Credit Suisse är inte nästa Lehman Brothers

Schwiziska Credit Suisses aktier är under press, men Morningstars bankanalytiker Johann Scholtz tror att banken är välkapitaliserad och att en kollaps är osannolik.

James Gard 2022-10-04 | 9:16
Facebook Twitter LinkedIn

credit suisse

Nu när marknaderna är mer tillfreds med Storbritanniens finansplaner, är den schweiziska banken Credit Suisse det senaste i fokus för globala investerares oro, med aktier som faller på europeiska marknader under den första handelsdagen i oktober. Den Zürich-baserade banken, som går tillbaka till 1856, har tappat nästan 59% av sitt värde i år när oron för dess ekonomiska bärkraft växer.

Samtidigt har banken försökt försäkra externa intressenter och personal om sin position. Ulrich Koerner sa till anställda förra veckan att ignorera den senaste aktiekursens svaghet och fokusera på "dess starka kapitalbas och likviditetsposition".

Uppdaterad: Morningstars syn på saken

Bankanalytiker Johann Scholtz tror inte att Credit Suisse riskerar att misslyckas och anser att vissa hörn av marknaden rycks med i stundens hetta. En företrädesemission är trolig, och det kan leda till en minskning av Morningstars verkliga värde på 10 SFr (aktierna ligger för närvarande på 4 SFr).

"Vissa kommentatorer har tagit upp möjligheten för en kollaps av Lehman Brothers-stil. Baserat på vad vi vet för närvarande tror vi att detta är osannolikt. Credit Suisse är välkapitaliserat - i värsta fall är dess kapitaltäckning i linje med dess jämförelsegrupp. Likviditeten är en underskattad styrka hos Credit Suisse."

Men han tror att kapitalanskaffning kan behövas för att hantera farhågor från "wholesale funders". "Det kan verka motsägelsefullt att vi inte är oroliga över soliditeten hos Credit Suisses, men vi kräver att de ska anskaffa kapital. Banker är dock fortfarande mer exponerade för sentiment än andra mindre belånade företag, och Credit Suisses många riskhanteringsbortfall på senare tid har inspirerat väldigt lite självförtroende.

"Wholesale funders kräver helt klart en större kapitalbuffert från Credit Suisse, som de med rätta ser som en av de europeiska banker som löper störst risk att få sänkta kreditbetyg."

Scholtz tror att Credit Suisse riskerar en nedgradering från kreditvärderingsinstitut, med sin skuld bara två snäpp över skräpstatus. Alla byråer har Credit Suisse på negativa utsikter.

CDS:er återigen i fokus

Investerare har inte varit så exalterade över kreditswappar (CDO) sedan skuldkrisen i euroområdet, som nådde sin topp för 10 år sedan. Credit Suisse CDS sköt i höjden till rekordnivåer på måndagen, en återspegling av den schweiziska bankens upplevda risk. Sociala medier plockade snabbt upp Reddit-inlägg om Credit Suisses otrygga position, vilket naturligtvis lockade blankare och spekulanter (och många, många hänvisningar till "Debit Suisse"). Anhängare av europeiska banker kommer att känna till den nästan permanenta känslan av ångest och kris – aktierna i tyska Deutsche Bank har varit mycket volatila de senaste åren och har gått ner 41% i år. År 2022 är marknaderna bräckliga så företagskatastrofer är lätta att förutse och förstärka på Twitter och i andra forum.

Vad är då kreditswappar? I grund och botten är de derivat som fungerar som försäkringskontrakt mot ett företag eller statliga fallissemang - ju större CDS, desto högre risk och desto dyrare är de att köpa. De kan köpas som kort- och långtidsinstrument. (En användbar förklaring kan hittas här av handlaren Alex Good).

Banken har inlett en strategisk granskning och kommer att ge ytterligare detaljer i resultatrapporten för tredje kvartalet den 27 oktober. Vad innehåller denna granskning? Främst tillgångsförsäljning, av dåligt presterande enheter, sänkta kostnader via nedskärningar och vad det beskrev som en "företagsövergripande digital transformation". Fokus ligger på investeringsbanken, som skulle kunna delas upp och omstruktureras som ett "kapital-light"-företag för rådgivnings- och marknadskunder.

Precis som med finanskrisen 2008-2009 är vissa investerare oroade över att Credit Suisses problem är bevis på risken för smitta bland europeiska banker. Men banker är bättre kapitaliserade än innan finanskrisen, med högre kapitalkvoter, och stigande räntor ökar lönsamheten för utlåning i sektorn. Företaget tjänar också intäkter i schweiziska franc, en av de bäst presterande valutorna i världen i år förutom den amerikanska dollarn.

Utdelningar avbröts under kort tid i den europeiska banksektorn under regulatoriskt tryck under Covid-krisen, men Europas banker har sedan dess återställt utbetalningar över hela linjen. Om man tittar på Credit Suisses närmaste och större rival, UBS, har dess aktier försvagats sedan september men är bara 12% lägre 2022 och steg 1% på måndagen på en dag. Medan Credit Suisse-aktien rasade på måndagsmorgonen, är de nu nere med mindre än 1% jämfört med fredagens stängning.

 

Ändå sade European Systemic Risk Board förra veckan att kontinenten stod inför risker för sin finansiella stabilitet på grund av effekterna av den ryska invasionen av Ukraina och den hotande recessionen. Europas finansiella indikatorer, såsom inköpschefsindex och sysselsättningsdata, visar fler tecken på ansträngning än i USA. Euron bröt igenom $1 i september till lägsta nivåer på flera decennier.

Internt kaos

Ratingbyrån DBRS Morningstar säger att externa utmaningar som krig, inflation och räntehöjningar, kolliderar med interna frågor som förändringar i ledarskap. Thomas Gottstein avgick i somras som verkställande direktör (VD) och Ulrich Koerner tog över den 1 augusti 2022. Tidigare ordförande Antonio Horta-Osorio, en tidigare vd för Lloyds Banking Group, avgick i början av 2022 efter att ha brutit mot karantänsreglerna. Företaget har också förknippats med olika skandaler, inklusive Archegos och Greensill Capital. Credit Suisse och dess kunder har fått en ekonomisk törn från kopplingar till Archegos Capital Management – ett familjekontor vars grundare har åtalats för bedrägeri och utpressning.

"Medan vissa banker och företag skulle kunna dra nytta av hög marknadsvolatilitet, tror DBRS Morningstar att utmaningarna för CSG förvärras av de olika ledningsförändringarna på kort tid, tillsammans med utmaningarna att definiera och genomföra en tydlig strategi, särskilt i dess Investment Bank”, skrev deras analytiker den 28 september.

"Ledningsstabilitet är en nyckelfaktor för alla organisationers rykte, eftersom en robust ledning bör kunna utforma och genomföra en konsekvent strategi som bevarar värdet av franchisen och räknar med stöd från aktieägare och investerare."

DBRS Morningstar betygsätter Credit Suisse till A (låg) med en negativ trend. "A-nivån (låg) underbyggs av koncernens sunda kapitalposition och tar hänsyn till att koncernen har vidtagit åtgärder för att förbättra riskhanteringen, inklusive flera ledningsförändringar och minskande risker genom att vissa investmentbankverksamheter lämnar dem. Den negativa trenden återspeglar dock att den fulla anseende- och franchiseeffekten av brister i riskhantering kan leda till lägre affärsvolymer." DBRS Morningstar sa att de övervakar utvecklingen på banken som kan påverka dess kreditställning i framtiden.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Credit Suisse Group AG  

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar