Konjunkturinstitutets barometerindikator föll med 6,2 enheter i oktober, till 84,6 från 90,8 i september. Detaljhandeln och tjänstesektorn tappade mest.
Enligt KI indikerar detta ett "mycket svagt stämningsläge i ekonomin" och konstaterar att stämningen är "mycket dystrare än normalt".
Samtliga fem frågor som ingår i indikatorn är på historiskt låga nivåer och förutom frågan om Sveriges ekonomi om tolv månader så är samtliga frågor på sina lägsta uppmätta nivåer någonsin.
Byggföretagen aldrig vart så negativa senaste 30 åren
De fem sektorer som ingår i barometern är detaljhandeln, tjänstesektorn, tillverkningsindustrin, bygg- och anläggningsverksamhet samt hushåll.
Trots att indikatorn sjönk brett så konstaterar KI att läget i tillverkningsindustrin och bygg- och anläggning är starkare än normalt. Samtidigt konstateras att byggföretagen är väldigt pessimistiska gällande på ett års sikt.
"De har inte varit så här negativa om byggutsikterna de senaste 30 åren", skriver KI.
Kan detta lugna Ingves och kommande räntehöjningar?
Vår Riksbankschef Stefan Ingves har varit tydlig med att inflationen ska ned, och det snabbt. Annars skulle det kunna leda till "ännu mer kännbara och negativa effekter längre fram". De högre räntorna syftar till att lämna hushållen med mindre kvar i plånboken för att trycka ned efterfrågan, och därmed inflationen. Trots kraftiga räntehöjningar hittills i år har dock inflationen fortsatt att överraska på uppsidan månad för månad. Kan denna deppiga konjunkturbarometer därmed glädja Riksbanken?
Ja det gör den säkerligen, menar Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar. Men Riksbanken kommer troligtvis inte slå av på räntegasen riktigt än, det ligger troligtvis några månader bort, säger hon enligt TT.
Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson hävdar dock att Riksbanken kommer att få höja styrräntan ännu mer, eftersom inflationsindikatorer är fortsatt förhöjda.
"KI-barometern var ingen trevlig läsning för Riksbanken. Ekonomin bromsar in snabbare än väntat samtidigt som inflationsindikatorer är fortsatt förhöjda. Riksbanken måste höja mer, där det kan bli 75 punkter i november", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.
"Det ser riktigt risigt ut vad gäller tillväxtutsikterna. Det finns skäl att vara orolig. Åtstramningen verkar bita tidigare och hårdare än vad som ligger i de flesta prognoser", säger Torbjörn Isaksson.
Innan Riksbanken lyfter av foten från räntegasen måste det finnas tydliga bevis för en inflationsnedgång, menar Torbjörn Isaksson.