Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Tips för att mentalt återhämta sig från tidigare pengarproblem och gå vidare till viktigare saker i livet.

2022-09-29 | 12:46
Facebook Twitter LinkedIn

Statue of man holding his knees

"Coulda, woulda, shoulda" (eller någon variation av dessa ord) är något som min far gillar att säga till mig när jag berättar om en förlust eller en missad möjlighet. Det halvsarkastiska svaret med en vänlig uppriktighet resulterar alltid i ett skrämmande leende. Det beror på att det finns något läkande med ordspråket.

Vi har alla känt den brännande känslan av en ekonomisk förlust. Men när det förvandlas till en ihållande smärta måste du göra något åt det - för då kommer ni båda att må bättre. Du och ditt bankkonto.

Min fars subtila visdom kring retrospektion gäller också investerare. Det innebär att gå vidare med rätt perspektiv. "Kom ihåg att 'värdet' i din portfölj alltid är hypotetisk tills du faktiskt säljer," säger Morningstars beteendeekonom, Sarah Newcomb. Du har en uppsättning värdepapper som kan bytas mot ett visst belopp om du säljer de på marknaden. "Men planerade du att sälja dem alla idag?" frågar Newcomb.

Och varför sålde du dem inte tidigare?

Misstag vi gör när vi släpper taget om pengar

Att försöka ta reda på vad det var som fick dig att sälja, inte sälja, köpa eller inte köpa är ofta frustrerande, stressande och till och med ibland läskigt. Dessa känslor kan vara ett problem.

”Problemet är att om vi söker mer information när vi känner oss rädda, kan vi lätt bli mer upparbetade eftersom våra uppfattningar om risker kan påverkas av aspekter av själva riskinformationen och av kontextuella ledtrådar som färg, grafik och ljudeffekter," säger Newcomb.

"Flera studier har visat att rädsla i sig kan göra att negativa resultat verkar mer troliga, så att göra en informationssökning när du redan är rädd kan intensifiera- snarare än att minska - rädsla och ångest."

  • Fel 1: Att fatta beslut under påverkan av rädsla.

"Förluster väger tungt på våra sinnen, ännu mer än vinster," konstaterar Morningstar beteendeforskare, Samantha Lamas. "Upplevelsen av en förlust känns i allmänhet dubbelt så dålig som att lyckas generera samma belopp i avkastning." Kombinera det med internet, och det är lätt att falla i en ond cykel av rädsla och dåliga affärer, särskilt i onlineåldern.

Sentiment från fel källa vid fel tid kan lätt leda till upprepade misstag. "Information är värdefull, och vi måste göra vår due diligence som investerare och undersöka de produkter och tjänster vi köper innan vi köper dem," förklarar Newcomb, "Vi måste dock vara försiktiga med hur presentationen av investeringsinformation får oss att känna oss och undvika 'dödsscrollande' och sensationalism när vi är känslomässigt sårbara. ”

  • Fel 2: tvivla på den ursprungliga planen.

Känslor av förlust kan få dig att tvivla på en välbevakad strategi och kan leda till att du dumpar riskfyllda tillgångar. Detta är känt som förlustaversion, säger Lamas: ”Denna kraftfulla förspänning kan leda till en rad ekonomiska misstag, till exempel överreaktion när du upplever en förlust, vilket uppmanar dig att vara alltför försiktig nästa gång eller försöka ta en extra risk för att göra upp för dålig avkastning. ”

Att flytta pengar från riskabla investeringar för att minska våra förluster kan göra att vi känner oss säkrare och lugnare på kort sikt noterar Newcomb, "men det kan mycket väl vara långsiktigt ekonomiskt självsabotage," säger hon, "Upprepade studier visar att människor som flytta sina pengar oftare konsekvent underpresterar både marknaden och investerare som sitter still. ”

Hur man går vidare från ekonomisk förlust

Om du känner dig stressad eller rädd när du tittar på dina konton som lyser rött, tysta förståsigpåerna och domedagspredikarna, säger Newcomb. "De kommer säkerligen inte att hjälpa dig att komma i rätt sinnesstämning för att du ska kunna fatta kloka beslut".

