januari var det positioner i räntor och råvaror som tyngde resultatet för fonderna.
Bland månadens sämst presterande fonder hittas även en indienfond, något som Ben Yearsley, chef för Shore Financial Planning, tillskriver ett nyligen publicerat budgetmeddelande och kontroverser kring Adani Group.
Han tillägger dock att "sektorer, regioner och stilar skrivs av för snabbt".
"Kina, obligationer och teknik är alla nya exempel där många investerare bestämmer sig för att de är oinvesterbara bara för att se starka återhämtningar direkt efter. Det lönar sig fortfarande att ha en diversifierad portfölj av olika stilar och tillgångsklasser. Den traditionella 60/40-portföljen var död och begravd förra året men utsikterna ser nu mycket bättre ut – 60/40 har återupplivats."
Hur ska man tolka dessa listor?
Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.