September var en dyster börsmånad. SIXRX, som visar den genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar, backade 7,3%. Kollar vi på Morningstars Sverigeindex var det även där en negativ utveckling på -6,5%. Det globala indexet Morningstar Global backade också drygt 6% räknat i svenska kronor.
Bland de drygt 800 sverigeregistrerade fonderna i vår databas var det inte många som stängde böckerna för september med positiva siffor. Endast 35 fonder landade på plus. Spannet mellan den bästa och den sämsta fonden under månaden är 33 procentenheter och genomsnittsavkastningen för alla svenskregistrerade fonder landade på -5,5%.
Sentimentet tyngdes under månaden av att inflationssiffrorna fortsatte att komma in högre än väntat, vilket fick centralbanker runt om i världen att höja räntor i en snabb takt. Utöver detta fortsätter kriget i Ukraina och en ytterligare oro spreds när gasledningarna i Östersjön började läcka efter misstänkt sabotage. Som grädde på moset är det fortfarande högst oklart om Europa kommer kunna hålla värmen den kommande vintern.
Detta till trots fanns det ett par fonder som lyckades navigera det dystra klimatet rätt väl och generera positiv avkastning. Dessa tittar vi närmare på nedan:
Hedgefonder försvarar
I likhet med flera andra månader under året finns ett antal hedgefonder bland de bäst presterande fonderna vid månadsgenomgången. Dessa fonder har vanligtvis målet att leverera en positiv avkastning även om börsen går ned. På första och andraplats har vi två hedgefonder – från samma fondbolag, som båda investerar i derivatinstrument med hävstång. Det gör att man kan få en förstärkt utveckling på den underliggande tillgången man investerar i (denna hävstång går dock åt båda hållen).
Lynx Dynamics starka utveckling under september hänför förvaltarna till fondens positioner i den japanska yenen samt långa position i den amerikanska dollarn mot andra utvecklade länders valutor. Fondens korta positioner på börserna i Hong Kong, Korea och USA uppges även ha bidragit med stark avkastning.
Bland vinnarna hittar vi även AuAg Silver Bullet som har exponering mot silvergruvbolag. Om ni vill höra mer om hur förvaltaren tänker kring guld och silver i tider av inflation kan ni kolla in denna intervju jag gjorde tidigare i somras med Eric Strand.
Vinnarlistan gör det dock tydligt att trots att en handfull hedgefonder lyckats bra i det stormiga klimatet så har det varit tuffare för många andra. Hela fyra av fonderna på topplistan lyckas inte kommer över 2% i avkastning under september och Handelsbanken Hälsovård Tema, som ligger på plats tio, hade 0,8% i avkastning. Men det är betydligt bättre än genomsnittavkastningen för alla svenskregistrerade fonder på -5,5%.
Fortsatt kämpigt för fastigheter
Nio av tio fonder på listan över de med lägst avkastning i september är inriktade på fastighetssektorn. Det är framför allt makromiljön som är ogynnsam för sektorn, den höga inflationen som resulterar i kraftigt stigande räntor. En stigande ränta riskerar nämligen att leda till större finansieringskostnader för sektorn som har en hög skuldsättning.
Det har stormat extra mycket kring ett särskilt fastighetsbolag under flera månader, SBB. Blankarfirman Viceroy kritiserade oklarheter i SBB:s redovisning av kassaflöden och lyfte fram att SBB är hårt skuldsatta och att den tidigare strategin förvisso har varit fungerande i en värld av låga eller till och med negativa räntor, men i takt med att dessa nu börjar stiga kommer SBB få svårt att få ihop sina kalkyler. Utifrån detta har SBB:s vd Ilija Batljan på senaste tiden gått till motattack mot många blankarfirmor, men även viss media som han anser är partiska och "driver ett narrativ".
Handelsbanken har nyligen släppt en analys på fastighetssektorn där de meddelar att de tror att de kommande 12-24 månaderna kommer att innebära ett svagt sentiment för fastighetsaktier.
"Vi bedömer att risken för tvingande nyemissioner och/eller behov av avyttringar som leder till stigande avkastningskrav fortfarande inte är helt inprisad i marknaden", resonerade Handelsbanken.
Hur ska man tolka dessa listor?
Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.