Finansmarknaderna går igenom en av de mest komplicerade perioderna i nyare historia. Investerare har brottats med nedgången av Rysslands invasion av Ukraina, energikrisen, skenande inflation och stigande räntor.
Aktier eller obligationer, YTD-avkastningen är röd över hela linjen
2022 föll Morningstar Global Markets NR-index med 8,95% räknat i svenska kronor, medan Morningstar Europe tappat 16,44%, Morningstar Sweden-indexet är ned 30,29%. Alla internationella börser har drabbats av svåra bakslag.
Obligationer, som traditionellt anses vara en fristad, har dock också haft det kämpigt: Morningstar Eurozone Core Bond Index har tappat till exempel 15% av sitt värde hittills i år.
För första gången sedan 1994 drabbade försäljningsvågen aktier och obligationer samtidigt, och den pålitliga 60/40-portföljen, en långvarig hörnsten för diversifiering, gick igenom en av sina värsta perioder någonsin.
I år har marknaderna också upplevt ökad dubbelriktad volatilitet i aktier, med skarpa rörelser högre eller lägre (hittills under 2022 har S&P 500 upplevt 14 dagar med rörelser större än 2%, vilket är näst efter endast 2020 under det senaste decenniet), som historiskt sett tenderar att signalera att mer volatilitet kan finnas i lager för aktier.
Hur håller man huvudet kallt när alla runtomkring skriker i panik?
När man ställs inför ett sådant scenario är det viktigaste (och svåraste) att hålla sina nerver i styr.
Att veta hur man hanterar prisfluktuationer är minst lika viktigt som att välja rätt investering. För att vara ärlig kan de flesta investerare inte bedöma sin risktolerans objektivt; de känner sig vanligtvis mer motståndskraftiga mot risker i goda tider och blir plötsligt riskaverta efter perioder av ihållande förluster som de som nyligen upplevts.
Att fokusera på kortsiktiga rörelser blandar på ett olämpligt sätt begreppen risk och volatilitet. Att förstå skillnaden mellan de två - att fokusera på det förra och inte det senare - är nyckeln till att se till att du uppnår dina ekonomiska mål.
Vad är skillnaden mellan risk och volatilitet?
Vid första anblicken kan det tyckas att skillnaden mellan risk och volatilitet är rent akademisk och gör liten skillnad för investerare. Faktum är att de två termerna ofta används nästan omväxlande inom området för finansiell kommunikation. Det är också sant att termen "risk" kan syfta på olika begrepp.
Som investerare är det dock användbart att skapa en mental åtskillnad mellan volatilitet och risk. Vilka är de viktigaste skillnaderna? Volatilitet indikerar förändringar i priset på ett värdepapper, portfölj eller index, antingen uppåt eller nedåt. Volatilitet är därför i sig inga dåliga nyheter; det är teoretiskt möjligt (men osannolikt) att äga en investering som är mycket volatil men som hittills bara har gått i en riktning: upp.
"Om du inte ska sälja är volatiliteten inte ett stort problem och kan faktiskt till och med vara en allierad, vilket gör att du kan köpa ytterligare aktier i en investering som passar in i din finansiella plan till ett mycket lägre pris", förklarar Christine Benz, Morningstars chef för privatekonomi.
"Den mest intuitiva definitionen av risk, å andra sidan, är möjligheten att du inte kommer att kunna uppfylla dina ekonomiska mål eller uppfylla dina skyldigheter, eller att du måste tänka om kring dina mål eftersom omständigheterna har förändrats."
Ur denna synvinkel bör risk vara den verkliga oron för investerare, inte volatilitet. Det är dock lätt att se hur de två termerna har smält samman. Om du har en kort tidshorisont och befinner dig i en volatil investering, kan det som helt enkelt är volatilt för en investerare bli direkt riskabelt för en annan. Detta eftersom det finns en reell risk att man kan behöva sälja och realisera en förlust.
Hur hanterar man risk och volatilitet?
Så hur kan investerare fokusera på risk och samtidigt lägga volatiliteten åt sidan? Det första steget är att veta att volatilitet är oundviklig och om du har en tillräckligt lång tidshorisont kommer du att kunna använda den till din fördel.
Traditionellt kan diversifiering av investeringar över olika tillgångsklasser och investeringsstilar gå långt för att göra din portfölj mindre volatil och ditt (ekonomiska!) liv enklare.
”En annan bra praxis är att identifiera verkliga risker, nämligen att identifiera dina finansiella mål och möjligheten att inte uppnå dem. För de flesta av oss är en bekväm pension ett nyckelmål, säger Benz. "För dem med barn kan det vara ett mål att spara till sin utbildning eller sitt första hem. Genom att identifiera mål och risker en efter en kan du prioritera och förutse vad du skulle göra om du inte uppnår dem.”
Slutligen är det alltid en bra idé att hålla en del av dina besparingar kontant. I extremt osäkra tider som den nuvarande kan kontantdelen av vår portfölj rädda dig från att behöva likvidera investeringar som går dåligt för att möta viktiga utgifter eller för att betala tillbaka en eventuell skuld. Likviditet kan också ge möjlighet, för den som känner för det, att ta sig in på marknaden genom att dra fördel av kraftiga fall för att köpa tillgångar till ett billigare pris.