Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Inflationen fortsätter rusa i Sverige

Inflationstakten i Sverige, mätt som KPIF, steg till 9,7 procent i september från 9,0 procent i augusti. Analytikerna hade i snitt väntat sig att siffran skulle landa på 9,2 procent enligt Infronts sammanställning. 

Johanna Englundh 2022-10-13 | 8:39
Facebook Twitter LinkedIn

”Högre elpriser och högre priser på livsmedel och alkoholfria drycker påverkade inflationen i september”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Detta är den högsta inflationen på 31 år i Sverige, och nu börjar vi närma oss en tvåsiffrig inflation. 

Totalt steg elpriserna med 54% i september jämfört med samma månad ifjol samtidigs som prisuppgången var fortsatt bred och livsmedelspriserna steg för tionde månaden i rad.

Åt andra hållet drog priset för drivmedel. 

Stigande räntekostnader bidrog med 1,2 procentenheter till inflationstakten enligt KPI, som uppgick till 10,8 procent

"Inflationstakten enligt KPI blev högre än den enligt KPIF på grund av bolånens ökade räntesatser. Den effekten rensas bort från KPIF. I övrigt är de två måtten lika", säger Caroline Neander.

 

Under morgonen kom även inflationssiffror in från Europas största ekonomi Tyskland, som landade på 10% i september jämfört med 7,9% i augusti. 

Under dagen väntas även USA släppa sina siffror för september. 

SCB släppte samtidigt en rapport om aktiviteten i den svenska ekonomin på morgonen. Där anger de att det är tydligt att ekonomin växlar ned och att aktiviteten i augusti var lägre än månaden innan. 

”Det finns tecken på att efterfrågan håller på att försvagas. Industrins orderingång vände ner i augusti efter två månader i rad med ökningar” kommenterar Jenny Lunneborg, nationalekonom på SCB.

Vad har vi framför oss? 

En inflationssituation som till en början beskrevs som tillfällig blir allt mer problematisk. Centralbankerna kommer fortsätta att höja räntor för att få ned inflationen, frågan är bara om det kommer leda till en recession eller inte. I nuläget ser det inte osannlikt ut att det är dit vi är påväg. Det börjar även höjas röster runt om i världen att det är just dit vi är påväg, och kanske snabbare än vad vi trott. 

En sak som är säker är att det kommer bli tuffare för hushållen framöver, såväl som för en hel del företag som inte har möjlighet att höja sina priser för att parera de skenande kostnaderna. Högre arbetslöshet och drastiskt minskad konsumtion känns allt mer realistiskt. Under gårdagen meddelade exempelvis H&M om varsel av 400 anställda i Sverige.

Nästa penningpolitiska besked från Riksbanken är den 24 november. Det innebär att vi hinner få en till inflationssiffra innan dess. Vid föregående möte höjde Riksbanken räntan med historiska 100 punkter för att få bukt på den skenande inflationen. Vid nästa möte väntas ännu en kraftig räntehöjning. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar