Konkursen för FTX, en handelsplattform för kryptovaluta baserad på Bahamas, får investerare att darra. Till följd av detta kan investerare komma att revidera sina positioner i digitala tillgångar.
FTX:s kollaps undergrävde branschens trovärdighet bland investerare, tillsynsmyndigheter och allmänheten, eftersom företagets grundare, 30-årige Sam Bankman-Fried (även känd endast under initialerna SBF), tills nyligen ansågs vara en ledande figur för att ta med digitala valutor in i traditionell finans, så kallade "mainstream".
Vad hände med FTX
Inom några veckor krossades dock drömmen. Allt började i början av november när rykten började cirkulera om att bokslutet för Almaeda Research, ett kvantitativt handelsföretag (det vill säga ett som använder matematiska och statistiska beräkningar för att handla på marknaderna), grundat av SBF självt och ett dotterbolag till FTX, skulle ha varit i kris.
"Det verkar som att FTX kan ha lånat ut klientmedel och tillgångar (även om det inte finns några bevis) till Alameda Research, som påstås ha använt dem för att placera riskabla vad, något som är strängt förbjudet inom traditionell finans", förklarar Mirva Antilla, Head of Digital Assets Research hos WisdomTree.
"Båda företagen är privata men enligt marknadsuppskattningar kan 40% av Alameda Researchs balansräkning inkludera FTT-tokens (digitala tillgångar inom en blockkedja som ger en rättighet till en specifik enhet, Ed), skapad av FTX , som har använts som säkerheter hos bolaget”.
Nyheten utlöste en störtflod av förfrågningar om att lösa in och avsluta FTT-tokens, inklusive de från Binance, en annan kryptovalutabörs, som innehöll mer än 500 miljoner dollar av dem. Binance själv undertecknade senare en avsiktsförklaring med FTX för att försöka inleda en räddningsaktion, men erbjudandet drogs tillbaka eftersom Binance ansåg att det finansiella gapet var "för stort".
"Baserat på on-chain (dvs blockchain) aktivitet har branschen nyligen sett en avledning från Alameda-plånböcker till FTX," fortsätter Antilla.
"Det verkar som om Alameda har förlorat pengar med sin kommersiella verksamhet och inte kan betala tillbaka de medel och tillgångar som FTX lånat ut till det. För sin del skulle FTX ha ett underskott på minst 8 miljarder dollar”.
Effekterna på traditionell finans
De första effekterna på traditionell ekonomi har redan börjat visa sig. Som rapporterats av ETF Stream har CoinShares, 21Shares och VanEck suspenderat sina ETP:er (börshandlade produkter) som specialiserat sig på FTX, eftersom marknadsgaranter inte längre kan fastställa ett pris på FTT-tokens, som har tappat cirka 97% från sina toppnoteringar (källa Coinbase ).
Konsekvenserna slutar dock inte här, eftersom många har investerat i handelsplattformen, vars värdering i slutet av januari 2022 var 32,5 miljarder dollar, inklusive kapitalförvaltare och pensionsfonder.
Enligt Pitchbook-data (ett företag i Morningstar-gruppen) är de institutionella investerare som satsat på FTX under de senaste åren troligen runt åttio stycken.
Vem har investerat i FTX
Det är framför allt riskkapital, hedgefonder, affärsänglar (enskilda investerare som erbjuder kapital och kunskap till startups), men på listan finns även förvaltningsbolag, inklusive BlackRock, den största kapitalförvaltaren i världen, som hade gått med i oktober 2021 tillsammans med ett 70-tal andra investerare som deltar i en FTX-finansieringsaffär på 420,7 miljoner dollar.
Listan inkluderar också pensionsfonden Ontario Teacher's Pension Plan, ansvarig för pensionsförvaltningen för skollärare i den kanadensiska provinsen Ontario, som sponsrar Ontarios regering och den lokala lärarfederationen och är en av de största i världen med 242,5 miljarder dollar i tillgångar under förvaltning. Fonden investerade 75 miljoner dollar i FTX International och FTX US i oktober 2021, och investerade sedan ytterligare 20 miljoner dollar i den amerikanska affärsenheten i januari 2022, enligt Pitchbook. "Även om framtiden för FTX är osäker, kommer möjliga ekonomiska förluster att ha begränsade påverkan på pensionsplanen eftersom investeringen representerar mindre än 0,05% av totala nettotillgångar”.
Investerare förförda och sedan övergivna?
Även om andelen investerade av institutioner är minimal, råder det ingen tvekan om att de har attraherats av kryptovalutor de senaste åren.
"Färska undersökningar visar att institutionella investerare är intresserade av kryptovalutor", förklarar Pitchbook-reportern Jessica Hamlin.
"I CFA Institutes 2022 Investor Confidence Survey sa 94% av statliga/statliga pensionsplanssponsorer att de för närvarande investerar i kryptovalutor. Positiva uppfattningar om digitala tillgångar bland institutionella investerare växte med sex procentenheter från 2021 till 2022, enligt svar till en Fidelity Digital Assets-undersökning av mer än 1 000 globala institutionella investerare."
Denna saga är den senaste i en rad negativa händelser som involverar världen av digitala valutor. I maj gick Celsius Network-plattformen i konkurs och innan dess kollapsade TerraUSD, kryptovalutan knuten till dollarns värde. Vid den tiden hade vissa digitala valuta-ETP:er förlorat 100% av sitt värde.
"Kraschen har tvingat institutionella investerare att ompröva sin exponering mot tillgången", medger Hamlin.
"Notoriskt riskbenägna pensionsplaner och andra institutionella investerare har närmat sig kryptovalutor med blygsamhet de senaste åren. Fonder som specialiserat sig på digitala valutor har attraherat dessa investerare och lovat hög avkastning och minimal korrelation med andra tillgångar. Kort sagt en potentiell guldgruva för pensionsfonder. letar efter större inkomstkällor för att klara av växande och allt äldre underwriters".
Kommer regelverken fram i tid?
Enligt experter kan misslyckandet med FTX, liksom tidigare krascher, generera utflöden från specialiserade kryptovalutaverktyg. En annan konsekvens kan vara större uppmärksamhet vid utvärdering av denna typ av tillgångsklass av institutionella investerare, krav på transparens och standarder i redovisningspraxis.
FTX-fallet visar återigen hur viktig reglering är. Den 5 oktober 2022 godkände Europeiska unionens råd texten som rör den föreslagna förordningen om kryptovalutor, Markets in Crypto-Assets eller MiCA, som bland annat föreskriver offentliggörande av ett prospekt om emittenten avser att ta upp mer än en miljon euro på marknaden.
Vidare kommer tjänsteleverantörer enligt vad som ingår i förslaget att behöva skaffa EU-tillstånd för att kunna bedriva verksamhet. De kommer att omfattas av kapital- och försäkringskrav och i slutändan kommer de att behöva upplysa investerarna om den potentiella risken för förluster. Stablecoins, vars värde är knutet till en annan tillgång (som dollarn), kommer att behöva uppfylla vissa reservkrav och transaktionsvolymgränser.
Den nya förordningen har ännu inte slutfört hela godkännandeprocessen och förväntas träda i kraft konkret under 2024. Under tiden förblir kryptovalutamarknaden i stort sett oreglerad och utan tillsyns- eller räddningsinstitutioner för extrema situationer.
Kommer tillsynsmyndigheten att kunna ingripa i tid för att förhindra att investerare helt tappar tron på kryptovalutor?
Frågan har för närvarande inget svar. Säkert är dock att FTX-kunder nu kan ta ut sina pengar och de som har Bitcoin eller andra kryptovalutor har drabbats av nya kraftiga prisfall. Sedan början av året har Bitcoin tappat nästan 62% mot euron, Ethereum är ner mer än 64% och Solana, mer direkt påverkad av FTX-fallet, har tappat mer än 55% av sitt värde på bara 30 dagar.