COP27: Ny konferens, nya risker, nya möjligheter

Ett år efter COP26 är tidsbristen mer påtaglig, riskerna högre, och i form av notan har miljarder förvandlats till biljoner. Här är vad vi håller utkik efter. 

Leslie Norton 2022-11-10 | 11:47
Facebook Twitter LinkedIn

träd med moln

Det var ett år som förde med sig katastrofala översvämningar till Pakistan, skogsbränder i Europa och torka runt om i världen, alla de senaste konsekvenserna av den globala uppvärmningen.

I USA, som FN:s generalsekreterare António Guterres noterade i oktober, levererade orkanen Ian "en brutal påminnelse om att inget land och ingen ekonomi är immun mot klimatkrisen."

Det är dessa frågor som världen står inför när nationer samlas i Sharm El Sheikh, Egypten, för klimattoppmötet som kallas COP27, som inleddes i slutet av förra veckan.

Detta är samma toppmöte där nationer träffades för 12 år sedan för att underteckna Parisavtalet för att bromsa klimatförändringarna. Sedan dess har en uppsjö av nationella löften om att minska utsläppen av växthusgaser till nettonoll till 2050 realiserats. Målet är att hålla den globala temperaturen till 1,5 grader över förindustriella nivåer, vilket förhindrar de värsta effekterna av den globala uppvärmningen.

Klimatförändringens båge är ungefär som föräldraskap: dagarna är långa, men åren swishar snabbt förbi. För att nå noll på ett trovärdigt sätt måste företag och nationer ha sänkt utsläppen med 45% till 2030. Det är bara sju år kvar.

"Klimatförändringar är inte en potentiell risk längre, det är en garanti", sa Annie Chor Joyce, chef för ESG på Amundi US, nyligen vid en Reuters ESG-konferens.

För investerare kommer världens rörelse för att minska koldioxidutsläppen att skapa stora risker och möjligheter.

"Arbetarnas COP" då vd:ar drar sig ur

Årets klimattoppmöte "kommer att vara arbetarnas COP", säger Ian Simm, VD för Impax Asset Management, med hänvisning till toppmötets förkortning. "Det är viktigt att uttalandena som kommer från COP27 bekräftar [de] från COP26, och inga bakslag."

Förra årets toppmöte resulterade i överenskommelser om att minska kolkraftverk och metanutsläpp, återställa avskogningen och finansiera utvecklingsländers insatser för att ta itu med den globala uppvärmningen.

"Det var en framgång på grund av det momentum det skapade kring att uppnå nettonoll till 2050", sa Hortense Bioy, global chef för hållbarhetsforskning för Morningstar.

Detta momentum kommer att bli svårare än vanligt att uppnå i år. Konflikten mellan Ryssland och Ukraina sammanföll med livsmedels- och energibrist som fick priserna att skjuta i höjden för fossila bränslen. Sådana komplikationer kan vara en anledning till att ett antal nyckelförvaltare har beslutat sig för att inte delta i toppmötet, inklusive BlackRocks vd Larry Fink och Citigroups vd Jane Fraser.

"Min oro kring COP27 är att många bank- och kapitalförvaltare har dragit sig ur," säger Anya Solovieva, global kommersiell ledare för klimatlösningar på Morningstar Sustainalytics.

Nyckelområden vid COP27

Här är vad du ska hålla utkik efter på konferensen:

Hoppet om politiska framsteg är ljummet

Undertecknarna av Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ), en grupp av ledande finansinstitutioner som har åtagit sig att minska koldioxidutsläppen i den globala ekonomin, har sagt att deras åtaganden är beroende av statliga åtgärder för att införa policyändringar. "Om regeringarna inte levererar kommer GFANZ-undertecknarna inte heller leverera", säger Bioy. Och Thomas Kuh, global chef för ESG-strategin för Morningstar Index, noterar att pensionsfonder runt om i världen driver på för att ta itu med klimatförändringarna, delvis genom ESG-data, verktyg och investeringspraxis. "Tillgångsägare letar efter en rad nyckeldeltagare över hela ESG-ekosystemet för att driva förändring", skriver Kuh.

Klimaträttvisa är nu mainstream

U-länder vill ha ett avtal om ekonomiskt bistånd för klimatrelaterade förluster och skador. Vid förra årets COP i Glasgow enades rika nationer om att starta en "dialog" om ämnet. Eftersom en afrikansk nation är värd för COP27 i år kommer det att läggas en högre tonvikt på varför det ligger i investerares intresse att fokusera på klimaträttvisa, säger Elizabeth Small, policychef för CDP North America.

Jacqueline Novogratz, VD för Acumen, en global riskkapitalfond som tar itu med global fattigdom tillägger: "vi förväntar oss att införliva klimaträttvisa i kärnan av allt vi deltar i. Vår förväntning nr 1 är att få med de fattiga i klimatsamtalet. Alltför många av dessa samtal utelämnar de fattiga helt och hållet."

Det finns ingen klimaträttvisa utan rättvisa för biologisk mångfald

Biologisk mångfald är sammanflätad med klimaträttvisa. Den 7 december är FN värd för en konferens om biologisk mångfald i Montreal. Den biologiska mångfalden är avgörande eftersom ekonomisk aktivitet är så starkt beroende av naturen: världen livnär sig på ris, majs och vete. "Det är ett enormt beroende av en relativt smal bas som är motståndskraftig mot skadedjur", säger Simm. "Det ligger i vårt direkta intresse att biologisk mångfald finns i livsmedels- och jordbrukskedjan."

Vatten- och träkrisen försvinner inte

Vatten och avskogning var bland nyckelteman från förra årets toppmöte. Säger Carole Laible, VD för Domini Impact Investments: "Jag skulle personligen vilja se ett övervägande av att inte fler vägar byggs i orörda skogar."

Vad det betyder för investerare

Alla dessa överväganden skapar en rad risker och möjligheter för investerare. "Hela projektet med koldioxidutsläpp är den största avsiktliga omformningen av ekonomin", sa Paul Bodnar, BlackRocks globala chef för hållbara investeringar, vid en nyligen genomförd konferens.

I en intervju med Morningstar konstaterar Deirdre Cooper, som förvaltar Vanguard Global Environmental Fund VEOIX, att världen för närvarande investerar mer än 600 miljarder dollar om året i klimatfinansiering. "Om vi går till ett scenario med nettonoll, måste den siffran vara 4-6 biljoner dollar."

Faktum är att konflikten mellan Ryssland och Ukraina har riktat uppmärksamheten på behovet av energieffektivitet. "Det har skickat en kraftfull signal till alla att spara energi. Energieffektivitetsmöjligheter har aldrig haft det så bra", säger Simm.

En positiv anmärkning: USA:s Inflation Reduction Act från 2022, som ger skattelättnader för amerikanska företag inom förnybar energi, elbilar och energieffektivitet. Det hjälper till med mainstreaming av det som en gång kallades alternativ energi. Faktum är att den nya lagen "ställer oss i stånd att leverera låga kostnader, mycket synliga energisystem som kommer att hjälpa en tillverkningsrenässans" i USA, säger Vanguards Cooper.

Och Morningstar-analytiker är här för att hjälpa dig förstå riskerna och möjligheterna med klimatförändringar. Jon Hale, chef för hållbarhetsforskning för Morningstar, tog nyligen fram en lista över fonder och ETF:er som kan dra nytta av Inflation Reduction Act.

Bioy noterar också att fonder som följer klimatriktmärken har sett en extraordinär tillväxt och befintliga konventionella och hållbara fonder håller på att omvandlas till fullfjädrade klimatfonder. Alyssa Stankiewicz, ESG-analysanalytiker för Morningstar, tillägger att ett sätt att säkerställa att din fond tar itu med klimatförändringarna är genom Morningstars nya effektmått.

Du kan också besöka vår Investable World-webbplats för mer information, samt vårt systerbolag, Morningstar Sustainalytics.

Fortsatt läsning

Investing in Water May Be Appealing, but Fund Investors Have Few Compelling Choices

Thematic Funds Are Popular—and Risky

Hate the Sin, Love the Stock: Investors’ ESG Exclusions Leave Opportunities

Sustainalytics: Investing in Water for Positive Impact

Sustainalytics: The Emergence of Water Risk: From Marginal to Systemic

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Leslie Norton  is Editorial Director of Sustainability at Morningstar

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar