4 investeringsmisstag att undvika 2023

Om det är något vi lärt oss av 2022 så är det att marknaderna är oförutsägbara. Här får du fyra tips på hur du kan acceptera osäkerheten och förbereder dina investeringar för olika scenarier.

Sara Silano 2022-12-12 | 10:24
Facebook Twitter LinkedIn

Wong Way Sign

Om vi under 2022 investerade baserat på de lärdomar vi dragit från de finansiella marknadernas historia, stod vi kvar med en bitter eftersmak i munnen. Nu är frågan vilka misstag som inte bör upprepas 2023. Kom ihåg att även om lärdomar om hur marknaderna har betett sig under de senaste decennierna är värdefulla, fungerar de inte alltid, och vi måste vara försiktiga så att vi inte litar för mycket på " historiska genomsnitt".

Ett exempel är sambanden mellan olika tillgångsslag. "Från 1973 till slutet av 2021 var den månatliga korrelationen mellan global aktieavkastning och avkastning på amerikanska obligationer -0,02 (från +1, när två tillgångar rör sig tillsammans, till -1, när de rör sig i motsatt riktning. Ett värde på noll indikerar att det inte finns någon korrelation), förklarar Nicolò Bragazza, senior investeringsanalytiker på Morningstar Investment Management (MIM).

Baserat på dessa data kan vi säga att innehav av amerikanska statsobligationer har erbjudit diversifiering genom åren. Tyvärr var det dock inte fallet 2022. "Den femåriga rullande korrelationen mellan aktier och obligationer är på en 20-årig högsta nivå", säger Bragazza.

Den 5-åriga rullande korrelationen mellan aktier och obligationer är på 20-årshögsta

Exhibit 1

Källa: Morningstar Direct. Utvecklingen är i USD. För aktier: S&P 500 TR-index; för räntebärande: US Treasury TR-index. 5-årig rullande korrelation från januari 1973 till september 2022.

"Att endast förlita sig på historiska korrelationer kan vara riskabelt eller till och med missvisande", fortsätter MIM:s analytiker, "eftersom korrelationen är ett 'genomsnitt' och inte säger oss mycket om beteendet hos tillgångsklasser under vissa marknadsfaser".

"I tider av lågkonjunktur har korrelationen mellan aktier och obligationer varit positiv med 0,09", fortsätter Bragazza. "I faser av hög inflation (över 5%) steg den till och med till +0,23".

Vi skulle kunna känna oss upprörda till följd av denna information. Eller så kan vi använda den för att bygga starkare portföljer för framtiden. Här är fyra misstag vi bör undvika i vår investeringsstrategi för 2023.

Misstag 1: Endast förlita dig på historiska korrelationer

Det första misstaget att undvika att endast förlita sig på historiska samband. Tänk också på att diversifiering inte enbart handlar om hur långt två tillgångsklasser rör sig i olika riktningar. Morningstar-analytiker föreslår att man letar efter "diversifierande fundamenta", inte bara "negativa korrelationer."

Till exempel var korrelationerna mellan industrisektorerna alla positiva 2022, men energisektorn hade positiv avkastning till skillnad från de andra. Att ha det i portföljen skulle ha gett en av de bästa diversifieringarna 2022. Detsamma gäller för den amerikanska dollarn: det är sant att statsobligationer har fallit under det senaste året, men den amerikanska dollarn har apprecierat kraftigt på grund av skillnaderna i utförande och kraftfullhet gällande penningpolitik mellan Federal Reserve och de andra centralbankerna.

Misstag 2: Mer investeringar = mer diversifiering

Det andra misstaget vi måste undvika 2023 är att tro att fler tillgångsklasser kommer att öka diversifieringen av vår portfölj. År 2022 har det inte funnits några ”ställen att gömma sig” i räntebärande värdepapper då nedgångarna varit utbredda. Aktiemarknaderna hade ett av sina värsta år och att ha kvalitetsbolag i sin portfölj erbjöd inte heller något skydd.

”2022 är ett exempel på ett år där fler tillgångar i portföljen inte skulle ha erbjudit mer diversifiering. De enda tillgångsklasserna som har levererat positiv avkastning är energisektorn, den amerikanska dollarn och några 'nischmarknader' som brasilianska aktier", säger Bragazza.

Misstag 3: Att använda marknadshistorik som din enda riktlinje

Det tredje misstaget är att tro att historien alltid upprepar sig.

"Att känna till historien hjälper till att sätta saker i perspektiv, men det räcker inte", förklarar MIM-analytikern, som använder den japanska yenen som exempel. Den japanska valutan har i allmänhet erbjudit skydd i tider av stress på marknaden; 2022 var detta dock inte fallet, eftersom inflationsuppgången skapade stora skillnader i penningpolitiken.

Misstag 4: Att försöka förutspå framtiden

Det fjärde misstaget är att försöka förutspå framtiden. Centralbanker har kraftfulla system för att göra ekonomiska förutsägelser och de har ofta fel. Kan vi göra bättre? Jag tror inte det.

"Det är bättre att spendera din tid mer produktivt på att bygga din portfölj", säger Bragazza.

Tips för att undvika investeringsmisstag

Här är några tips som hjälper dig att undvika vanliga investeringsmisstag:

  • Tänk på investeringar på ett sätt som överensstämmer med dina mål.
  • Ta hänsyn till beta (indikator på känslighet för marknadsfluktuationer): en hög beta innebär större volatilitet och därmed risk.
  • Titta på investeringsgrunderna. Början av 1900-talet var globala index sammansatta främst av finansiella aktier och järnvägstransporter, idag dominerar teknik och telekommunikation. Grunderna är därför helt annorlunda.
  • Förbered dig för olika marknadsscenarier och acceptera osäkerhet. Bragazza sammanfattar det med ett ord: robusthet. "Det är förmågan att klara olika stadier utan att kompromissa med långsiktig prestanda."

Vill du ha få fler tips inför 2023?

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar