Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Bästa och sämsta fonderna 2022

Hedgefonder och Latinamerikafonder intog vinnarlistan för 2022, medan fonder inriktade på fastigheter, Östeuropa och svenska småbolag var tydliga förlorare. 

Johanna Englundh 2023-01-10 | 8:39
Facebook Twitter LinkedIn

pokal

Fonder påverkades av en hel drös dramatiska händelser under 2022. Krig bröt ut i Europa följt av en allvarlig försörjningsbrist; inflation på nivåer vi inte sett på 40 år; stigande räntor i en hastighet och med en storlek som saknar motstycke; en björnmarknad i aktier; en historisk försäljning av obligationer; raset inom Big Tech; kollapsen av kryptovalutor; den sämsta marknaden för att skaffa kapital genom börsintroduktioner på 30 år och en kvardröjande pandemi. 

Även Stockholmsbörsen hade ett minst sagt kämpigt år och utvecklades betydligt sämre än andra börser runt om i världen. Morningstar Sweden föll hela 22,3%, räknat i kronor under 2022. Samtidigt har ett globalt index backat 6% och ett europeiskt index 5,9% (räknat i SEK). 

När vi granskar utvecklingen för alla fonder som är registrerade i Sverige är spridningen stor bland de bästa och sämsta. Spannet i avkastningen för året landade på hela 87,1% och endast 53 av 786 fonder lyckades stänga året på plus. Genomsnittsavkastningen blev -12,2%. 

I grafen nedan illustreras den årliga genomsnittliga avkastningen för fonder inom de olika globala kategorierna. Inom kategorin Alternative Miscellaneous hittas exempelvis vissa hedgefonder medan Sverigefonder hamnar inom exempelvis Europe Equity. 

Hedgefonder i topp 2022

Om du läser mina månadsgenomgångar över de bästa och sämsta fonderna så kommer du känna igen flera av fonderna som lyckades lämna 2022 som avkastningsvinnare. Hedgefonderna Lynx, Lynx Dynamic och Elementa har varit återkommande namn och ettan Lynx stängde året på plus 35,9%. 

Hedgefonder är så kallade specialfonder och de har friare placeringsregler än värdepappersfonder (där aktiefonder exempelvis hamnar). Vanligtvis har dessa fonder målet att leverera en positiv avkastning även om börsen går ned. På första och andraplats har vi två hedgefonder – från samma fondbolag, som båda investerar i derivatinstrument med hävstång. Det gör att man kan få en förstärkt utveckling på den underliggande tillgången man investerar i (denna hävstång går dock åt båda hållen). 

Bland årets vinnare hittar vi även en Latinamerikafond och en Brasilienfond. Aktierna som framförallt ligger bakom den starka utvecklingen i Brasilien, och därmed Latinamerikafonder (där Brasilien i snitt utgör 60%) är banker och allmännyttiga bolag. Utöver detta har även realen stärkts ordentligt mot kronan vilket adderar till den starka utvecklingen för fonderna mätt i kronor.  

Två hälsovårdsfonder noteras även i vinnarlistan. För HealthInvest Alpha Fund var det svenska bemanningsbolaget Dedicare som var portföljens starkaste procentuella bidragsgivare under 2022, med en avkastning på 83%. Det är även fondens största innehav. För Handelsbanken Hälsovård Tema var det också ett svenskt bolag som stod för årets största procentuella bidrag, nämligen forskningsbolaget BioArctic med +128%.

 

Dystert år för fastighetsfonder 

Den kategori som gick absolut sämst under 2022 var fastighetssektorn. Fonder med inriktning mot denna sektor föll i snitt 42,3%. Fonden som hade värst ras var Lannebo Fastighetsfond Select fond med -47,5%. De tre innehaven med sämst utveckling i portföljen var Corem Property Group (-73,4%), K-Fast Holding (-72,9%) och SBB (-72%).

Det sista kvartalet innebar dock en återhämtning för sektorn, som i mitten på december var upp cirka 30% sedan botten i oktober. Trots denna återhämtning har dock den nordiska fastighetssektorn rasat 40% 2022 och är nu på samma nivå som våren 2019. Det är framför allt makromiljön som är ogynnsam för sektorn, den höga inflationen som resulterat i kraftigt stigande räntor. En stigande ränta riskerar nämligen att leda till större finansieringskostnader för sektorn som har en hög skuldsättning. 

Men den turbulenta marknaden slår även hårt mot småbolag, och i listan syns just ett antal småbolagsfonder. Anledningen är att en stigande ränta gör att nuvärdet minskar kraftigt på tillväxtbolag. Därmed straffades bolag med höga värderingar, eller där vinsterna ligger längre fram i tiden, vilket ofta är fallet för både tillväxtbolag och småbolag. 

Av förklarliga skäl har Östeuropafonder drabbats hårt sedan Rysslands invasion av Ukraina. Innan Rysslands invasion i Ukraina utgjorde Ryssland vanligtvis en betydande del i en Östeuropafond, men detta har nu ändrats. För SEB Östeuropafond utgjorde Ryssland 35% av fondens värde, nu värderas de ryska innehaven till nära noll. Så snart ryska börsen öppnar för utländska investerare har flera fondbolag meddelat att de kommer avyttra sina ryska innehav. Ryssland- och Östeuropafonder är för tillfället stängda för köp. 

Hur ska man tolka dessa listor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alcur227,08 SEK0,00
AuAg Precious Green A147,69 SEK-0,01
Consensus Småbolag A198,82 SEK0,17Rating
Elementa1 805,20 SEK0,00
Go Blockchain Fund A110,74 SEK-1,59Rating
Handelsbanken Brasilien Tema A1 SEK86,69 SEK0,70Rating
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK)455,70 SEK-2,94Rating
Handelsbanken Latinamerika Imp T A1 SEK318,85 SEK0,01Rating
Handelsbanken Microcap Sverige (A4 SEK)203,54 SEK-0,20Rating
HealthInvest Alpha Fund C150,42 SEK-1,03Rating
IKC Fastighetsfond B257,11 SEK0,40
Lannebo Fastighetsfond A SEK79,24 SEK0,43
Lannebo Fastighetsfond Select A SEK84,12 SEK0,44
Lynx338,23 SEK0,88
Lynx Dynamic145,51 SEK-0,50
Länsförsäkringar Fastighetsfond A6 702,95 SEK0,57
SEB Fastighetsfond Norden A58,10 SEK0,25
SEB Östeuropafond0,94 SEK0,03
Storebrand Global Low Volatility A SEK345,30 SEK-0,52Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar