Sunniva Kolostyak: Välkommen till Morningstar. Efter över ett år av ekonomiska svårigheter kan det äntligen vända för Kina. Så, med mig här idag, har jag Kate Lin, min kollega från Hong Kong, som kommer att prata med oss om året som gått och det kommande året.
Så, Kate, tack så mycket för att du är här idag. Låt oss börja med det kanske största ämnet, som är covid. Kan du tala om för mig vilken effekt nollcovid-19-politiken har haft på ekonomin?
Kate Lin: Absolut. Så de strikta covid-reglerna och de rullande nedstängningarna har tagit hårt på den kinesiska ekonomin. Och investerarsentimentet är också trögt, som du kan se i indexutvecklingen, har Hongkongs Hang Seng Index en gång sjunkit till sin 13-åriga lägsta nivå som sin sämsta nivå. Men med det sagt är takhöjden dock ganska stor med tanke på hur mycket aktier som har sålts av. Nu, enligt Morningstar-undersökningar, handlas en genomsnittlig asiatisk aktie med cirka 15% rabatt jämfört med sina verkliga värden, vissa till och med högt rankade namn som Tencent är ännu mer attraktivt prissatta.
SK: Så det betyder att det borde finnas ganska många möjligheter. Så, var ser du dem för tillfället för det kommande året?
KL: Exakt. Enligt portföljförvaltare baserade i Hongkong har nu vändpunkten för kinesiska aktier kommit. Med de tydliga anvisningarna att den kinesiska regeringen kommer att slappna av kring noll-Covid-politiken, ser de att landet också omprioriterar ekonomisk tillväxt och öppnar gränserna igen. Så, precis tidigare i veckan, har Hongkongs regering hävt reserestriktionerna för inkommande resenärer, och detta är mycket välkomna nyheter, eftersom förvaltare vi pratar med sa till oss att detta kan vara den starkaste ekonomiska stimulansen Kina kan ha.
SK: En annan sektor som jag tycker att vi måste prata om är fastigheter. Det är över ett år sedan Evergrande nästan kollapsade. Så, finns det några tecken på återhämtning där?
KL: PRecis. Så, med de stressade bostadsbyggarna, erkänner förvaltare att de kanske aldrig kommer tillbaka alls. För vissa pågår redan omstrukturering. När det gäller portföljinnehav använder förvaltare det senaste rallyt efter regeringens nya räddningspaket som en chans att avlasta och trimma sina innehav i exponeringen för högavkastande egendomsförbindelser. Men efter rallyt tror de att sektorn kommer att gå in i ett stabiliserat stadium, vilket innebär att bostadsförsäljningen kommer att ske i en L-formad bana. Men på lång sikt kommer sektorn att vara i ett reparationsläge som tar flera år att avsluta. Så även förvaltare håller sig till vissa innehav, de äger bara de bolag som de har störst tro på att de kommer överleva.
SK: Så, fondförvaltare överlag, hur positionerar de sig? Utsikterna är fortfarande vagt positiva. Så, var finns möjligheterna just nu?
KL: Många direkta förmånstagare är kända och de har redan genomfört den första omgången av återhämtning. Men förvaltare vi pratar med, de köper faktiskt de som är mer känsliga för förbättringar av de ekonomiska förhållandena och den inhemska konsumtionen – till exempel sportkläder och möbler. De tittar också på företag i senare delen av cykeln, vilket innebär annonsering, rekrytering och företagsservice. De förväntas iscensätta en meningsfull återhämtning under andra halvan av 2023. På kreditsidan köper förvaltarna in på den bättre kvalitetssidan av obligationsspektrat. Statligt ägda företag anses också vara en ny drivkraft för landets ekonomi. Dessutom tittar de på konsumtion och långsiktiga trender som ren energi.
SK: Kate, tack så mycket. För Morningstar, jag är Sunniva Kolostyak.