Morningstar Uncertainty Rating kan låta komplext, men intuitionen är enkel: olika företag har olika grundläggande risknivåer. Vissa företag har stabila och förutsägbara kassaflöden; andra kanske inte är så stabila eller förutsägbara. Det är här Osäkerhetsvärderingen, för vilken vi just lanserat en uppdaterad metodik, kommer in i bilden.
Som investerare, om du är mycket osäker på ett företags framtid och därför mycket osäker på företagets inneboende värde, bör du vilja ha en högre säkerhetsmarginal, och vice versa.
Låt oss föreställa oss ett företag med 99% säkerhet att vara värt 100 USD. Det skulle vara vettigt att investera i detta magiska företag till nästan vilket belopp som helst under 100 USD. Även att betala 98 USD verkar vara en bra investering. Med andra ord skulle du kräva en mycket liten säkerhetsmarginal för detta företag som har mycket låg osäkerhet.
Låt oss nu tänka på ett företag som har 50% chans att vara värt 100 USD i morgon och 50% chans att gå i konkurs och vara värt 0 USD. För detta företag, där det finns mycket större osäkerhet om framtiden, är det mindre vettigt att betala 98 dollar, även om den teoretiskt sett kan vara värd 100 USD i morgon.
Detta är vad säkerhetsmarginalen handlar om, och det är precis vad Morningstar Uncertainty Rating försöker kategorisera.
Morningstar Uncertainty Rating i praktiken
Osäkerhetsbetyget representerar våra analytikers förmåga att binda det uppskattade värdet av ett företags aktier kring Morningstar Fair Value Estimate (uppskattat verkligt värde).
I vårt första exempel ovan var spridningen av framtida möjligheter runt 100 USD mycket liten, eftersom företaget med nästan all säkerhet skulle vara värt 100 USD imorgon. Det andra exemplet hade en mycket större spridning av framtida verkliga värden.
Osäkerhetsbetyget har fem kategorier: Låg, Medium, Hög, Mycket hög och Extrem. Faktorer som kan påverka ett företags betyg inkluderar operativ och finansiell hävstång, försäljningskänslighet för den totala ekonomin, produktkoncentration, prissättningskraft, exponering för väsentliga miljö-, sociala och bolagsstyrningsrisker och andra företagsspecifika faktorer.
Osäkerhetsbetyget samverkar med vår Morningstar Fair Value Estimat för att producera Morningstar Rating för aktier. Som du kan föreställa dig, ju högre osäkerhetsbetyg, desto större säkerhetsmarginal kräver vi när vi tilldelar våra stjärnbetyg. Följande diagram visar, för varje kategori av osäkerhetsklassificering, siffrorna bakom säkerhetsmarginalen som vi kräver för olika stjärnbetyg.
How Does it Work?
Låg. Säkerhetsmarginalen för ett 5-stjärnigt betyg är 20% rabatt och för ett 1-stjärnigt betyg är en premie på 25%.
Medium. Säkerhetsmarginalen för ett 5-stjärnigt betyg är 30% rabatt och för ett 1-stjärnigt betyg är en premie på 35%.
Hög. Säkerhetsmarginalen för ett 5-stjärnigt betyg är 40% rabatt och för ett 1-stjärnigt betyg är en premie på 55%.
Väldigt högt. Säkerhetsmarginalen för ett 5-stjärnigt betyg är 50% rabatt och för ett 1-stjärnigt betyg är en premie på 75%.
Extrem. Säkerhetsmarginalen för ett 5-stjärnigt betyg är 75% rabatt och för ett 1-stjärnigt betyg är en premie på 300%.
Vad är slutsatsen?
Våra analytiker använder sin omfattande kunskap om företagen de täcker för att tilldela dem alla ett osäkerhetsvärde. Detta osäkerhetsbetyg säkerställer att våra stjärnbetyg (1 till 5) är riskjusterade och implementerar en lämplig säkerhetsmarginal. Detta är ytterligare ett sätt vi vill hjälpa investerare att fatta mer välgrundade beslut om sina aktieinvesteringar.