Ett sätt att komma in i rätt sinnesstämning är genom att ändra narrativet. "När det finns marknadsvolatilitet och min portfölj får en törn försöker jag omformulera situationen", säger Lamas, "Marknadsvolatilitet kan vara förrädisk, men det kan också vara en möjlighet att köpa på sig några kvalitetsinvesteringar till låga priser."

Förändra ditt synsätt

Samtidigt som du ser på din förlust utifrån ett nytt perspektiv kan du fortfarande se tillbaka. Men var rättvis mot dig själv. "Försök inte förankra det högsta uppskattade värdet", säger Newcomb, "att mentalt fästa dig vid det högsta hypotetiska värdet som dessa kollektiva tillgångar någonsin skulle kunna ha producerat för dig om du sålde dem alla på en gång är i princip att plåga dig själv." Det högsta värdet någonsin är en uppskattning, inte en realitet, tillägger hon, "och jag tror att vi ger det för mycket makt över vårt välbefinnande."

Om du upptäcker att dina ekonomiska problem tynger dig, kan det göra en stor skillnad att komma bort från tankarna. "En annan sak jag försöker göra är att ta mig ur mitt eget huvud", säger Lamas, "till exempel genom att ta en promenad, vara volontär inom mitt samhälle eller bara hjälpa en vän. Att hjälpa andra kan hjälpa till att sätta saker i perspektiv. Med ett uppfräschat och balanserat sinnestillstånd kan även en ekonomisk förlust verka mindre skrämmande.”

Varsågod och sörj

En del av att ta tillbaka kontrollen över vår känslomässiga hälsa innebär också att släppa taget. "Fortsätt och sörja", säger Newcomb, "om du inte kan förändra ditt synsätt, kanske du måste acceptera känslorna. Om du måste sälja eller förverka tillgångar för mindre än du betalade för dem, kommer det att kännas. I så fall är det faktiskt viktigt att känna och bearbeta förlusten så att olöst rädsla eller förbittring inte påverkar framtida investeringsbeslut negativt."

"Förluster hör till," tillägger Lamas, "och ekonomi kanske inte är annorlunda. Även en välkonstruerad portfölj som har en betydande aktieexponering kommer att förlora i värde omkring en tredjedel av månaderna under sin livstid."

Sätt gränser

Vi bör också sätta upp gränser mellan investeringsvärlden och vår för vårt välmåendes skull. Lamas gillar att använda ett inloggningsschema efter en förlust: "Säg att jag förlorat en del i min portfölj, istället för att hela tiden kontrollera det, begränsar jag mig till att bara kontrollera det en gång om dagen eller mindre. Att ständigt checka in på din portfölj efter att du upplevt en förlust kommer bara att leda till ytterligare stress och, kanske i efterhand, misstag.”

Dåliga resultat behöver inte likställas med dåliga beslut

Mentala gränser är också viktiga att fastställa när du investerar, så försök att inte ta resultat för personligt – särskilt när du strider mot sannolikhetslagarna. Annie Duke talar om detta i sin bok Thinking in Bets, säger Newcomb: ”Varje beslut vi fattar som investerare har en sannolikhet för goda resultat och en sannolikhet för dåliga resultat. Det är risken. Om du fattar ett utmärkt beslut finns det fortfarande en viss sannolikhet att det kommer att gå dåligt. Precis som dåliga beslut ibland kan bli bra. Ett dåligt resultat betyder inte att du gjort fel val. Om jag slår vad om 1 miljon dollar för dig att utomjordingar kommer att landa på jorden i morgon, skulle det förmodligen vara ett bra beslut att ta den satsningen", säger Newcomb.

"Om vi av någon slump av kosmisk historia besöks av utomjordingar i morgon, betyder inte det att ditt beslut var dåöigt. Det betyder helt enkelt att resultatet föll i kategorin 0,00000000000001 % av resultat."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar